Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF op Japanse aandelen: keus genoeg

ETF op Japanse aandelen: keus genoeg

De Bank of Japan is de moeder van het ultraruime monetaire beleid. Zolang het opkoopbeleid duurt, kunnen de interventies van de BoJ de aandelenmarkt ondersteunen. Maar als de bank zijn opkoopbeleid van aandelen staakt, kan het koersdruk geven.

Aan de andere kant, het beleid zal pas veranderen als het daadwerkelijk resultaat heeft. Met andere woorden, als de economische groei aantrekt. Onder dergelijke omstandigheden kunnen aandelen goed presteren.

Ook zonder specifieke visie op Japanse aandelen ruimen veel beleggers een stukje van hun portefeuille in voor aandelen uit de nog altijd belangrijke economie. Passieve indexbeleggers hebben een ruime keuze uit beschikbare fondsen en ik neem ze allemaal kort door.

  • iShares Core MSCI Japan IMI ETF
  • iShares MSCI Japan Distr. ETF
  • iShares MSCI Japan EUR Hedged ETF
  • Vanguard FTSE Japan ETF
  • iShares Nikkei 225 ETF
  • DB-X Trackers Nikkei 225 ETF
  • Lyxor JPX-Nikkei 400 ETF


iShares Core MSCI Japan IMI ETF

Deze ETF volgt de prestaties van de MSCI Japan Investable Market Index. De index is met 1219 aandelen zeer breed samengesteld. MSCI claimt met de index 99% van de Japanse markt te dekken. In de index zijn zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven opgenomen.

De top drie sectoren in de index zijn industriële bedrijven (22%), luxe consumptiegoederen (20%) en informatietechnologie (12%). Nutsbedrijven (2%) en energie (1%) zijn nauwelijks in de index vertegenwoordigd. De koerswinst verhouding (actueel en 12-maands verwachting) zijn respectievelijk 15,1 en 13,7. De door MSCI geraadpleegde analisten verwachten kennelijk een gemiddelde winstgroei van bedrijven uit de index van 10,3%.

De ETF die deze index volgt is fysiek van structuur en heeft alle aandelen in positie. Het fonds keert geen dividend uit, maar herbelegt alle ontvangsten in het fonds. De officiële kosten (TER) van het fonds zijn 0,20%. De werkelijke kosten, het verschil tussen bruto indexrendement en fondsrendement over de afgelopen twee kalenderjaren, bereken ik op 0,49% per jaar.

Het verschil tussen TER en werkelijke kosten wordt verklaard door onder andere transactiekosten en inefficiënties bij het verrekenen van de dividendbelasting. De ETF noteert in dollars, maar heeft in feite een volledige valuta blootstelling op de Japanse yen.


iShares MSCI Japan Distr. ETF

De onderliggende MSCI Japan index is minder breed samengesteld dan bovengenoemde IMI index. Volgens MSCI wordt ongeveer 85% van de markt gedekt en bestaat de index uit 320 aandelen uit het grote en middelgrote segment. De sectorverdeling laat precies dezelfde top drie zien als die van de IMI index.

Ook de twee minst vertegenwoordigende sectoren wijken in deze index niet af van de IMI. De actuele en verwachte koerswinst verhouding van de index is respectievelijk 14,8 en 13,8, wat een veronderstelde winstgroei van 7,2% impliceert.

Ook deze ETF is fysiek van structuur en heeft alle aandelen in bezit. Het fonds keert elk half jaar dividend uit. Het uitkeringspercentage over de afgelopen twaalf maanden bedroeg 1,25%. De officiële kosten van de ETF liggen op 0,59%, terwijl de werkelijke kosten door mij op 0,89% per jaar worden berekend.


iShares MSCI Japan EUR Hedged ETF

De ETF volgt de MSCI Japan index, maar de prestatie in yen is volledig afgedekt naar de euro. Dat betekent dat u met deze index (en dus ook de ETF) geen valutarisico loopt op de Japanse yen.

Daar zijn wel kosten aan verbonden. Over de afgelopen vier kalenderjaren steeg bijvoorbeeld de euro ten opzichte van de yen met 9%. De hedged index kon over dezelfde periode “slechts” 4% beter presteren dan de niet afgedekte index. De kosten worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door het voortdurend doorrollen van de valuta termijncontracten.

De ETF is fysiek van structuur en heeft alle indexaandelen in het fonds opgenomen. Er wordt geen dividend uitgekeerd. De TER (officiële kosten) van de ETF bedraagt 0,64%. De werkelijke kosten over de afgelopen twee kalenderjaren komen uit op 1,02% per jaar (exclusief de kosten van het doorrollen van de valutacontracten).


Vanguard FTSE Japan ETF

Vanguard volgt de FTSE index op Japanse aandelen, een index die bestaat uit 493 aandelen. Kijken we naar de sectorverdeling, dan staan bedrijven die consumentengoederen produceren met 25% op de eerste plaats, gevolgd door de industriële bedrijven (23%) en de financials (15%).

Ook in deze index zijn nutsbedrijven (2%) en de energiesector (1%) nauwelijks vertegenwoordigd. De koerswinst verhouding van de aandelen is gelijk aan 14,6. Er is geen informatie over de verwachte koerswinst verhouding voor de komende twaalf maanden.

De ETF is fysiek van structuur: alle aandelen zijn in het fonds opgenomen. Elk kwartaal is er een dividenduitkering (1,55% over de laatste twaalf maanden). De officiële kosten van de ETF bedragen 0,19%. De werkelijke kosten laten zich, over de afgelopen twee kalenderjaren berekenen op 0,51% per jaar.


iShares Nikkei 225 ETF

Deze ETF volgt de bekende Nikkei 225 index, die bestaat uit 225 aandelen van meest grote en middelgrote bedrijven. Net als de MSCI index zijn de sectoren industrie (21%), luxe consumptiegoederen (19%) en ICT (17%) de grootste.

Nutsbedrijven (0,3%) en energie (0,4%) tellen ook in deze index niet mee. De koerswinst verhouding van bedrijven uit de index is gelijk aan 16,2. Er zijn geen verwachtingen voor de index bekend.

Ook deze ETF is fysiek van structuur, met alle aandelen in het fonds opgenomen. De ETF keert geen dividend uit. De officiële kosten van het fonds bedragen 0,48%. De werkelijke kosten over de laatste twee kalenderjaren komen uit op 0,81% per jaar.


DB-X Trackers Nikkei 225 ETF

De onderliggende index is dezelfde als die van bovengenoemde iShares ETF. De DB-X ETF is fysiek van structuur met alle aandelen opgenomen in het fonds. Het fonds keert eens per jaar dividend uit, de laatste keer lag het percentage op 0,82%.

De officiële kosten zijn gelijk aan 0,09%. De werkelijke kosten over de afgelopen twee jaarperioden worden door mij berekend op 0,47%.


Lyxor JPX-Nikkei 400 ETF

Deze ETF volgt de minder bekende JPX-Nikkei 400 index, waarin bedrijven worden geselecteerd op basis van hun goede prestaties en op grond van kwaliteiten van het bestuur.

Daarnaast speelt de vraag van beleggers naar de geselecteerde aandelen een rol. De drie grootste sectoren zijn industrie (22%), luxe consumptie (18%) en financials (12%). Omdat de index volgens speciale criteria tot stand komt, is het interessant het risico en het rendement te vergelijken met de kapitaalgewogen Nikkei 225 index.

Over de afgelopen vijf jaar blijkt de op grond van kwalitatieve criteria samengestelde JPX index een gemiddeld rendement 17,76% per jaar te hebben behaald. Voor de Nikkei-225 index lag dat met 19,91% per jaar ruim 2% hoger. De volatiliteit, een bekende risicomaatstaf, was voor de JPX 400 index gelijk aan 17,8. Het cijfer voor de Nikkei 225 is 18,4. Het betere rendement van Nikkei-225 werd derhalve met een iets hoger risico behaald.

De ETF is fysiek van structuur, maar behoeft om optimalisatiereden niet alle aandelen van de index in het fonds op te nemen. De ETF keert geen dividend uit. De TER is gesteld op 0,25%. De werkelijke kosten bereken ik op 0,66%.


Conclusie

Mijn conclusie is dat de belegger die passief in Japanse aandelen wil beleggen veel goede keuzes heeft. Mijn voorkeur heeft de iShares Core MSCI IMI ETF, die de breedste van alle indices volgt tegen jaarlijks lage (0,49%) werkelijke kosten.

Beleggers die liever de bekende Nikkei225 volgen, zijn prima af met de DB-X Trackers Nikkei 225 ETF, met nog iets lagere kosten per jaar (0,47%). De andere ETF’s zijn iets duurder, hebben hogere kosten van de valuta-afdekking, of presteren met de onderliggende index (JPX Nikkei400 index) niet overtuigend beter in termen van risico en rendement.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 26 september 2017 15:47
    quote:

    scuba1 schreef op 26 september 2017 15:14:

    interessante info over Japanse ETF , maar..... is er ook een code zodat je gemakkelijk kunt bestellen of desnoods een verwijzing naar de broker die deze producten aanbiedt,

    vriendelijke groet,
    Liever lui dan moe? Ooit van Google gehoord?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links