Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Galapagos en Pharming liever onafhankelijk

Galapagos en Pharming liever onafhankelijk

Biotechbedrijven zijn voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen onmisbaar en moeten zich wapenen tegen een overname door grote farmaciereuzen. Dat zeggen bestuursvoorzitters Onno van der Stolpe van Galapagos en Sijmen de Vries van Pharming vrijdag op de IEX Beleggersdag in Amsterdam.

Overname niet gunstig

Dagvoorzitter Janneke Willemse, zelf aandeelhouder van Galapagos, vraagt aan Van der Stolpe wat hij zou doen als bijvoorbeeld farmaceut Gilead, waarmee Galapagos een samenwerking heeft, een bod doet op zijn bedrijf. Van der Stolpe antwoordt: “Ik zou direct naar de board gaan en zeggen: afwijzen!”

Eerder sloot de ceo van Galapagos zijn presentatie af met een lijstje grootste uitdagingen voor de komende tijd. “Onafhankelijk blijven” was zijn de eerste prioriteit, gevolgd door het koesteren van de “biotech cultuur” binnen het bedrijf. Pas daarna komen de financiële resultaten.

“Voor een researchorganisatie is een overname niet gunstig”, aldus Van der Stolpe. “Je hebt biotech nodig voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.”

Ceo Sijmen de Vries van Pharming sluit zich hierbij aan. Volgens hem kan een bedrijf als Pharming zelfstandig “veel meer maken en betekenen” voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. “En hoe meer waarde je creëert. En dat doen we liever zelf.”

Zelfstandig blijven

Galapagos’ Van der Stolpe weet dat hij een overname nooit volledig kan uitsluiten. “We zijn een beursgenoteerd bedrijf, dus ik kan een overname niet tegenhouden.”

Wel is hij op zoek naar grootaandeelhouders die een strategisch belang willen nemen en zo een bod kunnen blokkeren.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is het met de beide bestuurders eens dat biotechbedrijven prima zelfstandig kunnen blijven. “Kijk bijvoorbeeld naar Amgen en Biogen, die zijn ook klein begonnen.” Deze bedrijven hebben nu een marktwaarde van meer dan tien keer die van Galapagos, terwijl Pharming een paar keer in Galapagos past.

Risico’s en kansen bij biotech

Versteeg waarschuwt beleggers ook weer niet hun hele portefeuille in biotech te steken. Het traject tot marktintroductie is lang en onzeker. Wel is het risico voor beide biotechs van eigen bodem de laatste jaren afgenomen.

Pharming heeft zelf een product op de markt gebracht en maakt winst. Ceo De Vries verwacht dat dit zo blijft, ondanks investeringen in de verkooporganisatie en nieuw onderzoek. Als de verkooporganisatie staat, kunnen ook meerdere medicijnen worden verkocht. Hiervoor wil Pharming zelf overnames doen, aldus de ceo. 

Galapagos is ook steeds minder afhankelijk geworden van financiering door beleggers. Het verdiende steeds meer aan zogenaamde mijlpaalbetalingen door partners, waaronder Gilead. Het bedrijf had eind vorig jaar zo’n €1,1 miljard in kas. “Een sterk signaal”, zegt Versteeg.

Foto door Matthijs Immink. 

Anton Reijinga schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal. Verder werkte hij bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer. Anton is ingeschreven als Register Beleggingsanalist (RBA).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Anton Reijinga

Anton Reijinga schreef onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal en werkte bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer.

Meer over Anton Reijinga

Recente artikelen van Anton Reijinga

  1. sep '18 Dividendbeleggen: Europa steekt gunstig af 1
  2. jul '18 Hollandse Aandelenavond: Kooptips op een rij 10
  3. jun '18 Mabels magie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Föhn 3 juni 2018 19:37
    quote:

    Alias II schreef op 1 juni 2018 21:50:

    Wat een verbijsterende reactie hierboven.Iedereen in de chipswereld wereldwijd kent ASML en koopt ook de daar bedachte machines!!!
    Croky en Lays zijn bekender. Iedereen in de chipwereld wereldwijd kent ASML dat klopt. Maar vraag iemand daarbuiten en je wordt al snel glazig aangekeken. En dat is inderdaad jammer want ASML zou ondertussen neerlands trots mogen zijn.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links