Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel geen beursfavoriet

AkzoNobel geen beursfavoriet

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


Verf- en (nu nog) chemieconcern AkzoNobel heeft een uiterst roerig jaar achter de rug. Belager PPG heeft er een barre strijd van gemaakt, maar is uiteindelijk afgedropen. Voor nu althans, de consolidatie op de mondiale verfmarkt is nog lang niet voorbij.

PPG heeft inmiddels wel een mini-overname in Nederland aangekondigd op de verfmarkt: verfgroothandel ProCoatings wordt ingelijfd. Een relatief kleine speler en uiteraard niet te vergelijken met de gedroomde overname van AkzoNobel door de Amerikanen.

Afsplitsing Specialty Chemicals

AkzoNobel is ondertussen druk bezig met het afsplitsen en vervolgens afstoten van de chemische divisie. De laatste berichten duiden op een gezonde interesse vanuit de markt. Wij gaan vooralsnog uit van een opbrengst tussen de €9,5 en €10 mrd.

Dat kapitaal zal goeddeels terugvloeien naar de aandeelhouders: vorige maand werd hierop al een bescheiden voorschot genomen middels een speciaal dividend van €4 per aandeel.

De vraag bij AkzoNobel is vooral: hoe nu verder? Het Amerikaanse Axalta lonkt (wederom) nadrukkelijk naar AkzoNobel. Dat zou een fraaie fit vormen, maar aandeelhouders Axalta lijken vooral uit op cashen en daar voelt AkzoNobel terecht weinig voor. Beide spelers draaien wel nadrukkelijk om elkaar heen en de kans dat hier alsnog zaken zal worden gedaan is vrij groot.

AkzoNobel zoekt toch schaalgrootte

Nu kan AkzoNobel ook 'gewoon' zelfstandig verder. Het verfconcern is enerzijds wel degelijk actief op het overnamefront om schaalgrootte te creëren, maar stelt tegelijkertijd groot genoeg te zijn om alleen verder te gaan. Mocht dat scenario zich ontvouwen, dan zit er koersmatig vrij weinig muziek meer in het aandeel.

Dan krijgen de experts wellicht gelijk met het op de floplijst zetten van AkzoNobel. Maar het scenario waarbij AkzoNobel zelfstandig verder gaat, al dan niet met enig kralen rijgen, ligt niet voor de hand. Size matters.

De consolidatieslag op de verfmarkt is verre van afgerond: AkzoNobel is na verkoop van de chemiedivisie een smakelijke overnameprooi. Dat weet het concern zelf ook: reden om in een eerder stadium gesprekken aan te knopen met Axalta. Die combinatie is nooit uit zicht geraakt, al dreigde het Japanse Nippon Paint even roet in het eten te gooien.

De rust lijkt voor nu even teruggekeerd rond AkzoNobel, maar de inschatting is dat dit niet zo blijft. Of AkzoNobel wordt alsnog overgenomen dit jaar, of het bedrijf weet zich belagers van het lijf te schudden door een flink maatje groter te worden, waarbij Axalta de meest voor de hand liggende partij is.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde fondsen.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier.



Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 09:10 Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?
  2. 02 mei Reden voor optimisme bij DSM-Firmenich
  3. 02 mei ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86 4 januari 2018 12:41
    Axalta?; ik zie meer in een samengaan met een Duitse of Japanse concurrent. Probleem bij AKZO is, dat de managementstijl nog nadrukkelijk West Europees/Anglosaxies is.
    De managementstijl in Japan en de geldbeluste Amerikaanse stijl, zijn moeilijk te besturen vanuit Amsterdam. Wereldspeler willen worden en/of zijn, vraagt hier een bedachtzame oplossing voor. En of die al geformuleerd is, dat is voor mij een vraag.
  2. Bluescreen 4 januari 2018 15:06
    Geen interessant artikel: een opsomming van feiten die we
    allemaal al lang kennen.
    Thierry Vanlancker moet nog orde op zaken stellen nadat de
    vorige ceo en cfo vertrokken zijn, de nieuwe cfo moet zich nog
    inwerken, kortom werk aan de winkel. Burgmans, onze redder van de
    Nederlandse bedrijfscultuur achter de dijken hield moedig stand
    tegen de Amerikanen, maar vertrekt ook in april.
    Als de chemietak is afgestoten is er weer meer tijd om de toekomst-
    strategie vorm te geven, met of zonder Amerikanen.
  3. forum rang 6 rene66 4 januari 2018 16:35
    Ik verwacht toch veel van Akzo Nobel dit jaar. Gezien de hoogte van de koers ben ik niet de enigste. Ook grote partijen blijven aandeelhouder. De koers blijft hoog hangen. Zelf hoop ik dat de chemie poot naar de beurs gaat.

    Na splitsing is het coating deel interessant genoeg als mogelijke fusie partner of als overname prooi. Ik verwacht niet dat het coating deel in de huidige vorm eind van het jaar nog bestaat. De heer Vanlancker heeft ervaring met moeilijke processen. Ik blijf dan ook mijn aandelen Akzo Nobel houden.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links