Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Januari-barometer signaleert positief jaar

TA: Januari-barometer signaleert positief jaar

De Nederlandse beurs wist dit jaar tot nu toe bijna 3,5% op te lopen. In de afgelopen vier decennia zijn de eerste beursdagen van januari een perfecte voorspeller gebleken voor de rest van het jaar. In maar liefst 80% van de gevallen zorgt een sterke start voor een goed beleggingsjaar.

In de eerst vijf beursdagen zijn zowel de beurzen in Europa, in de VS als in Azië flinke gestegen, met winsten tussen de 2,5% en 5%.

Boost

Het lijkt er begin 2018 op dat deze beurswijsheid Nederlandse beleggers een flinke boost kan geven. Belangrijk is wel dat de AEX het koersdoel rond weerstand 563,98 (gevormd op 13 juli 2007) op een haar na heeft bereikt. Het intraday high van gisteren lag op 563,31.

De stijgende trend krijgt pas een nieuwe impuls indien de laatste koerstop rond de weerstand 563,98 (gevormd op 13 juli 2007) gebroken wordt. Het koersdoel voor de eerste helft van 2018 ligt daarna rond 609.

Op langere termijn verwachten wij dat de AEX haar all-time-high uit 2001 rond 703 gaat opzoeken. Mochten er nieuwe signalen optreden, dan zal ik die op Twitter (@RoyceTostrams) direct doorgeven.



Ik heb hier al eerder gemeld dat de beursregel die stelt dat de eerste vijf handelsdagen (rode cirkel) van januari voorspellend zijn voor de rest van het jaar voor een belangrijk deel verklaard worden door window-dressing. Professionele beleggers hebben aan het einde van 2017 hun kleine posities en verliesgevende aandelen verkocht, zodat die niet meer in de boeken worden getoond.

De vrijgekomen liquiditeiten worden in het nieuwe beursjaar gebruikt om de portefeuille opnieuw in te richten, waardoor extra vraag ontstaat.


Euro/dollar is afgeketst

Een andere redelijke voorspeller voor aandelen is het koersverloop van de euro/dollar. Zeker voor de ultrakorte termijn. Op elke grote swing omhoog of omlaag van de euro/dollar-koers, reageren aandelenmarkten in Europa doorgaans direct.

De EUR/USD is afgeketst op de weerstand 120,92 (top van 8 september 2017). Steun voor de EUR/USD ligt rond 117,14 (bodem van 21 november 2017).


Amerikaanse rente

Op Twitter werd gisteren heftig gediscussieerd over een mogelijke trendverandering bij de Amerikaanse rente, o.a. door mijn IEX-collega Arend Jan Kamp. De vraag was of deze al gedraaid was.

Ik heb beloofd er vandaag op terug te komen. Hierbij een technisch oordeel over de Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente. Deze lijkt binnen de dalende trend (van de afgelopen 25 jaar) een bodemformatie te vormen.

Dit wordt extra bevestigd door de eerste hogere bodem bij B, rond 2,02 procent. Dit signaleert een mogelijke draai naar boven. Om een technisch signaal omhoog te geven moet de Amerikaanse 10-jaars rente de horde rond 2,99 procent zien te breken. De steun ligt op 1,45 procent (bodem juli 2012).

Sinds 2015 is de Amerikaanse rente bezig een gigantische dubbele bodem formatie te vormen, tussen 1,45 procent en 2,99 procent. Dit patroon wordt voltooid bij een stijging boven de weerstand. In dat geval breekt de kapitaalmarktrente de dalende fase van de afgelopen 30 jaar.

De dalende trend vanaf 2007 is wel reeds gebroken (rode stippellijn). Vast staat dat de dalende beweging van de afgelopen decennia tot stilstand is gekomen. Ik voorzie op korte termijn wel een rentestijging.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 48
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2018 09:00
    Euro/dollar is afgeketst

    Een andere redelijke voorspeller voor aandelen is het koersverloop van de euro/dollar. Zeker voor de ultrakorte termijn. Op elke grote swing omhoog of omlaag van de euro/dollar-koers, reageren aandelenmarkten in Europa doorgaans direct.

    Volgens Onno niet waar Royce. Geen kletspraat verkopen ajb :)

  2. forum rang 4 ONN 10 januari 2018 09:12
    quote:

    Alex A La Hausse schreef op 10 januari 2018 09:00:

    Euro/dollar is afgeketst

    Een andere redelijke voorspeller voor aandelen is het koersverloop van de euro/dollar. Zeker voor de ultrakorte termijn. Op elke grote swing omhoog of omlaag van de euro/dollar-koers, reageren aandelenmarkten in Europa doorgaans direct.

    Volgens Onno niet waar Royce. Geen kletspraat verkopen ajb :)
    Lees jij die columns echt ? Wat een forum, wat een niveau...

    ;-)
  3. [verwijderd] 10 januari 2018 09:24
    Nep rood.
    Drommels drommels en nogggg eeeens drommels. altidj dalen als je midner rood hebt ingekocht of steeds duur shorts zijn al. elke sh onder de 1 moet af en boven de mag keertje winnen. ook als je nipt sop hebt gehad elke keer net die laatste.

    Ik ga me vast ren je rod doen.

    aex naar 566 denk ik 569 dax 13500
  4. forum rang 4 ONN 10 januari 2018 09:38
    quote:

    Alex A La Hausse schreef op 10 januari 2018 09:18:

    Ik scroll er ff overheen. Als het iets is wat mij aanstaat gebruik ik het in een discussie.
    Beetje lullen om het lullen dus :)

    Maar laat Royce (of jij) anders even verklaren hoe het dan toch kan dat vorige week met een onveranderde euro/dollar (boven de 1.20) op vrijdagmiddag t.o.v. de dinsdagochtend ervoor de AEX van 541 naar 558 ging ?

    En nu staat de euro/dollar bijna een cent lager maar de AEX nog 's 5 punten hoger. Huh ??

275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links