Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts blijven tobben

Uitslag expertenquête mei 2017

Normaal gesproken zijn beleggingsexperts optimistisch van aard. Maar dit jaar zeker niet. Zowel de maandsvooruitzichten als die voor het komende halfjaar geven al een tijdje sombere verwachtingen weer. Voorlopig zijn die verwachtingen echter (nog) niet uitgekomen.

Ook voor de komende maand zijn de experts weer somber. Nu is het in mei wel wat makkelijker. Er gaan immers vrij veel aandelen ex-dividend en dat geeft sowieso wat neerwaartse druk. In april was dat ex-dividendeffect op de AEX 0,6%.

Afgelopen maand liet de AEX een redelijke bescheiden plus van 0,9% zien, ondanks de euforie die er was ontstaan toen de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen bekend werd. Voor de tweede ronde lijkt een winst voor Macron al te zijn ingeprijsd.

Uitslag ingeprijsd

De polls geven een stand van 60-40 (Macron – Le Pen) aan. De wedkantoren prijzen daarom al een 90% kans voor en overwinning van Macron in. Maar ja, de wedkantoren waren er ook van overtuigd dat er geen Brexit zou komen en dat Trump niet zou winnen in de Verenigde Staten.

Maar de marges voor de Franse verkiezingen zijn wel stukken groter dan voor de Brexit en Trump. Voor mei gaat 26% van de experts van een stijgende beurs uit en 40% van een dalende beurs.

De optimisten zien nog koerspotentie door Trump’s belastingplannen. Een 15% belastingtarief is goed voor bedrijven. Een andere reden om positief te zijn is het mooie winstseizoen.

Zelfs in de Verenigde Staten worden de winsten nu naar boven bijgesteld. Eerder was dat alleen in Europa het geval. De pessimisten zien een stijgende rente en geo-politieke spanningen als grootste risico.

Expertverwachting korte termijn
Kortetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorspelling mei  
optimistisch 26%
neutraal 34%
pessimistisch 40%
per saldo -15%

 

De vooruitzichten voor de komende zes maanden zijn niet anders. En ook daar worden dezelfde redenen aangevoerd voor het pessimisme: rente, geopolitiek, winsten en Trump.

Expertverwachting lange termijn
Langetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorspelling komend halfjaar  
optimistisch 26%
neutraal 42%
pessimistisch 32%
per saldo -6%

 

Slechte maand

De grootste stijger in april was Altice. Vermoedelijk komt dat vooral door de uitslag van de eerste verkiezingsronde in Frankrijk. Veel van de activiteiten van Altice zijn in Frankrijk en zijn nogal gevoelig voor overheidsingrijpen.

De grootste daler was Arcelor Mittal. Dat kwam door de gedaalde ijzerertsprijs. Hoewel zij veel ijzererts gebruiken, is een prijsdaling vaak een indicator dat de cyclus in de staalsector op zijn retour is. KPN daalde ook hard, dat kwam onder andere door het uitgekeerde dividend.

De aprilkeuzes waren dus niet zo goed. Veel van de superwinst van maart moest weer worden ingeleverd. Alleen Akzo Nobel en DSM lieten bij de toppers een plus zien. Een alle floppers gingen omhoog. Veel slechter had het niet gekund.

Per saldo verloor een fictief long-shortfonds liefst 5,3%. De particuliere beleggers gemeten door IEX.nl lieten ook een min zien maar die was veel bescheidener (-2,0%).

 

Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
Akzo Nobel +7 +3,3% Altice -5 +7,5%
Aegon +6 -1,9% Unibail-Rodamco -5 +2,9%
Ahold +3 -5,2% Unilever -4 +3,4%
DSM +3 +3,6% Philips -3 +5,6%
Gemalto +3 -1,8%      
Gemiddeld   -0,4% Gemiddeld   +4,9%
AEX   +0,9%      

 

Akzo: number one

Voor de komende maand is het makkelijk. Akzo Nobel is by far the number one. Liefst 26 experts (van de 62 die deelnamen aan de enquête) denken dat Akzo de topper van de maand gaat worden. Twee profs gaan juist van een daling van het aandeel uit.

De redenatie is dat PPG in ieder geval niet weg gaat en waarschijnlijk een bod gaat plaatsen voor het einde van de maand. Dat betekent een flinke upside, terwijl de downside beperkt is.

Op zeer grote afstand volgen Ahold en Randstad. Aan de flopperskant staat Galapagos bovenaan. De experts vinden het aandeel te ver doorgestegen. Dan komen Altice en Unilever waar naar verwachting al het goede nieuws nu wel in zit. Gemalto en Unibail vervolmaken de lijst.

 

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
Akzo Nobel +24 Galapagos -6
Ahold Delhaize +4 Altice -5
Randstad +3 Unilever -3
    Unibail-Rodamco -3
    Gemalto -3

 

Er deden deze maand 62 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  2. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  3. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 mei 2017 04:35
    "Er deden deze maand 62 experts aan de enquête mee."
    Slechts drie fondsen verwacht men een stijging? In totaal 31 stemmen; wordt de experts niet gevraagd om 1 stijger en 1 daler op te geven?

    Ik ben zeer benieuwd wat de maand mei ons gaat brengen.

    PS: Ahold daalde 5.2%, maar keerde 3.02% dividend uit.

    Success iedereen

    Ozzy
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links