Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts prefereren ING en Galapagos

Experts prefereren ING en Galapagos

Voor april staat ING, net als vorige maand, bovenaan het favorietenlijstje van beurskenners. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van Corne van Zeijl van Actiam. Op nummer twee staat Galapagos, die in maart nog bij de floppers stond. 

De experts vinden het aandeel nu blijkbaar wel genoeg gedaald, zo geeft Van Zeijl een verklaring. Er deden 69 experts met de enquête mee, waarvoor dank. 

Verder blijkt dat de experts het weer zien zitten. Van Zeijl: "42% van de experts denkt dat de AEX gaat stijgen in april, 25% verwacht een daling. De optimisten zien een goede economie, een lage rente en minder onrust op het politieke front als pluspunten."

"Eén expert ziet de onrust op de beurs als aanleiding voor Draghi om het voet nog iets langer op het gaspedaal te houden. Dat levert langer een lage rente op en dat is weer positief voor aandelen. Men denkt wel dat de toegenomen beweeglijkheid in de markten aanwezig blijft."

Voorspelling april  
optimistisch 42,0%
neutraal 33,3%
pessimistisch 24,6%
per saldo 17,4%


Expertverwachting korte termijn

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de halfjaarprognoses zien de experts het wat minder rooskleurig in. Er zijn slechts 4,3% meer optimisten dan pessimisten. Opvallend, want meestal is men positiever op de langere termijn dan op de kortere, maar dat is deze maand niet zo. 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 30,4%
neutraal 43,5%
pessimistisch 26,1%
per saldo 4,3%


Expertverwachting lange termijn

Klik op de grafiek voor een grote versie

Prima aandelenkeuzes maart

"De aandelenkeuzes waren prima de afgelopen maand. De toppers hadden iets beter gekund. Alleen Ahold sprong er echt bovenuit, maar gescoord werd er vooral met de floppers."

Altice, ArcelorMittal, Galapagos en vooral Boskalis (die zat toen nog in de AEX) lieten flinke minnen zien. Alleen jammer van Unilever, dat aandeel ging met 6,7% omhoog, maar per saldo gingen de floppers met bijna 7% naar beneden.

Toppers maart Stemmen Rendement Floppers maart Stemmen Rendement
ING +11 -5,4% Altice -8 -15,1%
Shell +4 -1,6% AkzoNobel -5 -3,8%
Ahold +3 +4,0% ArcelorMittal -3 -9,0%
Aegon +3 -4,5% Unibail-Rodamco -2 -3,2%
NN  +3 -2,0 Philips -2 -1,2%
      Unilever -2 +6,7%
      Boskalis -2 -23,2%
      Galapagos -2 -6,1%
Gemiddeld   -1,9% Gemiddeld   -6,9%
AEX   -1,1%      


ING weer bovenaan bij toppers

Bij de toppers van april staat ING weer fier bovenaan, net als vorige maand. Alleen leverde het toen een min van een dikke 5% op.

Galapagos is een opvallende mover. Afgelopen maand stond het nog bij de floppers en dat was een goede keuze, maar de experts vinden het aandeel wel genoeg gedaald.

Voor april staat het op nummer 2 bij de toppers. Aan de flopperskant komen we allemaal bekenden tegen: ArcelorMittal, Altice, AkzoNobel en Unibail-Rodamco.

Toppers april Stemmen Floppers april Stemmen
ING +12 ArcelorMittal -7
Galapagos +8 Altice -6
Unilever +4 AkzoNobel -3
DSM +3 Unibail-Rodamco -3


Experts vs. beleggers

Als we de verwachtingen van de experts vergelijken met de uitkomsten van de IEX Bull/Bear enquête van deze maand dan zijn er duidelijke verschillen te zien. Beleggers zijn voor de komende maand een fractie positiever. 

Als er echter naar het komend halfjaar wordt gekeken zijn beleggers veel positiever dan de experts, die negatiever zijn voor de langere termijn. Een opvallend resultaat. 

Zowel experts als gewone beleggers kiezen ING opnieuw als topper, terwijl het rendement over de maand maart -5% was. De hoop dat het aandeel beter gaat presteren blijft aanwezig. Altice en Unibail-Rodamco zijn bij beide groepen flopfavoriet. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  2. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  3. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links