Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Jeumig de peumig

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

Hier sla ik toch wel even steil van achterover en dat is nooit handig in Zwitserland. Dit gaat ver en in dit filmpje van 1 minuut zit wat mij betreft meer fantasie dan al die stijgingen bij elkaar. Blockchain is here to stay deel zoveel.  

Goedemorgen, het ziet er weer goed uit voorbeurs en er is best wel veel te doen. Hieronder ziet u weer alles wat u moet weten. Intussen blijf ik me verbazen over waar ineens al dat optimisme over economie en beurs vandaan komt. Nee, dat zeg ik verkeerd. Ik heb me ook jarenlang verbaasd over het bearisme op de beurs.

Enfin, fraaie koerswinsten gisteren en weer all time highs op Wall Street. De Dow Jones staat op 0,3% van 25.000, de S&P 500 noteert boven 2700 en de Nasdaq Compositie begint met een zeven. Japan is voor het eerst open in 2018 en het is feest. Bitcoin is in een bréééde bandbreedte aan het zijwaartsen, laat ik het zo maar zeggen.

Onze AEX lijkt aardig te openen. De jaartop 557,84 van 2017 is op schootsafstand, maar op de beurs is het altijd eerst op het bord staan en dan pas geloven, heb ik geleerd. Het belangrijkste nog: de dollar is nu redelijk stabiel net even boven 1,20. Olie stijgt ook maar door. Brent heeft $70 zelfs al in een beetje in zicht.

Nieuws, shorts en agenda

Het nieuws en daar zitten een paar opvallende buitenlandse berichten tussen! American Express moet winstwaarschuwen als gevolg van de Trump Taxes, Spotify wil naar de beurs en oh, Tesla... Sneu voor de mensen die op zo'n Model 3 wachten en $1000 hebben aanbetaald. Hadden ze beter de S&P 500 voor kunnen kopen...

  • Pharming heeft in totaal ruim 25,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven voor de aflossing van converteerbare obligaties. In totaal is 7,7 miljoen euro terugbetaald, waarvan ook 1,9 miljoen euro in contanten, meldt het biotechnologiebedrijf.
  • Gemalto heeft een opdracht gekregen van de Bank of Cyprus. Dat werd donderdag bekendgemaakt zonder financiële details. De bank heeft de digitaal beveiliger gekozen voor de levering van een biometrische EMV-betaalkaart, voor contactbetalingen als contactloze betalingen.
  • Mr. Jobson heeft zijn belang in Wessanen vergroot. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Mr. Jobson heeft een kapitaalbelang en stemrecht van 10,33%. Dat was eerder nog 8,01%, zo valt op te maken uit de registers van de toezichthouder.
  • Lavide voert gesprekken met drie potentiële overnamekandidaten om toe te voegen aan werkmaatschappij Gastvrij. Dat maakte de voormalig lege beurshuls donderdag bekend.
  • American Express heeft een winstwaarschuwing gegeven in verband met de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Die kosten de creditcardmaatschappij in het vierde kwartaal van 2017 zodanig veel aan winst dat er over deze periode waarschijnlijk verlies wordt geleden.
  • Muziekstreamingdienst Spotify heeft naar verluidt een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang aan de New York Stock Exchange (NYSE). Dat melden diverse media, waaronder persbureau Bloomberg en The Wall Street Journal, op basis van ingewijden.
  • Tesla heeft een productiedoelstelling van zijn Model 3 verder voor zich uitgeschoven. De maker van elektrische auto's denkt nu niet eerder dan halverwege dit jaar 5000 wagens per week te kunnen afleveren van het type.


Voeg ik nog een extra nieuwtje toen, want dit is big news on the networks. Lijkt wel James Bond, er zit een lek in chips en niet alleen die van Intel. De naam ASML valt niet, want ik hoor u al hardop denken: 


Analistenadvies! Volgens mij mag dit niet meer (help, wie weet het!) van MiFIDII, maar gisteren glipten Randstad en KPN er tussendoor en zag ik ook commentaar op Galapagos. Schande en ophef :-)

  • NN: naar €37,30 van €36 - Deutsche Bank
  • Aegon: naar €5,10 van €4,80 - Deutsche Bank
  • ING: naar €17 van €15,20 (hold) - HSBC
  • ABN Amro: start met hold en €28 - HSBC


Geef ik ook maar de shorts: Arcadis, Flow Traders, Fugro, Galapagos, Heijmans, BAM en Boskalis Westminster.


De agenda is klein maar fijn, let op de inkoopmanagersindices (Japan en China zijn al door met 54,0 en 53,9), Amerikaanse ADP-banenrapport en Amerikaanse olievoorraden. Monsanto komt met cijfers en laten we hopen dat dit het enige is wat ze niet manipuleert :-)

  • 01:30 Japan Manufacturing PMI dec 54,2
  • 02:45 China Caixin services PMI dec 51,8
  • 09:50 Frankrijk services PMI dec 59,4
  • 09:55 Duitsland services PMI dec 55,8
  • 14:00 Monsanto KW4-cijfers
  • 14:15 VS ADP banenrapport dec 192K
  • 15:45 VS services PMI dec 52,4
  • 17:00 VS olievoorraden


En dan nog even dit

Hoe zat het ook alweer met TomTom en Baidu...? BlackBerry steeg in ieder geval +12,9% (en Baidu +1,3%).

Pijnlijk dit, maar die kon u zien aankomen, toch? 

Oh jee: 

En nog een?

Voor financial begrippen zijn banken en verzekeraars nou ook weer niet zo goedkoop:

Intussen zitten ern nog amper Chinezen in bitcoin:

De financiële industrie weet gewoon niet waar de risico's allemaal zitten?

Het gaat zelden over de vraag bij olie, altijd het aanbod:

Hier het hele verhaal:

Gaat rap, ik kan me ooit nog een umts-veiling hereinneren... 

Holger heeft weer mooie data:

Veel succes en plezier vandaag. Check hier de kakelversche koersen:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links