Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Arcadis en vertrouwen te paard

Arcadis en vertrouwen te paard

 

They say in the stock market, buy into a business that’s doing so well an idiot could run it, because sooner or later, one will.

Was getekend, Warren Buffett. Er is geen persbericht van Arcadis vandaag, maar dit had er bij wijze van boven kunnen staan. Het concern loopt vooruit – of laat doelbewust het nieuws lekken – op haar strategische update eind dit jaar. ANP:

Arcadis overweegt afscheid te nemen van zijn architectuurtak CallisonRTKL. De strategische opties voor het dochterbedrijf, zowel buiten als binnen de onderneming, worden de komende maanden in kaart gebracht.

CallisonRTKL heeft 1700 mensen in dienst in Noord-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het onderdeel droeg vorig jaar 326 miljoen euro bij aan de omzet en 31 miljoen euro aan het bedrijfsresultaat.

Arcadis heeft Bank of America Merrill Lynch in de arm genomen als financieel adviseur. Het bedrijf is bezig zijn gehele strategie tegen het licht te houden en praat de markt daar op 21 november over bij.


In BeursVandaag interpreteerde ik het nieuws al even heel snel:

Dit is één van de overnames van de weggestuurde topman Neil McArthur. Die andere, dure overname betrof Hyder. Arcadis kocht Callison in 2014 en voegde het samen met het in 2007 gekochte RTKL. Meer focus, doet wellicht de koers goed?


Martin waagt zich in IEXPremium al aan een sommetje:

Wat Arcadis voor de Amerikaanse dochter hoopt te vangen is niet bekend, maar de ondergrens mag gesteld worden op circa €225 mln, wat overeenkomt met 7x de EBITDA.


Kijk op het bord, het nieuws wordt goed, maar niet juichend ontvangen. Nu heeft u dit jaar niet te klagen over uw Arcadisjes. Er staat al +40% op het bord. CEO Peter Oosterveer, die op 9 maart begon op 12,85 euro, heeft nu 6,50 euro per aandeel voor u verdiend. 

 

 

Vertrouwen komt te paard?!

Hoe en waarom dit nieuws vandaag al naar buiten komt is gissen. Proefballonnetje? Kijken hoe de markt op een desvinvestering (en dus meer focus) reageert? Verder is het speculeren en fantaseren, want gaat Arcadis misschien meer onderdelen de deur uit doen (Hyder...?!) en accepteert de beurs een kleiner bedrijf?

In ieder geval is duidelijk dat Oosterveer geen muurbloempje is, drastische maatregelen niet schuwt en wellicht met een vergaande strategiewijziging komt. Zo kom ik bij die quote van Buffett uit, want Oosterveer moet echt afrekenen met het korte tijdperk van zijn voorganger Neil McArthur (mei 2012 - oktober 2016).

Het gaat te ver om de man een idiot te noemen en IEX doet niet aan natrappen. Niettemin verbaast het nog alijd dat Harrie Noy, die lang CEO was van Arcadis en het bedrijf groot maakte, zo'n opvolger kreeg. De voorzichtige Noy, die jaren nadacht over een overname, versus MacArthur die ze onder de koffie deed.

Hier ziet u het plaatje van Arcadis sinds mei 2012. De eerste jaren was er nog niks aan de hand, maar toen hakten de veel te dure overnames en andere rampen (onder andere olieprijs, schulden en gedoe in Brazilië) de resultaten aan puin. Inderdaad, een te groot denkende topman die mooi bedrijf beschadigt. 

 

 

Op 25 oktober komt het fonds met een KW3-update en een maandje later met die nieuwe strategie. Koers en aandeel Arcadis blijven daarom voorlopig spannend. Het vertrouwen komt in ieder geval te paard terug en dat is al een prestatie op zich. Nu maar hopen dat het terecht blijkt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links