Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tropische of tropenbelegging?

Tropische of tropenbelegging?

Het is er inderdaad wel het weer voor.  

Vinger opsteken wie van u er zowel in een wereldindextracker als een emerging markets of opkomende markten ETF zit. Want dat is natuurlijk de gemakkelijke manier om te beleggen in... Ja, waarin eigenlijk? Kijk mee, dit plaatje pik ik van Morgan Stanley Capital Investments, ofwel het beroemde MSCI.

Volwassen markten zijn gekapitaliseerde beurzen met vrij vervoer van kapitaal, goederen en diensten, rechtsbescherming, coverage door banken et cetera. Die onderverdeling van MSCI is cruciaal. China is al jaren bezig de status van volwassen markt te krijgen, want dan is het land investment grade.

En dat betekent dat de grote internationale investeerders er mogen beleggen. Uiteraard komt er dan een sloot geld naar zo'n land en beurs toe en bewegen alle assets in de regel minder grillig dan de pure particuliere beurzen. MSCI maakt sinds 1969 landen-, regionale- en wereldwijde indices en is de wereldwijde benchmark.


Zo is er ook een MSCI Netherlands Index. Hier heeft u de hele historie sinds 1969 versus de wereldindex in euro's en herbelegd. Niet slecht. Nota bene, Royal Dutch Shell staat niet eens tussen de 22 namen in de index, want dat schaart MSCI onder Londen.


Opkomende markten

Terug naar die opkomende markten, ofwel de MSCI Emerging Markets Index. Of u nou bij iShares, Vanguard of wie dan ook in een dergelijke tracker belegt - vraag uw broker, er zijn er heel veel - dan is dit bijna altijd de onderliggende waarde. Alleen de namen verschillen. En de rendementen. En hoe.

Dit is de MSCI World versus de MSCI Emerging Markets index herbelegd en in dollars. In de afgelopen tien jaar heeft u aan de laatste niet zo veel plezier beleefd.


Kijk ik twintig jaar terug, dan was het een dikke winnaar. Het risico spat echter van de koersbeweging af. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen in bijvoorbeeld 2009 trouw zijn blijven zitten en zelfs door hebben gekocht.


Timing of dollar

Kortom, timing is everything bij deze index. Of toch niet helemaal? Doe wat u niet laten kan, maar ik zou niet in emerging markets beleggen zonder dat u een visie heeft op de dollar. Stel, u denkt een jaar of tien in de emerging markets te beleggen, bepaal dan als eerste wat u denkt dat de dollar doet.

Lenen lenen, betalen betalen: veel van die landen (vaak gericht op export en commodities) en indices worstelen niet zozeer met de dollar zelf, maar met hun eigen valuta. U zal bijvoorbeeld nu maar Turkse ondernemer zijn en uw omzet in lira's halen, maar uw kosten en leningen zijn in dollars.

Daar valt even niet tegen op te werken... En dit geldt voor vrijwel al die landen. Vroeg of laat beweegt de eigen munt heftig ten opzichte van de dollar met alle gevolgen van dien voor de winsten en daarmee de koersen.   


U ziet dat de correlatie tussen de emerging markets index en de dollar (hier EUR/USD), zeker niet één op één is, maar de grote trends volgen elkaar wel. Wat is nu de moraal van dit verhaal? Denkt u dat de dollar daalt de komende tien jaar, pik dan een tracker op. Denkt u andersom: afblijven.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links