Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Hectisch

Vooruitblik: Hectisch

Dat uurtje extra slaap vannacht kwam vast goed uit: gaat het nog een beetje? De AEX begint nog net met een vijf en overal slaan de rook en de vlammen nog van de koersenborden. Het valt deze maand een beetje tegen allemaal, en dat zijn we niet meer zo gewend.

Deze bullmarket anno 2009 ging het er maar een paar keer zo wild toe. Wat is het, hebben we iets te enthousiast winsten ingeprijsd?

De S&P 500 dan in dit geval, het Q3-cijferseizoen valt tot dusverre tegen en dat is sinds 2011 niet meer gebeurd. Zeven vette jaren dus. Echt wel. De S&P 500 deed in die tijd bijna 20% bruto per jaar. Vergelijk dat met het langste langjarige gemiddelde van 7% en dan weet u dat dit niet voor altijd is.  

Bedankt Factset voor deze prachtige gratis data, die u hier zo dertig pagina's dik kan bekijken: alles over de winsten voor het komende kwartaal en jaar. Eén stille hint: er zijn meer indices dan de S&P 500. Enfin, ik blijf me verbazen over het grote verschil in groei van omzetten en winsten. Het is een bijna een factor twee.

Mean and lean

Het bedrijfsleven is mean & lean to the max lijkt mij de conclusie. Het is misschien zelfs in staat bij eventueel krimpende omzetten de winsten nog te laten groeien. In Nederland hebben we met KPN, Signify en PostNL drie ondernemingen bij wie dit core business is. De waardering van de S&P 500 valt ook op.

Die is nog harder dan de koersen afgekomen en tegen 15,5 keer de verwachte winst zit de index bijna op het langjarige gemiddelde van 14,5. De index doet nu 2,5% dividendrendement en ook dat is rond het historische gemiddelde.


Als u dit allemaal zo ziet, dan is de intussen maximaal 10,6% daling van de S&P 500 van intradagtop naar -bodem deze maand misschien wel terecht. Inderdaad, als de index de bodem heeft gezien, dan is dit een klassiek gevalletje buy the dip. Die wijsheid komt pas achteraf en alle andere indices zijn harder gedaald.

Kiek op de grafiek

Laat ik er een paar langs lopen. Eerst nog even grafisch de S&P 500. Reuters hanteert 16,5 keer de verwachte winst - ik denk dat Factset Bloomberg data gebruikt - en u ziet inderdaad ook de omzet- en winstonwikkeling afvlakken.


De AEX daalde maximaal 13,3%. De winst- en omzetontwikkeling stagneert ook, maar per saldo is de index vooral goedkoper geworden.


We mogen onze handjes nog dichtknijpen met de AEX, want bijvoorbeeld onze zuiderburen hebben pas een rotweekend. De Bel 20 zit strikt genomen al sinds januari in een bearmarket, doordat vrijdag intradag -20,5% sinds de top van hartje winter op het bord kwam. De omzet- en winstverwachtingen dalen ook.

Verder AB InBev bedankt voor die geweldige timing om nou net donderdag met die dividendverlaging te komen. Het was precies het zetje wat de Bel 20 nodig had om in een bearmarket te komen.


Onze oosterburen zijn met hun fameuze Made in Germany gevoelig voor de handelsoorlog en de winst- en omzetverwachting loopt al langer terug. De DAX staat nu 18,7% onder haar januaritop. Let wel, dit is een herbeleggingsindex. De DAX Kurs, ofwel de prijsindex à la AEX et cetera, staat op -21,0%... 

Grootste bleeders zijn de autojongens en die knoeiers genaamd banken.


De Euro Stoxx 600 heb ik helaas niet, maar de Euro Stoxx 50 laat een vergelijkbaar beeld als de AEX zien. Nogmaals, de verwachtingen vlakken af, de koersen zijn gedaald (-16,6% vanaf de november 2017 top), waardoor vooral de waardering een knauw heeft gehad.


Kijk ik nog zo breed mogelijk: geen centje pijn nog bij de MSCI World Index, waarop zo'n beetje alle wereldindex fondsen en trackers zijn gebaseerd. Het ding staat wel 12,7% onder haar januaritop. In euro's is het echter maar -9,8% sinds de top begin deze maand.


Ik wrijf mijn ogen uit. De omzet- en winstverwachting voor de MSCI Emerging Markets Index loopt weer op?! OK, lijntjes liegen niet. Toch? De koers daalt echter nog en staat -26,2% in de min sinds januari.


Graag had ik u ook nog de Shanghai Composite gegeven, maar die krijg ik niet met alle toeters en bellen uit Reuters Datastream. Dan maar de Hang Seng, die zit ook vol banken en exportbedrijven om de grootste risicofactoren maar te noemen. Het ding kost nu -26,6% minder dan in januari. 


Het beeld is denk ik duidelijk. Gelet op de huidige verwachtingen kunnen de winsten wellicht toppen en hebben we misschien in sommige gevallen de winstpiek al gezien en gehad. Dat is dan vooral deze maand hardhandig ingeprijsd en in sommige gevallen is er misschien zelfs wel sprake van overdrijving.

Bedreigingen en kansen

Als de winsten blijven stijgen, al is het maar voorzichtig, dan is het nu her en der koopjes halen. Komt de klad er in, dan wordt het anders en is het afwachten met hoeveel ze gaan dalen. Kan niemand voorspellen. Gewoon even uit de losse pols, vul maar aan of corrigeer mij maar: wat zijn bedreigingen en kansen?

Bearish:

  • Escalerende handelsoorlog
  • Nog duurdere dollar
  • Afkoelende economie met in het slechtste geval een recessie en in het worst case scenario een depressie.
  • EU en Italië, mogelijke Amerikaanse politieke impasse na de verkiezingen, harde Brexit, kruidvat Midden-Oosten, wedloop op álle terreinen in Azië: geopolitiek zijn er tal van dreigingen, maar als het al impact heeft, is het meestal meer even shock & awe dan dat het resulteert in blijvend lagere winsten.

Bullish:

  • De economie koelt af, maar blijft groeien en de handelsoorlog verhuist van de voorpagina naar pagina 16 in de kranten.
  • De wereld leert met een duurdere dollar leven, of het ding daalt weer.
  • Als het echt fout gaat op de beurs (wat dat ook maar is, beursdalingen houden volgens mij de markt gezond, fris en fruitig), grijpen de centrale banken en overheden weer in? Beijing zinspeelt al.
  • Er is altijd geopolitieke spanning, ellende en geweld in de wereld en per saldo trekken de markten zich er op lange(re) termijn nooit iets van aan.
  • Last but not least: er zijn nogal wat cash en contanten in de wereld die rendement zoeken.

Omdat de huidige daling wel wat meer is dan een dip, kijk ik nog even elders in hoeverre dit wordt bevestigd of niet. Om te beginnen de grote vluchthavens, de veilige en liquide Amerikaanse en Duitse AAA-staatsobligaties. De rentes hierop dalen (omdat ze worden) gekocht. VS valt mee, maar Duitsland is pittig gedaald?

Dit zijn tienjaars rentes. U ziet het aan de Amerikaanse rente, de grote trend is omhoog. Dat kan ook nog een rol spelen bij de huidige aandelendaling: zit 'm niet zozeer in de winsten, als wel in de rentes? Kort gezegd: wat hebt u nu liever, de S&P 500 met 2,5% yield of een Amerikaanse Treasury tien jaar lang à 3,2%? 


De VIX indices, ofwel volatiliteit, zijn ook zowat verdubbeld. Ze worden ook wel paniekindices genoemd. De stijgingen en de standen boven 20 duiden op nervositeit. Ik geef u een lange grafiek, zodat u ziet wat voor standen er bij echte paniek en rampen op de beurs horen. Let wel, het kan ineens héél hard gaan hier.


Tot slot - herinnert u zich die nog? - goud! De prijs van de schuilkelder der schuilkelders loopt op, maar er is zeker geen bullrun. De duurdere dollar rijdt het spul denk ik wel in de wielen. Vergeet dat nooit, goud is vooral de tegenpool van de dollar.

 

Trek vooral uw eigen conclusie, maar ik houd het (als lange termijn AEX- en wereldlindexbelegger) vooralsnog op een dikke dip, die ik zelf al extra heb bijgekocht. Dat is los van mijn vaste maandelijkse orders. Korting is korting en als er nog meer korting komt, koop ik meer. Mijn fout, ik heb ook te veel cash. 

Aanwijzingen deze week

Resumerend, het kan inderdaad zijn dat de dalende beurzen - zeker die al in een bearmarket zitten - economische teruggang, misschien wel een recessie en dalende winsten voorspellen in 2019. Kan, maar de data duidt daar nog niet op. Deze week krijgen we wel nieuwe aanwijzingen: inkoopmanagersindices!

Er is deze week werkelijk een beest van een agenda, de drukste en meest belangrijke van dit kwartaal. In vogelvlucht de belangrijkste namen en happenings:

  • Q3-cijfers Apple, Facebook, Alibaba en Big Oil.
  • Bij ons zijn er Q3's van onder meer Royal Dutch Shell, ING (heb je er een beetje sin an, Ralph?), ArcelorMittal, DSM, Wolters Kluwer, Air France-KLM, AMG, Aperam, ASMI, Brunel en Heijmans.
  • Heel Nederland danst donderdag dankbaar de horlepiep als Unilever ex-interimdividend gaat.
  • Inkoopmanagersindices van alle landen over oktober.
  • BBP Q3-cijfers Frankrijk en VK.
  • Duitse inflatie over oktober.
  • Handelsbalans VS september.
  • BoJ en BoE nemen rentebesluiten.
  • Amerikaanse arbeidsmarktdata oktober met onder meer het Payroll Report.

Agenda

Loopt u maar even mee voor de details:  

29 okt
08:00 KBC Q3-cijfers
13:30 VS consumentenbestedingen sep 0,3% MoM

30 okt
06:30 Nederland productenvertrouwen
07:30 Frankrijk BBP Q3 0,5% QoQ
08:00 Euronav Q3-cijfers
08:00 BP Q3-cijfers
09:55 Duitsland werkloosheid okt 5,1%
10:00 Italië BBP Q3 0,2% QoQ
11:00 EU BBP Q3 0,4% QoQ
13:00 Mastercard Q3-cijfers
14:00 Duitsland Inflatie CPI okt 0,1% MoM
15:00 VS consumentenbestedingen okt 135,8
18:00 Vastned Retail Q3-cijfers
18:00 Aperam Q3-cijfers
21:00 eBay Q3-cijfers
21:00 Coca Cola Q3-cijfers
21:00 Facebook Q3-cijfers

31 okt
00:00 Japan BoJ rentebesluit -0,1%
00:50 Japan industriële productie sep -0,3% MoM
02:00 China manufacturing PMI okt 50,7
08:00 Basic-Fit Q3-cijfers
08:00 GrandVision Q3-cijfers
08:00 GBL Q3-cijfers
08:00 Wolters Kluwer Q3-cijfers
08:00 Heijmans Q3-cijfers
08:00 DSM Q3-cijfers
08:00 Air France-KLM Q3-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen sep 0,5% MoM
08:45 Frankrijk inflatie CPI okt 2,6% MoM
09:00 Spanje BBP Q3 0,6% QoQ
11:00 Italië inflatie CPI okt 0,3% MoM
11:00 EU werkloosheid sep 8,1%
13:15 VS ADP banenrapport okt 189K
18:00 ASMI Q3-cijfers
21:00 NXP Q3-cijfers

1 nov
02:45 China Caixin manufacturing PMI okt 49,9
08:00 Royal Dutch Shell Q3-cijfers
08:00 ING Q3-cijfers
08:00 AMG Q3-cijfers
08:00 Intertrust Q3-cijfers
08:00 ArcelorMittal Q3-cijfers
08:00 Unilever notering €0,39 ex-dividend
08:00 ForFarmers Q3-cijfers
09:00 Nederland manufacturing PMI
13:00 BoE rentebesluit 0,75%
13:30 VS wekelijkse jobless claims
13:30 VS loongroei Q3 1,2%
15:00 VS ISM manufacturing PMI okt 59,0
15:00 VS bouwuitgaven sep 0,1% MoM
21:00 Starbucks Q3-cijfers
21:00 Apple Q3-cijfers

2 nov
08:00 Corbion Q3-cijfers
08:00 Brunel Q3-cijfers
08:00 Van Lanschot Kempen Q3-cijfers
08:00 Chevron Q3-cijfers
09:45 Italië manufacturing PMI okt 49,5
09:50 Frankrijk manufacturing PMI okt 51,2
09:55 Duitsland manufacturing PMI okt 52,3
10:00 EU flash manufacturing PMI okt 52,1
13:00 Exxon Mobil Q3-cijfers
13:00 Alibaba Q3-cijfers
13:30 VS Non-Farm Payrolls 190K
13:30 VS werkloosheidspercentage okt 3,7%
13:30 VS gemiddeld uurloon okt 0,3% MoM
13:30 VS handelsbalans sep -53,6B
15:00 VS fabrieksorders sep 0,4% MoM
21:00 Berkshire Hathaway Q3-cijfers

 

Inzoomen

Ik kan niet alles, want dat kost me de hele zondag, maar ik pik er een paar fondsen uit die deze week met Q3's komen en loop er nog even snel langs. Eerst Royal Dutch Shell. Mooi plaatje. Voorspel ik voor deze ene keer ook eens wat: bij de jaarcijfers begin 2019 stelt Olies weer eens een dividendverhoging voor.


De winstverwachting is gestaag gedaald voor ING, maar de koers ging nog harder. Mogelijke recessie en EU-heibel zijn grote risico's voor banken met al hun exposure, vandaar? En iedereen herinnert zich nog levendig wat er tien jaar geleden gebeurde, wellicht speelt dit ook een rol bij de afstraffing.


Bij het vroegcyclische ArcelorMittal komt alles samen: handelsoorlog en teruglopende economie. Ooh hier geldt weer, wat niet is kan nog komen, maar er is al veel ingeprijsd en nog niets te zien. Als het gaat, wilt u hier ook echt niet in zitten, maar zo niet, dan kan het zeer lucratief zijn. Hoogrisico heet dit ook wel. 


Precies hetzelfde geldt voor AMG:


Bij ASMI beginnen de analisten minder enthousiast te worden, maar het staat nog niet in verhouding tot de koersdaling.


Zo te zien verwacht u weer afschrijvingen bij Heijmans? Het aandeel is werkelijk van een klif gevallen. De verwachtingen nog niet.


Vergeleken met de andere grote technologie-juggernauts is Apple een rustige blue chip. Het is ook een van de weinige aandelen die dit jaar duurder is geworden, net als haar producten. Als er één club pricing power heeft...  Deze week wordt ook duidelijk hoeveel Warren Buffett er weer heeft ingeslagen. Hij had al 5%.


Facebook dan, na alle affaires stokt de winst- en omzetgroei. Eerlijk gezegd vind ik de verhalen - googelt u maar - dat het bedrijf hiervan haar lesjes niet zou hebben geleerd verontrustender. Wel is Facebook een stuk goedkoper dan een jaar geleden. U moet het wel van de koers hebben, want Mark doet niet aan dividend.  


Blijft er nog een puntje over, TomTom. Dit was vrijdagmiddag de trigger voor weer een hoop heisa. Vooralsnog melden andere media en de grote networks als Bloomberg en Reuters niets. Meer feiten zijn er niet, voor speculaties verwijs ik u graag naar het forum. Het gaat daar dag en nacht maar door.

Veel plezier nu met De Klassieker. Verder zou ik zeggen: laat u niet gek maken op de beurs met al die blerende beren. Dalen hoort er bij, de economie en de winsten worden misschien even wat minder, we kunnen niet altijd double digits stijgen, maar vooralsnog wijst de data niet op rampspoed. Kan altijd veranderen. Dat wel. 

Ook ten goede, dat vergeten we nog wel eens. En dat is precies het geheim van deze bullmarket der bullmarkets anno 2009. Niemand die het op enige moment zag aankomen, er op rekende of het door had. Tot morgen, tot voorbeurs. Als u er nog geen genpoeg van hebt, hier is Corné:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2018 15:56
    Al meer dan een jaar waarschuw ik voor de grote beurskrach.

    Vele van jullie lachten mij uit terwijl ik alleen wilde voorkomen dat julle je geld verliezen en vergeten dat er meer is dan de beurs. Geniet van het leven want het duurt maar even.

    Eerst was er euforie. Afgelopen week was de bezinning en komende week breekt de paniek uit!

    Het is precies zoals in 1987 euforie, bezinning toen paniek.

    De AEX index zou als we naar alle bubbels in de wereld kijken en zeker nu met Italië als grote aanjager kan met 35% terug vallen richting de 329 punten in een week tijd, dus 35% delen door 5 dagen = 7% per dag. Als de paniek uitbreekt en dat gaat gebeuren kan het heel heftig en heel snel gaan.

    In 1987 plaatsten veel beleggers verkoop orders in die door de grote druk pas twee dagen later werden uitgevoerd toen de Aex index al met ruim 18% gedaald was. In Nieuw Zeeland was de beurs toen al met meer dan 60% gedaald en de Dow Jones meer dan 30% in twee dagen slechts.

    De paniek gaat uitbreken en het kan vele jaren duren voordat de beurzen weer enigzins hiervan herstellen zeker met al die bubbels die nog moeten barsten. Kan wel 30 jaren of langer duren voordat de zelfde niveau's worden behaald.

    Beurzen gaan komende week veel het nieuws halen met nieuwe beurskrachs levels.

    Doe wat je denkt dat verstandig is en lees veel nieuws over de beurskrach van 1987 dan zie je hoe griezelig hetzelfde de situatie is. Alleen zijn er nu veel meer bubbels en schulden
  2. [verwijderd] 28 oktober 2018 16:13
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 15:56:

    Al meer dan een jaar waarschuw ik voor de grote beurskrach.

    Vele van jullie lachten mij uit terwijl ik alleen wilde voorkomen dat julle je geld verliezen en vergeten dat er meer is dan de beurs. Geniet van het leven want het duurt maar even.

    Eerst was er euforie. Afgelopen week was de bezinning en komende week breekt de paniek uit!

    Het is precies zoals in 1987 euforie, bezinning toen paniek.

    De AEX index zou als we naar alle bubbels in de wereld kijken en zeker nu met Italië als grote aanjager kan met 35% terug vallen richting de 329 punten in een week tijd, dus 35% delen door 5 dagen = 7% per dag. Als de paniek uitbreekt en dat gaat gebeuren kan het heel heftig en heel snel gaan.

    In 1987 plaatsten veel beleggers verkoop orders in die door de grote druk pas twee dagen later werden uitgevoerd toen de Aex index al met ruim 18% gedaald was. In Nieuw Zeeland was de beurs toen al met meer dan 60% gedaald en de Dow Jones meer dan 30% in twee dagen slechts.

    De paniek gaat uitbreken en het kan vele jaren duren voordat de beurzen weer enigzins hiervan herstellen zeker met al die bubbels die nog moeten barsten. Kan wel 30 jaren of langer duren voordat de zelfde niveau's worden behaald.

    Beurzen gaan komende week veel het nieuws halen met nieuwe beurskrachs levels.

    Doe wat je denkt dat verstandig is en lees veel nieuws over de beurskrach van 1987 dan zie je hoe griezelig hetzelfde de situatie is. Alleen zijn er nu veel meer bubbels en schulden
    Ga je het weer eens proberen? Mr doom and gloom?
  3. [verwijderd] 28 oktober 2018 16:33
    Komende vrijdag 2 november 2018 zullen we de slotstand van de week weten. Aankomende woensdag weten we de eindstand van de Aex index over de maand oktober en ik denk dat de maand oktober 2018 de geschiedenis boeken gaat halen waarin de grootste beurskrach in een week tijd heeft plaats gevonden.

    Een beurstand van de Aex ONDER DE 329 PUNTEN acht ik zeer goed mogelijk. De afgelopen week was er slechts bezinning en komende week de paniek. Vele beleggers die pas na 2009 zijn ingestapt weten nog niet wat PANIEK op de beurzen betekend. Dat zullen jullie nu gaan meemaken.

    In een stijgende lijn kun je iedere maand bijkopen maar in een extreme beurskrach en barstende komende bubbels gaat het vele jaren duren voordat je je geld weer op hetzelfde niveau hebt laat staan winst. Minimaal 30 jaren kan het gaan duren. Ik denk dat oudere beleggers geen 30 jaren meer hebben om hun vermogen op peil te krijgen.

    Paniek verkoop zijn de meest heftigste koersdalingen die je je maar kunt voorstellen. Ik heb in het verleden gezien dat de Aex in slechts een paar minuten van plus 1% naar min 6% daalde. Gaat heel snel.

    Als de beurs komende week met 7% per dag of meer daalt dan daalt de AEX minimaal 35% komende week en dus een stand van 329 of lager.

    Ik denk dat veel van jullie partners, echtgenoten/echtgenotes en vrienden en vriendinnen gaan vragen of jullie gezamlijke vermogen nog wel intact is zeker als de media dagelijks de nieuwe beurskrachs gaan melden. Wat ga je zeggen als jullie vermogen met 35% of meer weg is?

    Succes!

    Nogmaals lees zoveel mogelijk over de beurskrach van 1987 en zie de overeenkomsten.

    Ik ben geen pestimist maar een Realist!
  4. [verwijderd] 28 oktober 2018 16:45
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 16:33:

    Komende vrijdag 2 november 2018 zullen we de slotstand van de week weten. Aankomende woensdag weten we de eindstand van de Aex index over de maand oktober en ik denk dat de maand oktober 2018 de geschiedenis boeken gaat halen waarin de grootste beurskrach in een week tijd heeft plaats gevonden.

    Een beurstand van de Aex ONDER DE 329 PUNTEN acht ik zeer goed mogelijk. De afgelopen week was er slechts bezinning en komende week de paniek. Vele beleggers die pas na 2009 zijn ingestapt weten nog niet wat PANIEK op de beurzen betekend. Dat zullen jullie nu gaan meemaken.

    In een stijgende lijn kun je iedere maand bijkopen maar in een extreme beurskrach en barstende komende bubbels gaat het vele jaren duren voordat je je geld weer op hetzelfde niveau hebt laat staan winst. Minimaal 30 jaren kan het gaan duren. Ik denk dat oudere beleggers geen 30 jaren meer hebben om hun vermogen op peil te krijgen.

    Paniek verkoop zijn de meest heftigste koersdalingen die je je maar kunt voorstellen. Ik heb in het verleden gezien dat de Aex in slechts een paar minuten van plus 1% naar min 6% daalde. Gaat heel snel.

    Als de beurs komende week met 7% per dag of meer daalt dan daalt de AEX minimaal 35% komende week en dus een stand van 329 of lager.

    Ik denk dat veel van jullie partners, echtgenoten/echtgenotes en vrienden en vriendinnen gaan vragen of jullie gezamlijke vermogen nog wel intact is zeker als de media dagelijks de nieuwe beurskrachs gaan melden. Wat ga je zeggen als jullie vermogen met 35% of meer weg is?

    Succes!

    Nogmaals lees zoveel mogelijk over de beurskrach van 1987 en zie de overeenkomsten.

    Ik ben geen pestimist maar een Realist!
    Je bent er maar druk mee ;-)
  5. forum rang 5 Bart Meerdink 28 oktober 2018 16:50
    "De S&P 500 deed in die tijd bijna 20% bruto per jaar."

    1,20^^7 = 3,58
    S&P 500 26-10-2018 = 2658,69
    S&P 500 01-11-2011 = 1246,96 (ik heb zo even geen dagelijkse data)
    2658,69 / 1246,96 = 2,13 en niet 3,58
    2,13 over 7 jaar is 11,4% per jaar en geen 20%

    What gives?

    Vergelijk ook maar even de performance van een willekeurige low-cost ETF van de S&P 500
  6. [verwijderd] 28 oktober 2018 18:12
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 15:56:

    Al meer dan een jaar waarschuw ik voor de grote beurskrach.

    Robert Kyosaki heeft het sinds eind 2015 over een hele grote beurscorrectie, wat hem veel volgers heeft gekost. Zelf sta ik al geruime tijd aan de zijlijn.

    Ooit zal er inderdaad weer eens een flinke klap komen, de vraag is wanneer, hoe snel, hoe hard en hoe lang die gaat duren is de hamvraag.
    Verder is het dan zaak de beschikbare middelen in te zetten op de juiste fondsen.

    Ik heb de historische koersen van AEX en AMX bedrijven gechecked en zie dat velen zo´n 30% onder de top staan, waarvan een aantal zelf lager en anderen wat minder afgestraft zijn.

    Welke posities heb je ingenomen om van de komende val te profiteren?

    Groeten vanuit een zonnig Mexico

    Ozzy

  7. forum rang 4 efreddy 28 oktober 2018 20:29
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 15:56:




    De AEX index zou als we naar alle bubbels in de wereld kijken en zeker nu met Italië als grote aanjager kan met 35% terug vallen richting de 329 punten in een week tijd, dus 35% delen door 5 dagen = 7% per dag. Als de paniek uitbreekt en dat gaat gebeuren kan het heel heftig en heel snel gaan.


    35 % daling in 1 week is geen 7 % per dag maar 8,25 %.
    Met 7 % per dag is dit maar 30,43 % per week.
  8. forum rang 4 efreddy 28 oktober 2018 20:45
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 28 oktober 2018 16:50:

    "De S&P 500 deed in die tijd bijna 20% bruto per jaar."

    1,20^^7 = 3,58
    S&P 500 26-10-2018 = 2658,69
    S&P 500 01-11-2011 = 1246,96 (ik heb zo even geen dagelijkse data)
    2658,69 / 1246,96 = 2,13 en niet 3,58
    2,13 over 7 jaar is 11,4% per jaar en geen 20%


    Je vergeet wel de dividenden mee te rekenen.
    Dividenden die bij ontvangst aan de toen geldende S&P 500 opnieuw kunnen worden ingezet.
    Het rendement ligt dus boven de 11,4 % per jaar die jij aangeeft.
    Het bruto rendement interesseert de belegger natuurlijk niet,enkel het nettoresultaat is belangrijk.
  9. Onderbouwer 28 oktober 2018 20:54
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 16:33:

    Komende vrijdag 2 november 2018 zullen we de slotstand van de week weten. Aankomende woensdag weten we de eindstand van de Aex index over de maand oktober en ik denk dat de maand oktober 2018 de geschiedenis boeken gaat halen waarin de grootste beurskrach in een week tijd heeft plaats gevonden.

    Een beurstand van de Aex ONDER DE 329 PUNTEN acht ik zeer goed mogelijk. De afgelopen week was er slechts bezinning en komende week de paniek. Vele beleggers die pas na 2009 zijn ingestapt weten nog niet wat PANIEK op de beurzen betekend. Dat zullen jullie nu gaan meemaken.

    In een stijgende lijn kun je iedere maand bijkopen maar in een extreme beurskrach en barstende komende bubbels gaat het vele jaren duren voordat je je geld weer op hetzelfde niveau hebt laat staan winst. Minimaal 30 jaren kan het gaan duren. Ik denk dat oudere beleggers geen 30 jaren meer hebben om hun vermogen op peil te krijgen.

    Paniek verkoop zijn de meest heftigste koersdalingen die je je maar kunt voorstellen. Ik heb in het verleden gezien dat de Aex in slechts een paar minuten van plus 1% naar min 6% daalde. Gaat heel snel.

    Als de beurs komende week met 7% per dag of meer daalt dan daalt de AEX minimaal 35% komende week en dus een stand van 329 of lager.

    Ik denk dat veel van jullie partners, echtgenoten/echtgenotes en vrienden en vriendinnen gaan vragen of jullie gezamlijke vermogen nog wel intact is zeker als de media dagelijks de nieuwe beurskrachs gaan melden. Wat ga je zeggen als jullie vermogen met 35% of meer weg is?

    Succes!

    Nogmaals lees zoveel mogelijk over de beurskrach van 1987 en zie de overeenkomsten.

    Ik ben geen pestimist maar een Realist!
    Laten we het hopen, dan kan ik stoppen met werken met mn kar volgeladen met Flow Traders.

    al denk ik dat we niet verder komen dan de 450 punten gezien de bedrijfsresultaten en de werkgelegenheid. Daarnaast zal de ECB dan toch maar weer waardeloze papieren kopen en banken ondersteunen.

    Italie en de brexit kunnen wel voor leuke (tijdelijke) schokjes zorgen. Tenzijn Italie ook dreigt om uit de EU te stappen.
  10. forum rang 5 Bart Meerdink 28 oktober 2018 21:49
    quote:

    efreddy schreef op 28 oktober 2018 20:45:

    [...]

    Je vergeet wel de dividenden mee te rekenen.
    Dividenden die bij ontvangst aan de toen geldende S&P 500 opnieuw kunnen worden ingezet.
    Het rendement ligt dus boven de 11,4 % per jaar die jij aangeeft.
    Het bruto rendement interesseert de belegger natuurlijk niet,enkel het nettoresultaat is belangrijk.

    dqydj.com/sp-500-return-calculator/ geeft:
    okt'11-okt'18 (okt'2018 -/- 8,76% niet meegerekend) is het incl. dividend 13.346%
    Gecorrigeerd voor inflatie: 11.599%

    In Euro is het ietsje meer omdat de USD over die periode sterker geworden is (investeren met dure EUR en cashen in dure USD).

    Overigens, ik heb net even gekeken de S&P 500 index is inclusief dividend.
  11. forum rang 6 rene66 28 oktober 2018 23:00
    quote:

    Realist2018 schreef op 28 oktober 2018 15:56:

    Al meer dan een jaar waarschuw ik voor de grote beurskrach.
    Sterkte gewenst met het geheel Realist2018 in deze barre tijden. Als je blijf roepen dat er een beurscrash komt dan krijg je ooit wel gelijk. In de VS zijn er ook al mensen die er jaren mee bezig zijn.

    Een dipje van10% hoort erbij, een dipje van 20% kan ook gebeuren. Alles hangt af van de algoritmes die morgen weer aan de gang gaan. Op dit moment gaat het nog steeds goed in de VS met de economie dus ik ben bang dat je nog even moet wachten op de door jouw gewenste beurscrash.
  12. speedy0070 30 oktober 2018 00:42
    Mijn voorspelling van jan.2016 ligt goed in lijn ik had 21 okt 2018 opgegeven als begin van de crash ja je leest het goed! HET BEGIN!! WANT HET EINDE IS ZEER VER WEG. er word aangegeven in het form dat het naar een aex kan gaan van 329 of lager. Wat dacht u van 89 punten op de borden? Sta zelf al lang aan de zijlijn met mijn cash. Mensen willen spreken over 2008 maar geen woord over 2001 of 1928-1932 zelf heb ik berekend dat deze crash de grootste zal worden in de beurs geschiedenis.
    en dat zal het ook worden!! nemen we effe de historische cijfers van de kredieten 1928-1932 en de huidige! Niet schrikken dus. Als iemand dacht dat dit stand houd is dus aan het verkeerde adres. Zogezegde experts willen het volk zoet houden weet u ook wat er gebeurd met een vloedgolf van verkoop? Daar is het zeer goed mogelijk dat de grootste brookers ter wereld gewoon bankroet gaan, vanwege de enorme berg aandelen aangekocht met krediet!! Daar zit het angeltje! En een zeer lelijke! Geen hond die er over durft o wilt spreken. Ja de heren willen geen paniek. Want ze gaan zelf naar de maan. Wat mij betreft mogen ze naar de maan gaan omdat ze al jaar en dag de boel beduvelen. Wilt u geld beleggen? Wat dacht u van persoonlijke leningen uit te geven met duidelijk contract, willen ze neit betalen gewoon beslag op het land of gebouw. Uitgifteprijs van 10% rente. is zeker niet onwettelijk en veel veiliger dan de beurs. En brengt meer op als obligaties. Wie niet sterk is moet slim zijn. Zelfs uw oliegigant shell geeft geen 10% dividend. En wie wel? Geef hier een leuk idee en is helemaal gratis!! wilt u niet luisteren? ook goed. later niet huilen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links