Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Duitse Verkiezingsweek

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite


Welkom terug bij een nieuwe week vol spanning en nieuwe koersen. Ankers deze week zijn het Fed-besluit woensdagavond en de Duitse verkiezingen van aanstaande zondag. Alle Europese verkiezingen eindigden, qua beursbewegingen dan, in een anticlimax, en de verwachting is dat de Duitse verkiezingen niet anders zullen zijn.

Angela Merkel staat een straatlengte voor, maar dat stond Hillary ook natuurlijk. Probleem voor de Duitsers is dat de tegenstander min of meer dezelfde opvattingen heeft, minus twintig jaar ervaring.

We beginnen rustig aan want in Azië was weinig handel vannacht: de Japanse beurs bleef dicht in verband met Respect for the Aged-day. Zou leuk zijn als de jeugdige medewerkers hier op kantoor zich daar ook eens aan hielden. 

Eigenlijk bedoeld voor de 15de september, maar in 1998 hebben de Japanners een aantal feestdagen naar de maandag verhuisd, het zogenaamde Happy Monday System, zodat ze er meteen een lang weekend van kunnen maken. Kan niemand op tegen geweest zijn, lijkt mij. 

ASR en AirFrance-KLM naar Eurostoxx 600

Vandaag gaan er enkele wijzigingen in in een aantal belangrijke Europese indices. Wat Nederlandse aandelen betreft, gaat het om ASR en Air France-KLM, die worden toegevoegd aan de Eurostoxx 600, vanaf start handel vandaag.

Ook de grote Eurostoxx 50 wordt wat aangepast: gevreesd werd dat AholdDelhaize buiten de boot zou vallen, maar dat is (nog) niet het geval. Wel gaat BT Group eruit, en daarvoor in de plaats komt Airbus. Klein Nederlands tintje, want de officiele hoofdzetel van Airbus is in Nederland. Het fonds heeft ook een NL isincode. 

Corbion: overname en inkoopprogramma loopt af

Nieuws van het voormalige CSM, de suikermaatschappij. Het neemt het failliete TerraVia over en stopt (overigens niet daarom) met haar inkoopprogramma voor eigen aandelen.  

 

Dat programma is nu afgerond. Sinds de start op 18 april dit jaar werd er voor 25 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht: om precies te zijn 993.670 aandelen tegen gemiddeld 26,77 euro per aandeel. Knap dicht in de buurt van de slotkoers van vrijdag: 26,57 euro. 

Azië: risk on again

Allemaal groen daar in het Verre Oosten, nieuwe highs en in de safe havens hoef je kennelijk niet te zijn. 

 

 

De futures

Kijken we naar de futurestanden van dit moment: olie door de 50 dollar, goud zakt en bitcoin maakt een aardige comeback: 

 

 

Koers/Beweging

+/-%

FTI +1,75 +0,33%
S&P Future +6.50 +0,25%
Nasdaq Future +15 +0,25%
Eurodollar 1.1944 +0,2%
Olie (WTI) 50,50 +1,6%
Goud 1318 -0,7%
Bitcoin 3733 +6%

 

Nieuws en agenda:

Het belangrijkste nieuws van deze dag:  


De agenda voor vandaag. Rustig aan dan maar:

  • 00:00 Beurs van Tokio dicht
  • 11:00 EU inflatie CPI aug0,3% MoM
  • 16:00 VS NAHB huizenmarktindex sep67

 

En dan nog even dit 

Ik wil verder niemand bang maken, maar volgens deze graphic uit de Volkskrant kunnen de Noord-Koreaanse rakketten ongeveer 10.400 km afleggen, genoeg om ons kouwe kikkerlandje te bereiken.

 

 

  

Nog even over Hillary. Haar boek is uit, en ze heeft hier en daar wat bekende quotes opgeschreven. Deze bijvoorbeeld, van Nietsche. Ooit ook bezongen door Kelly Clarkson. Zullen we dat maar scharen onder het kopje humor, of....

 

 

Overigens: Holger is druk doende met het opzetten van een nieuw soort Big Mac-index. Hij verzamelt price tags van potjes Nutella in allerlei landen. Op zijn vakantieadres in Italië merkte hij een groot verschil tussen de prijzen voor Nutella in Italië en zijn thuisland Duitsland. 

 

 

Wessanen wordt door de analisten van Berenberg verblijd met een hoger koersdoel, 16,50 euro, ipv 15,50 euro. 

 

 

Thrombogenics is een open zenuw bij veel Belgische investeerders. Er is weer nieuw geld binnen. Lees er meer over op IEXPremium:

 


Veel succes vandaag, de koersen vindt u zoals altijd hier op de IEXONE monitor.

 

<


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2017 10:15
    hou ze kort die bitcoinfetisjisten, oftewel die jongelui. corrigerende tik werkt uitstekend. die japanners zijn niet zo gek, noujah, moet niet gaan overdrijven.

    vermoedelijk stabiliseert bitcoin of gaat het zoals gebruikelijk ter zijne tijd omhoog. heb hem niet gechecked, ik ben een volwassen belegger zonder geld ergens in een fruitautomaat.

    zag op de wsj dat onze bami eters loempiapoepers de kimchi kaners gaan boycotten of hebben geboycot. dat de heer kim(niet te verwarren met een ordinaire kimchi eter) toch het nog voor elkaar krijgt. misschien zegt dit meer dan je denkt.

    ik rol effe door een bg'tje. ik ruik bloed, ik ruik zwakte.
  2. [verwijderd] 18 september 2017 11:16
    quote:

    Orca schreef op 18 september 2017 08:49:

    " Happy Monday System, zodat ze er meteen een lang weekend van kunnen maken. Kan niemand op tegen geweest zijn, lijkt mij."
    Wat dacht je van werkgevers, vooral in het MKB-segment?
    Ik dacht dat werkgevers, vooral in het MKB-segment er wel blij mee zijn. Het is een verschuiving van een feestdag, geen nieuwe. De meesten hebben ze liever op maandag thuis dan op donderdag.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links