Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote fiasco blog

Het grote fiasco blog

 

Eén van de leukste uitdagingen op de beurs is het vinden van de nieuwe Apple, Google, Netflix of Amazon. Dat willen we namelijk allemaal wel. U loopt echter altijd tegen een aantal problemen aan waardoor de kans dat u zo'n aandeel vindt heel erg klein is.

Er één vinden is nog tot daar aan toe, maar dan zo timen dat u er ook aan verdient... Ik heb iemand wel eens horen zeggen dat u nog beter een staatslot kunt kopen.

Redenen waarom

Nu weten wij beleggers wel beter natuurlijk, maar er zijn een aantal zaken die het kopen van een volgende Google heel erg lastig maken. Zo niet  onmogelijk voor de meesten. Waarom is dit?

  • Ten eerst moet u al iets doen wat zo'n beetje 90% van de mensen niet durft te doen. Een aandeel kopen dat op all time highs noteert. U wilt wachten op een koopje of een correctie? Vergeet het, u bent altijd te laat.
  • Ten tweede gaat u geen aandeel vinden waarbij de winst en omzet explosief groeit en u het aandeel kunt kopen tegen een lage waardering. Goede bedrijven met hoge groei zijn altijd duur op de beurs. De uitspraak: laag kopen, hoog verkopen slaat nergens op bij het zoeken naar dit soort aandelen. Wilt u op deze manier handelen of beleggen, dan is het hoog kopen en nog veel hoger verkopen. Een koopje scoren? Gaat niet gebeuren.
  • Ten derde: aandelen zoals hierboven genoemd, de bedrijven die extreem hard groeien, zijn nooit goedkoop en gaan snel de lucht in. Deze aandelen kosten vaak ook 100, 200 of 300 dollar en niet 10, 20 of 30 dollar. Vermijd daarom aandelen die goedkoop zijn in prijs. Dit is iets wat de meesten ook niet kunnen, want wie koopt niet liever 100 aandelen van 20, dan 10 van 200? Daar kunt u niks aan doen, het is iets menselijks wat u er maar met moeite uit kunt krijgen, als dat überhaupt te doen is.

Weet u, er is een reden waarom Aegon op 5 euro en Shell op 24 euro staan en sinds 1999-2000 geen all time highs hebben neergezet.

Nu schop ik een boel Aegon en Shell-fans tegen de schenen, maar voordat u mij van alles toespeelt in de comments, vraag uzelf eens de volgende zaken af:

  1. Wil ik geld verdienen met handel of wil ik geld verdienen met Aegon of Shell?
  2. Heeft de markt altijd gelijk en moet ik volgen of heb ik gelijk en moet de markt mij volgen?

Mijn punt is wel duidelijk zo, toch? Er is nog iets wat een nieuwe Google, Amazon, Netflix of Apple vinden zo verdraaid lastig maakt. Keuze. Een overzicht van de aandelen waar we met z'n allen ingetuind zouden kunnen zijn.

Fiasco-aandelen

Shake Shack

Dan denkt u het op veilig te spelen door in een hamburgerketen te beleggen, krijg je dit...  Shake Shack. Ook hier, er is een reden waarom dit aandeel niet een all time high neerzet, maar dicht bij de all time low staat.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Twitter

Twitter, het aandeel waarmee u dacht wel te kunnen scoren vanwege de mogelijkheden van social media. Maarja, uiteindelijk gaat het er ook bij deze aandelen niet om hoeveel gebruikers zij hebben, maar hoeveel geld het bedrijf verdient. Wat Facebook wel is gelukt, daar heeft Twitter grootste moeite mee.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

GoPro 

GoPro is ook zo'n aandeeltje. U ziet veel mensen met zo'n camera en dan denkt u: dat aandeel moet ik ook hebben. Wellicht hebben ze een goede business met veel potentie, maar het komt er simpelweg op dit moment nog niet uit. Misschien is er licht aan het eind van de tunnel.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Snap

Gisteravond KW2-cijfers van Snap. Nog een keer -12% in de nabeurshandel. Vergeet al mijn generatiegenoten niet die er vol in zijn getuind ergens rond 25 dollar...

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Internetbeloftes

De vele internetbedrijven uit de jaren negentig die inmiddels niet meer bestaan. Worldonline is het bekendste Nederlandse voorbeeld. Zo zijn er tal van namen die iedereen vergeten is omdat vooral de succesverhalen in het geheugen achterblijven. Bloomberg heeft nog wat namen verzameld die in elkaar stortten...

 

 

Er is overigens nog een hele goede reden waarom de meeste handelaren en speculanten geen geld verdienen op de beurs. Dat is dat stemmetje dat u ook in uw hoofd heeft, uw ego. Maar daar meer over in een volgende column.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 augustus 2017 21:50
    De internet-gekte zou inmiddels wel over moeten zijn, ik verwacht niet dat er nog snel grote groeiers opstaan. Langzaam groot worden kan wel, maar wellicht zit er meer in de Bitcoin-hoek?
    Daar heb ik me al jaren in vergist... Toen ik er voor het eerst van hoorde vond ik het leuk speelgoed maar met $10 al te duur. Bij $300 vond ik het zwaar overpriced en zou ik short gegaan zijn als dat kon... Nu met $3k per BTC vind ik het nog gekker, en vermoedelijk zien we tegen al mijn verwachtingen in binnenkort $30k op het bord.

    Tesla idem. Je gelooft nooit dat het z'n hooggespannen verwachtingen waar kan maken, en toch flikken ze het em om meer waard te worden. Wie is er dan eigenlijk de greater fool?

    Nee, raket-aandelen zijn lastig te spotten, en op een rijdende trein durven er weinig te springen... Ik ga wel langzaam, met 6% dividend kom je ook ergens, en het vereist veel minder gokwerk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links