Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Investeren in stenen: doen of niet?

Investeren in stenen: doen of niet?

- advertorial - 

In onzekere tijden doen real assets het vaak goed. Een tastbare belegging geeft een veiliger gevoel dan een belegging die alleen op papier of op een beeldscherm bestaat.

Met directe investeringen in stenen weet je altijd wat je hebt en zit je op den duur altijd goed. Althans, dat denken veel beleggers. De vraag is natuurlijk of dat ook echt zo is.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: geen enkele belegger zit altijd goed. Beleggen gaat gepaard met risico en de kunst is om die risico’s af te stemmen op je eigen wensen en beleggingsdoelen. Zo kan het interessant zijn om te investeren in direct vastgoed (zoals woningen of kantoorpanden) wanneer je op zoek bent naar regelmatige inkomsten.


Wat als de markt omslaat?

In de huidige economische situatie lijkt dit een aantrekkelijke optie: de rente is laag, er is veel vraag naar vastgoed en beperkt aanbod. Maar direct investeren in vastgoed heeft ook nadelen: het vereist relatief veel vermogen en mogelijk ook financiering met verplichtingen voor een langere periode.

Bovendien is het geen liquide belegging: het aan- en verkoopproces kan lang duren, juist wanneer de nood het hoogst is. Daarnaast hebben veel beleggers al een deel van hun vermogen in stenen via hun eigen woning; je kunt ook teveel exposure naar één sector hebben.

Met direct vastgoed is spreiding sowieso vaak een issue: je vermogen zit vast in een beperkt aantal objecten. Beursgenoteerd vastgoed heeft dat probleem niet: vastgoedfondsen bieden spreiding.

Bovendien kun je daar makkelijk en snel in- of uitstappen. En dan kunnen die aantrekkelijke marktomstandigheden natuurlijk ook nog omslaan. Als het economische tij keert kunnen de huurprijzen onder druk komen te staan en kan de leegstand gaan toenemen.


Zorg voor spreiding

Nu veel investeerders zich storten op de vastgoedmarkt neemt het huuraanbod toe, wat op termijn ook een drukkend effect kan hebben op de huurprijzen. Daarnaast is het verstandig om rekening te gaan houden met hogere rentes in de komende jaren. Dit kan een negatieve impact hebben op de waardeontwikkeling van vastgoed.

Volgens vastgoedanalist Jan Kleipool van het ING Investment Office liggen de beste jaren voor beursgenoteerd vastgoed voorlopig achter ons. Sinds het dieptepunt van 2009 is de index van beursgenoteerd vastgoed in euro’s 330% gestegen, maar dat neemt niet weg dat er nog wel degelijk kansen zijn.

Zo is de rente nog altijd laag en blijft het economische klimaat voorlopig prettig voor vastgoedbezitters. Het is in deze markt wel steeds meer zaak om selectief te werk te gaan. En om risico’s te spreiden.

Beleggers die hun risico’s in de hand willen houden, doen er goed aan om een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille aan te houden die bestaat uit verschillende vermogensklassen zoals aandelen, obligaties, grondstoffen én beursgenoteerd vastgoed.


Laat je helpen door experts

Daarmee ben je beter gespreid en heb je bovendien het voordeel van snellere aan- en verkopen van de beleggingen en regelmatige inkomsten. ING Beleggen met beheer biedt dit soort portefeuilles aan, met een wereldwijde spreiding over vermogensklassen.

In de meeste van deze beleggingsstrategieën is ook een beleggingsfonds opgenomen dat belegt in vastgoedondernemingen over de hele wereld in verschillende sectoren zoals kantoren, winkelvastgoed, woningen, gezondheidszorgvastgoed, hotels en industrieel vastgoed.

In een markt waar de kansen niet meer zomaar voor het oprapen liggen is het een prettig idee om je gesteund te weten door de expertise van de beleggingsexperts achter dit fonds. Dat scheelt een heleboel grijze haren.


Start nu voordelig met beleggen

Lees meer artikelen

 


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. 08 mei Met de straddle optiestrategie inspelen op kwartaalcijfers
  2. 06 mei Private equity: een krachtige hefboom voor investeerders en ondernemers
  3. 03 mei Waarom Azerion een minderheidsbelang heeft verworven in Eniro

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links