Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IoT kent explosieve groei

IoT kent explosieve groei

Het Internet of Things, of afgekort IoT, vertoont groeicijfers om je als belegger de vingers bij af te likken. En dat zet zich nog geruime tijd voort.

Het Internet of Things betreft feitelijk de aansluiting van tal van apparaten, los van computers en smartphones, die verbonden zijn via internet. Te denken valt aan zaken als koelkasten, auto’s, elektronische keukenapparatuur, wasmachines et cetera.

 

 

Hierbij geldt: gemak dient de mens. De auto die zonder dat de eigenaar zich ervan bewust is met de garage communiceert en eventueel benodigd onderhoud en/of reparatie tijdig signaleert. Het ziekenhuis dat op afstand (hart) patiënten monitort, het kan. Zomaar enkele basale toepassingen van wat via IoT allemaal mogelijk is. IoT levert slimme huizen, slimme auto’s, slimme steden en slimme bedrijven op.


Duizelingwekkende hoeveelheid data...

Belangrijk hierbij is natuurlijk data, heel veel data. Data ook die een schat aan informatie oplevert: privacy wordt een bijzonder schaars goed in deze maatschappij. De voordelen zijn echter dusdanig groot dat dit de explosieve groei van IoT bepaald niet in de weg zal staan.

De hoeveelheid apparaten die data uitwisselen via IoT is momenteel al groot: afgelopen jaar lag dit volgens geschatte cijfers rond de 6,5 miljard. Enorme aantallen, maar dat valt in het niet bij de projecties voor het aantal voor de komende jaren: 22 – 25 miljard, te bereiken rond 2020.

Ook dat getal is een schatting: in een recente studie van Cisco werd zelfs een getal van 50 miljard genoemd. Ter vergelijking: het aantal pc’s en smartphones verbonden via internet ligt geschat ergens rond de 10 miljard.


...En duizelingwekkende groei

Die aantallen komen er uiteraard niet zomaar: er moet fors geïnvesteerd worden. Investeringen in ontwikkeling, productie van sensoren, infrastructuur (telecom) om een reusachtige hoeveelheid data te kunnen verwerken en beveiliging. Handig als allerlei apparatuur kan communiceren, maar data op de internetsnelweg is direct ook gevoelig voor malware, hacking en online inbraak.

Dit alles betekent groei, een duizelingwekkende groei zelfs. Apparaten die gebruik maken van IoT zullen (uiteraard) verbonden moeten zijn met internet, maar ook sensoren moeten hebben die een en ander mogelijk maken.

Wie zijn de bedrijven die IoT (mede) mogelijk maken? Welke ondernemingen profiteren van deze disruptieve technologie? En welke bedrijven moeten zich snel aanpassen aan IoT om niet buiten de boot te raken? Wordt vervolgd ;-)

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 09:10 Shell geeft gas
  2. 02 mei Reden voor optimisme bij DSM-Firmenich
  3. 02 mei ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. DerksVisie 4 september 2017 09:58
    En wie heeft er toevallig een samenwerking met de grootste IoT-techbedrijven van de wereld? Jawel TomTom.

    Microsoft:
    blogs.microsoft.com/iot/2016/12/15/br...

    Cisco:
    corporate.tomtom.com/releasedetail.cf...

    Bosch:
    www.bosch-mobility-solutions.com/en/h...

    Qualcomm:

    www.qualcomm.com/news/releases/2017/0...

    Ach ik kan nog wel even doorgaan met samenwerkingen opnoemen. Het is in ieder geval duidelijk dat als IoT daadwerkelijk centen gaat opleveren dat TomTom hier vol van kan profiteren.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links