Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zandzakkenvuller

Terwijl de puinhopen op Wall Street, Damrak en de Aziatische beurzen nog nasmeulen, treft Fonz maatregelen. In Funds of Fonz nemen we afscheid, zonder uitbundig gezwaai, van het Fidelity Korea Fund.

De 9.000 euro die daarmee vrijkomt, steken we in ons zandzakkenfonds Carmignac Gestion Patrimoine, dat tijdens de novembercorrectie rotsvast bleef liggen.

U merkt het, Fonz zet zich schrap voor een moeizame periode op de wereldbeurzen, ook al geldt volgens de beurskronieken de winter als de beste tijd om te beleggen.

Maar goed, dat geldt historisch gezien ook voor de Elfstedentocht en wanneer zagen we die voor het laatst? Korea komt er wel, maar nu even niet en het geduld van Fonz is beperkt.

Spagaat
Funds of Fonz bevindt zich met de laatste trade ogenschijnlijk wel in een stevige spagaat, met ruim 30% van het fondsvermogen in mixfonds Patrimoine en de rest van het geld in grondstoffen, infrastructuur en opkomende markten. Met de markt wereldwijd op een T-splitsing – linksaf Beerstraat, rechtsaf Stierensteeg - is dat zo’n gekke positie nog niet.

Zoals u gewend bent wordt de trade morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe intrinsieke waarde doorgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. QED 17 december 2007 21:28
    Dag Fonz,

    Mijn complimenten dat je in dees moeilijke tijden nog rendement behaalt. Mij vliegen de verliezen om de oren.
    Vraagje: hoe, oftewel waar, beleg je in fondsen? Mijn ervaring van de laatste tijd is dat als ik een verkoopopdracht geef omdat mijn stoploss is bereikt, het nog daaagen duurt voor het fond verkocht is (SNSFundcoach bijvoorbeeld, maar ook fondsen bij Binck gaan maar twee keer per week in de handel.) Zo kun je geen portefeuille beheren, vind ik, omdat je niet kunt reageren. Ik leer eruit dat je altijd in een stijgende markt moet verkopen (doet W. Buffett ook, en in het begin verklaren ze hem allemaal voor gek. En vervolgens...)
    Ik zie dat je je fondsen morgen de deur uit doet. Vandaar mijn vraag.

    Groet,
    QED
  2. [verwijderd] 17 december 2007 22:23
    QED,

    Je moet op internet eens rondzoeken naar informatie over de handel in niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Dergelijke fondsen handelen in Luxemburg en worden maar 1 kee rper dag tegen de intrinsieke waarde (NAV/Nett Asset Value) verhandeld. De fondsmanager hanteert elke dag een afslagtijd, een tijdstip tot wanneer je orders in kutn leggen voor eerst volgende verhandelsmoment. Leg je m daarna in dan duurt t dus al een dag langer. Dan is er ook nog forward pricing voor bijv. Aziatische markten. Kortom: huiswerk aan de winkel want wat jij noemt staat helemaal los van SNS of BinckBank!

    Groet,
  3. [verwijderd] 18 december 2007 09:27
    Beste QED,
    Laten we voorop stellen dat de modelportefeuille IEX Funds of Fonz is wat het pretendeert te zijn: een modelportefeuille, waarbij virtuele euro's belegd worden - in elk geval tot op dit moment (je weet nooit wat de toekomst brengt).

    Wij hanteren voor alle fondsen in onze portefeuille de gang van zaken zoals die geldt voor beursgenoteerde fondsen: order inleggen voor 16.00 uur, betekent order doorgevoerd op de volgende handelsdag tegen de koers die om 10.00 uur op basis van de intrinsieke waarde tot stand komt.

    Het klopt dat bij bijvoorbeeld SNS Fundcoach er soms een dagje of twee langer overheen gaat voordat een order is doorgevoerd, het zij zo. Daar kunnen we met deze modelportefeuille geen rekening mee houden. Maakt oook niet uit, want de ene keer valt dat dagje extra in je voordeel uit, de andere keer in je nadeel.

    PvK

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links