Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Infragroen en schaamrood

Hoewel Fonz ondertussen lauweren genoeg heeft om er heerlijk op te rusten, vraagt zijn specifieke aanpak toch regelmatig om enige finetuning. De portefeuille zelf staat als een huis.

En met de outperformance van de MSCI World van 25% is ook niets mis. Maar het kan altijd beter. Zo blijft het East Capital Balkan Fund wat achter bij de verwachtingen. De regio lijkt na een bruisende lente een adempauze te hebben ingelast.

Die sur place is weliswaar logisch, maar Fonz heeft liever fondsen in zijn Funds of Fonz die nog wel de wind in de zeilen hebben.

Daarom wordt het de weging voor EC Balkan teruggebracht (van 12.500 naar 7.500 euro) en dat geld wordt geïnvesteerd in Invesco Asia Infrastructure dat wel volop in beweging is en al meer dan 20% rendement opleverde sinds aankoop.

Verplichte investeringen
Het fonds profiteert vanzelfsprekend van alle investeringen in infrastructuur die de Olympische Spelen in Beijing met zich meenemen, maar het is redelijk te veronderstellen dat het over een langere adem beschikt dan dat. Zo is er de World Expo in Shanghai in 2010.

En bovendien zijn de economieën van met name China en India zo ontzettend hard aan het groeien dat de infrastructuur niet evenredig mee heeft kunnen groeien. Daar moet dus een inhaalslag gemaakt worden in de komende jaren. Als we het over infrastructuur hebben, beslaat dat niet alleen het wegennet, de havens en de vliegvelden.

We praten ook over de technologisce infrastructuur (mobiele netwerken) en financiële infrastructuur (dienstverlening). Daar móet in geïnvesteerd worden. De Aziatische regeringen hebben in 2005 toegezegd 1000 miljard dollar te investeren in infrastructuur in de periode tot en met 2010. Tot die tijd zal dit fonds daar volop van kunnen profiteren.

Koreaanse kater
Die investeringen zijn nodig omdat de economische groei anders stuk loopt op de beperkingen in de infrastructuur. En dan moet Fonz met het schaamrood op z'n kaken even een vlekje wegwerken. Op 1 oktober meldden we opgewekt in Korea te stappen en wel in de zeer geconcentreerde portefeuille van het Fidelity Korea Fund. Zo gezegd, zo gedaan?

Nou, niet helemaal. De dienstdoende Fonz drukte op het verkeerde knopje en op 2 oktober verscheen het Templeton Korean Fund in de Funds of Fonz. Lood om oud ijzer, zegt u misschien. Maar waar Templeton Korean Fund sinds die tijd 0,4% inleverde, steeg het Fidelity Fund 3%.

Het bewijs is geleverd: Fonz is ook maar een menz. Morgen wordt de positie alsnog rechtgezet, zoals gebruikelijk tegen de nieuwe intrinsieke waarde die om 10.00 uur bekend is.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 november 2007 07:42
    Hi Fonz,
    Volg met veel plezier je column en switches. En maak af en toe gebruik van een deel van je ideeen over beleggen voor mijn portefeuille. Ik beleg op dit moment via een voormalig Nederlandse Bank en heb de volgende vraag. Ik ben geinteresseerd in INVESCO maar als ik goed heb gegeken wordt dit fonds niet aangeboden bij 'mijn' bank. Nu heb ik ook geen zin om overal rekeningen en portefeuilles te openen. Maar hierdoor loop ik of leuke fondsen mis of ik betaal teveel als ik via 'mijn' bank transacties van andermans fondsen doe. Ik weet niet of jullie het juiste aanknopingspunt zijn maar ik (en ik denk een hoop meer mensen) zou erg geinteresseerd zijn in een artikel waarin uitleg gegeven wordt over 'onafhankelijk' en zo goedkoop mogelijk (wat kosten betreft) beleggen met de ruimste keuze aan fondzen, mogelijk zelfs buiten Nederland. Misschien een idee voor een artikel? Groet
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links