Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX September -2,4%

Slot: AEX September -2,4%

De AEX (-2,4%) heeft mede dankzij de problematische Italiaanse begroting, de magere maand september in stijl afgesloten. 

Het grootste leed zat hem in de eerste week toen de AEX meer dan 20 punten verloor in 3 handelsdagen. Dit was voor een deel te wijten aan de handelsoorlog tussen de VS en China.

Toch mogen we deze daling niet goedpraten, want de Amsterdamse hoofdfondsenindex behoorde deze maand tot de slechtste Europese indices. De Amerikanen wisten gewoon plussen neer te zetten van 0,8% voor de S&P 500 tot 1,7% voor de Dow Jones.

Wessanen

Italië 

Het meest pijnlijk is nog wel dat Italianen de maand hebben weten af te sluiten met een klein plusje. Dit is toch iets wat velen van ons voor onmogelijk hadden gehouden. En ja, we hebben deze handelsdag meegerekend in de berekening.

Gelukkig liggen de verhoudingen over de lange termijn weer heel anders. Terugkomend op de begrotingsproblematiek in Italië, het blijft toch bizar dat een land het in tijden van hoogconjunctuur  niet voor elkaar krijgt om zich aan de begrotingsafspraken te houden.

Dit gaat nog wat worden als er echte tegenvallers te melden zijn, bijvoorbeeld een recessie en/of een hogere rente.  

Galapagos

Galapagos (+8,6%) is met afstand de topper van de week. De goede testresultaten van het fase 3 onderzoek naar de werking van Filgotinib bij reuma, zorgden ervoor dat de koers voor het eerst in de geschiedenis van het biotechbedrijf door de magische €100-grens ging.

Een dag later deed Galapagos een emissie, waardoor de koers nu iets is afgezakt. Voor beleggers geen ramp, want het bedrijf staat erom bekend dat zij op goede momenten extra aandelen in de markt zet. 

Tomtom

Ondanks de grote inhaalslag dat het aandeel gisteren maakte, is TomTom (-20,1%) toch de verliezer van de maand geworden. Het nieuws dat Alphabet een partnerschap met Renault, Nissan en Mitsubishi aanging, hakte erin. Daarna kwam Toyota er nog eens overheen.

De IEX-beleggersdesk heeft de afgelopen paar weken meerdere updates gegeven en kwam gisteren zelfs met een advieswijziging.

Pharming

Het meest besproken aandeel van de maand is natuurlijk Pharming (-23,2%) dat een paar flinke tikken om de oren heeft gekregen. Het begon allemaal met het rapport van Kempen waarin een koersdoel van €0,60 werd afgegeven.

Arend Jan had de eer om de eerste te zijn die het aan u kon melden. Het duurde een uurtje voordat de koers naar beneden ging. Daarna ging het helemaal los op het forum.

Het leed was nog niet geleden, want de week erop kwam de teleurstellende mededeling van de FDA dat de aanvraag voor preventief gebruik van Ruconest is afgekeurd. De koers dipte op €0,64, waarna deze weer opklom naar een euro.

Kortom, handelaren hadden de tijd van hun leven. 

De lijstjes

  • AEX deze week -0,0%
  • AEX deze maand -2,4%
  • AEX dit jaar +0,9%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +4,0%

Rentes

Rentes

Vanochtend in mijn liveblog, had ik het lijstje al even besproken. In vergelijking met een paar uur geleden lopen de uitslagen iets terug. Zo stijgt de Italiaanse rente met 25 basispunten, daar waar deze om 15.00 uur nog 33 punten opliep.

AEX

Onder aanvoering van Aegon (+7,2%) deden de verzekeraars het erg goed. Dit geldt niet voor Randstad (-16,1%) dat de afgelopen periode een paar negatieve advieswijzigingen om de oren kreeg geslingerd.

Wessanen

AMX

Adyen (+13,9%) heeft sinds de promotie naar de AMX geen slechte dag gekend. Daarentegen doet Takeaway.com (-17,9%) het de laatste tijd beroerd. Amazon roert zich in de markt voor maaltijdbezorging en dat kunnen beleggers niet waarderen.

Wessanen

ASCX

Kiadis (+49,3%) ging helemaal door het dak met dank aan goede testresultaten van het medicijn ATIR 101 en een forse koersdoelverhoging van KBC. Daarentegen ging KasBank (-23,4%) door het putje omdat het bedrijf tegenvallende halfjaarscijfers publiceerde en tevens het dividend verlaagde. 

 

Wessanen

 

Nu nog even dit

Morgen ligt het IEX-magazine weer op de mat. Het zal u niet verbazen dat TomTom uitgebreid aan bod komt.


Zondag schrijft Nico weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links