Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Alle indicatoren 2018 nog groen

TA: Alle indicatoren 2018 nog groen

We kunnen terugkijken op een prima beleggingsjaar, de doemdenkers hebben geen gelijk gekregen. De AEX is het afgelopen jaar bijna 14% gestegen. Inclusief dividenden bedraagt het rendement zo'n 18%. Vooralsnog wijzen alle indicatoren ook voor 2018 op een prima beursjaar. In elk geval start het nieuwe jaar onder een gunstig economisch gesternte.

Welke beleggingscategorie

Voordat een belegger in het diepe springt en zijn zuurverdiende geld in de markt belegt, moet hij eerst beoordelen waar het rendement behaald kan worden: in staatsleningen, aandelen, vastgoed, grondstoffen, op een spaarrekening of in cash?

Pas als die vraag is beantwoord, dus welke beleggingscategorie geschikt is, kan de keuze gemaakt worden in welk individueel aandeel of beleggingsfonds belegd moet worden.

Selectief beleggen loont

Aan de hand van de Vierjarige Businesscycle kan ik exact vaststellen waarin belegd kan worden en voor hoelang. Hiermee beoordeel ik regelmatig de verschillende markten op basis van de onderliggende primaire trends. Deze methode werkt prima, ook voor 2017 gaf mijn model aan overwegend in aandelen te beleggen. Bovendien werd exact aangegeven welke aandelen de beste rendementen boden.

De Nederlandse B.O.B.-portefeuille, die volledig op basis van deze TA-signalen is belegd, boekte dit jaar een rendement van 30,88%. Selectief beleggen loont (in plaats van buy&hold). De Nederlandse B.O.B.-portefeuille (Best Of the Best-portefeuille) kunt u inzien onderaan deze blog.

Schaarbeweging

In de afgelopen jaren heeft zich op de financiële markten een klassieke schaarbeweging voorgedaan. Risicoarme assets als staatsobligaties zakken steeds verder weg, terwijl risicovolle categorieën als aandelen en vastgoed juist goed blijven presteren. Dit proces doet zich in de regel vooral voor wanneer economieën zich in een sterke groeifase bevinden.

De technische indicatoren geven aan dat ook 2018 een goed beleggingsjaar gaat worden, waarbij vooral aandelen prima perspectieven blijven bieden.

Hoewel Wall Street technisch de beste papieren heeft, kan een Europese belegger — puur vanwege het valutarisico — beter dicht bij huis blijven. Dat gezegd hebbende blijft Wall Street de locomotief van het sentiment, aangezien de belangrijkste indices (Nasdaq, Dow en S&P) daar weer fraaie koersrecords hebben neergezet. En beleggers blijven positief over het rentebeleid van de monetaire autoriteiten.

In Europa zet het proces van bodemvorming op de aandelenmarkten zich voort: technisch bezien komen de beurzen steeds meer op stoom en Europese beleggers lijken het valutarisico te willen mijden door binnen het continent en dan vooral binnen de eurozone te beleggen.

Omdat de technische indicatoren al een aantal jaar aangeven dat de economie in een groeifase blijft, houd ik een voorkeur voor zakelijke waarden zoals aandelen en vastgoed. Volgende week zal ik elke dag een van de volgende markten bespreken: staatsleningen, aandelen, vastgoed en grondstoffen.


MSCI World

De belangrijkste beursindex om te volgen is waarschijnlijk de MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft. Deze graadmeter blijft omhoog kijken. In de recente terugval heeft de MSCI World index een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. Er ligt steun op 2.021,03 (gevormd op 17 november). Weerstand ligt rond 2.400 (berekend koersdoel). Ook de 200-dagenlijn van de MSCI (rode doorlopende lijn) laat een stijgende trend zien.


Vierjarige Businesscycle

Onderstaande grafiek laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de businesscycle. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en van krimp.

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt; we zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen laat zien. Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatleningen de beste rendementen laat zien.

Tijdens economische groei daarentegen, zijn staatsleningen juist ongeschikt om in te beleggen. Het tegenoverstelde geldt voor de beleggingscategorie aandelen. Zo heeft binnen een vierjarige businesscycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cycle, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijk beleggingsresultaat.

De businesscycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren, die op hun beurt maatgeven zijn voor de vraag waarin te beleggen, in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash. Zoals al eerder door mij is aangegeven behoort een langetermijnbelegger overwegend in aandelen en vastgoed te beleggen. Lees verder onder de grafiek.


Vierjarige Businesscycle

De Vierjarige Businesscycle laat (geïdealiseerd) het chronologische pad zien van de vier financiële markten: obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige businesscycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn.

Fase I:

  • Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
  • Posities in obligaties opbouwen

Fase II:

  • Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
  • Posities in vastgoed opbouwen
  • Posities in obligaties uitbreiden
  • Grondstoffen mijden

Fase III:

  • Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
  • Posities in obligaties aanhouden, maar looptijden verkorten
  • Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV:

  • Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
  • Posities in obligaties afbouwen
  • Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:

  • Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
  • Obligaties mijden
  • Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:

  • Aandelen, vastgoed en obligaties mijden
  • Posities in grondstoffen afbouwen.


Let op: Bovenstaande keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies. Ik adviseer nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Samenstelling en rendement Nederlandse B.O.B.-portefeuille (Best Of the Best-portefeuille):


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25
  2. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 39
  3. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16

Gerelateerd

Reacties

220 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 22 december 2017 08:53
    Ik verwachtte dit jaar te eindigen op een mooi rond getal van 550. Bij research vond ik daar geen enkele historische bevestiging voor.

    nl.wikipedia.org/wiki/AEX

    Wel vond ik dat vanaf 1983 de langste reeks van jaarlijkse stijging was NEGEN jaar van 1991 t/m 1999 , met vooruit 1 jaartje een 0,0 "stijging" ertussen, in 1994. Alle andere reeksen stijgingsjaren duurden aanzienlijk korter.
    Met in 2017 al 6 jaren op de teller zouden we in 2018 of 2019 wel weer een of meer dalingsjaren mogen verwachten. Ik begin er volgend jaar al rekening mee te houden. Ik zou dit geen TA willen noemen, hoogstens een zwakke of gebrekkige poging tot statistiek ;-)

    Niettemin alvast een fijne Kerst en een gelukkig Nieuw-jaar gewenst.
  2. [verwijderd] 22 december 2017 09:00
    Leuk Royce... Vooral het woordje nog bevalt me wel... eigenlijk weet jij het ook niet, net zoals iedereen... behalve de personen die de juiste posities hebben en de juiste trades maken. Maar ja dat is eigenlijk preken voor eigen parochie!!! Iedereen weet het beter, de aandacht voor bitcoin in de media zit wel op zijn hoogte punt denk ik zo, dus alle "kleintjes" zullen nog wel instappen met hun 13e maand, kortom topje in de maak.

    ik zit zelf in ripple, al sinds vorig jaar en die lijkt ook ineens te jubelen... nou ja lekker blijven zitten...
  3. [verwijderd] 22 december 2017 09:49
    gaat hard nu in cryptoland, mooie kans voor een deel van de populatie om bij te prikken, winst veilig stellen zal er veelal toch niet echt inzitten de mensen die er gokkend/greedy in zijn gegaan - en dat lijkt mij de meerderheid - zijn vooralsnog voor hun strategie beloond. Nog los van de 'ego-challenges' die bij dit soort beslissingen komen kijken
  4. The Entrepreneur 22 december 2017 10:04
    quote:

    JansenH5 schreef op 21 december 2017 16:50:

    [...]

    Veel vertrouwen in die minuutgrafiek zelfs? Die van investing.com gebruik je? Ik zie alleen een gap 548.95 naar 549 maar misschien is investing.com beter.

    Zie je wel veel leuker af en toe op het forum in plaats van helemaal weg.
    Goedemorgen.

    Alle gapjes uit de stijging van gisteren zijn vannacht weer weggewerkt, bahalve die op 544.55

    Daarnaast is er ook vanmorgen weer een gapje opengelaten op 547.7 en aan de bovenkant nog steeds 551.65

    Dus ja, ook op de minuutgrafiek moeten de gaps dicht, maar ik handel daar niet op. Hou ze slechts in de gaten.
    Als dan in combinatie met andere factoren zo'n gapje in de buurt van een koersdoel van mij ligt, kan ik ze wel mooi als take-profit punt gebruiken.

    Mijn thesis betreffende de gaps is dat ze allemaal gesloten moeten zijn, voordat de future-serie afloopt, maar ik kan dat niet goed backtesten. Wellicht iemand die er zin in heeft ;)

    Fijne dagen
220 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links