Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Steun gebroken

TA: Steun gebroken

Eind vorig jaar sprak ik een belegger uit Zwolle die klaagde over het uitblijven van een stevige correctie. Hij had zijn spaargeld en dat van zijn vrouw van de bank gehaald (‘dat levert toch niets op met die lage rente’) om op lagere niveaus in aandelen te kunnen stappen.

Maar sinds Brexit, was zijn klacht, staat hij aan de zijlijn want aandelen zijn nooit meer dan 5% gedaald. Eind vorig jaar noteerde de AEX rond 480 en inderdaad, ook sindsdien zijn er geen correcties geweest groter dan 5%. Tot deze week dan, met de daling van donderdag meegeteld heeft de AEX nu ruim 5,5% verloren.

Overal ondervinden aandelenbeurzen verkoopdruk. Maar op de lange termijn zijn de technische plaatjes positief gebleven, de huidige correctie is niets anders dan een reactie op de voorgaande stijging. Onze vriend uit Zwolle kan nu eindelijk instappen.

Technische plaatje verpieterd

Dat laat onverlet dat het korte termijn technische plaatje van de AEX-index danig is verpieterd nu de steun 515,33 is gebroken. Hierdoor is de AEX-index verzwakt, maar de volgende steun rond 506,23 (bodem van 27 maart) wordt al genaderd.

Technische Analyse AEX 30 juni 2017

Weerstand voor de AEX-index ligt op 528,54 (gevormd op 20 juni). Ik kijk nu vooral naar het lange termijn plaatje om te beoordelen wat deze koersval heeft teweeggebracht. De lange termijn trend van de Nederlandse beurs is intact gebleven.

Zelfs bij de stevige correctie van deze week blijft de beurs binnen de lange termijn opwaartse fase, die is afgebakend door de paarse stippellijn op de grafiek hieronder. De serie stijgende koersbodems (groene pijlen), die sinds begin 2016 zijn gevormd, geven nog altijd duidelijk aan dat beleggers op steeds hogere niveaus durven in te stappen en blijven bijkopen.

Technische Analyse AEX 30 juni 2017

Ik houd vast aan mijn lange termijn strategie om vooral op de dips in te stappen of bij te kopen, zolang de uptrend intact is.

Eurodollar breekt uit

Een belangrijke oorzaak in de koersdaling op de Europese aandelenbeurzen vormt de euro/dollar. De EUR/USD koers heeft binnen de horizontale trend het koersdoel rond weerstand 114,29 (gevormd op 24 juni 2016) bereikt vannacht en zelfs nipt gebroken.

Na een overtuigende uitbraak boven weerstand 114,29 wordt 117,15 het volgende opwaartse koersdoel. Sinds de bodem van 6 januari rond 103,40 heeft EUR/USD koers nu een rally van ruim 10 cent achter de rug. Ook draait de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn) opwaarts.

Technische Analyse eurodollar 30 juni 2017

Een verder herstel van de euro zou negatief uitpakken voor de Europese aandelenbeurzen. Een waardestijging van euro wordt doorgaans als negatief beschouwd voor de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven.

Concluderend stel ik vast dat de recente koersdruk op de Nederlandse beurs binnen de lange termijn uptrends plaatsvindt. Vooralsnog houd ik vast aan de strategie om de dips te kopen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 03 mei Bitcoin ondergaat broodnodige correctie 45
  2. 02 mei Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 51
  3. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20

Gerelateerd

Reacties

376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Subtropical 30 juni 2017 08:31
    Eind vorig jaar sprak ik een belegger uit Zwolle die klaagde over het uitblijven van een stevige correctie. Hij had zijn spaargeld en dat van zijn vrouw van de bank gehaald (‘dat levert toch niets op met die lage rente’) om op lagere niveaus in aandelen te kunnen stappen.Maar sinds Brexit, was zijn klacht, staat hij aan de zijlijn want aandelen zijn nooit meer dan 5% gedaald

    En toen in een oude sok gedaan?
  2. [verwijderd] 30 juni 2017 08:33
    Allemaal een knuffel en veel geluk vandaag. We begonnen in Zeeland en via Luxemburg naar de Elzas, de Jura en Zuid-Frankrijk en retour via Zwitserland, Duitstalig België (!) en uiteindelijk de laatste week op de Veluwe. Onze favoriete fietslocatie, peddelen door het Nationale park. Nu de boel thuis weer op orde krijgen en met een half oog de beurs volgen.
  3. [verwijderd] 30 juni 2017 08:43
    quote:

    Reigâh schreef op 30 juni 2017 08:33:

    Allemaal een knuffel en veel geluk vandaag. We begonnen in Zeeland en via Luxemburg naar de Elzas, de Jura en Zuid-Frankrijk en retour via Zwitserland, Duitstalig België (!) en uiteindelijk de laatste week op de Veluwe. Onze favoriete fietslocatie, peddelen door het Nationale park. Nu de boel thuis weer op orde krijgen en met een half oog de beurs volgen.
    Welkom Reiger , gezond bezig net wie ons hier :)

    www.telegraaf.nl/binnenland/28509386/...

    Uitgezonderd die luierikken op dit forum natuurlijk .:)
    Bedankt voor de felicitaties allemaal, en nog een leuke beleggersdag.
    Daagggg.
376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links