Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financial Fonz

Met het geweld op de beurzen in 2008 is de meeste aandacht van de IEX Funds of Fonz beheerders vooral uitgegaan naar de hyperactieve IEX Hypehopper. Fonz raakte daarbij een beetje in het vergeethoekje.

De inspanningen van de Hopper bleven niet onbeloond en zelfs de paar kleine wijzigingen waar Fonz het mee moest doen, sorteerden voldoende effect om de MSCI World in de eerste twee maanden weer ruim voor te blijven.

De Fonz-portefeuille hinkte de afgelopen maanden nadrukkelijk op twee gedachten met zware wegingen voor zowel Fortis Obam als Carmignac Gestion Patrimoine. Dat was niet erg, want ook de markt hinkte na de eerste daling tijdlang op twee benen.

Januari werd afgesloten met een 0-0 tussen Fonz en MSCI World. In februari liep Fonz +4% uit op de index.

X-Ray
Dat is vooral te danken aan twee kleine cosmetische ingrepen. Tot twee keer toe schoven we 4.000 euro van Patrimoine naar Obam en daarmee werd in de rit naar boven net op tijd een versnelling hoger geschakeld. Met de outperformance (-4,4% voor Fonz tegen -8,1% voor de index) kunnen we leven. Nu nog het minnetje wegwerken.

De outperformance is niet alleen toe te schrijven aan de timing van Fonz. Ook de positie in Merrill Lynch World Mining draagt een steentje bij met een plus van +6,5% dit jaar. Daarmee wordt de kleine underperformance van East Capital Russia en Invesco Asia Infrastructure ruimschoots gecompenseerd.

In de onderstaande tabel ziet u de rendementen van de individuele fondsen binnen de portefeuille sinds 1 januari, waarbij opgemerkt dient te worden dat we Magna India Fund pas na een daling van 20% hebben opgepikt. De feitelijke pijn bedraagt sinds opname slechts -2,4%.

Fonds

Weging 27/1

Rendement 2008

Merrill Lynch World Mining

12%

+6,5%

Carmignac Patrimoine

24%

-0,1%

Magna India (sinds opname)

8%

-2,4%

DWS Brazil

9%

-2,7%

MSCI World euro (benchmark)

-

-8,1%

East Capital Russia

8%

-9,2%

Fortis Obam

29%

-9,6%

Invesco Asia Infrastructure

9%

-12,2%

De markt is een trekharmonica
Het grappige is dat in moeilijke markten de portefeuile als een trekharmonica in elkaar duikt (minder posities) en pas als het strijdveld overzichtelijker wordt we meer zicht op trends en thema's krijgen en het aantal posities - naast de corefondsen in de portefeuille - langzaam weer uitdijt. Nu is zo'n moment.

De beurs lijkt zich te hebben neergelegd bij een Amerikaanse recessie en de stroom slecht nieuws van financials droogt langzaam op. Het is nog te vroeg om het sein brandmeester te geven en het risico bestaat dat de schokgolven van de kredietcrisis nog een nieuwe sector meesleuren, maar de kansen zijn volgens Fonz groter dan de risico’s.

Er is volop waarde te vinden bij financials. Historisch gezien begint ongeveer drie maanden na de start van de meeste recessies een periode waarin waardeaandelen het aanzienlijk beter doen dan het marktgemiddelde. Tal Eloya is op 1 januari begonnen als manager van het Fidelity Global Financial Services Fund.

Trackrecord
Hij is de eerste weken van 2008 goed doorgekomen en in combinatie met het goede trackrecord van het fonds (vijf jaar op rij beter dan de index én het branchegemiddelde) is dat aanleiding om Fidelity Global Financial Services een plaats te geven in de Funds of Fonz. Geld daarvoor wordt vrijgemaakt door het belang in Patrimoine af te bouwen.

De trade wordt zoals u van Fonz gewend bent morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe NAV doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links