Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gilead en Galapagos, overname?

Gilead en Galapagos, overname?

Galapagos kwam gisteravond na sluiten van de Amerikaanse beurs met KW1-cijfers. De koers reageerde amper op de cijfers die bij Galapagos, afgezien van de cashburn, niet heel belangrijk zijn.

Belangrijker is hoe het staat met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de goedkeuring hiervan door nationale agentschappen. Over beide punten niet veel nieuws behalve dat alles volgens verwachting is en op schema ligt.

Daarnaast speelt natuurlijk nog het verhaal rond een mogelijk overname door partner Gilead Sciences Inc. Gaat Galapagos zelfstandig verder of komt dat bod van Gilead er toch?

Standstill agreement Gilead 

Momenteel geldt er (nog) een standstill agreement, wat inhoudt dat Gilead haar belang van 15% niet mag uitbreiden. De CEO van Galapagos, Onno van de Stolpe, wil niet kwijt wanneer deze overeenkomst eindigt. 

Verder zegt hij niet in gesprek te zijn over een mogelijke overname met Gilead, maar wel over een verdere samenwerking ten aanzien van toekomstige ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Positie Gilead 

Op papier is Galapagos een perfecte match voor Gilead. Gilead heeft cash en de verkoopkanalen, Galapagos heeft een aantal veelbelovende geneesmiddelen in de pijplijn. De ontwikkeling van geneesmiddelen kost een hoop cash en Galapagos heeft (nog) geen verkoopapparaat. 

Het is geen geheim dat Gilead op zoek is naar overnames om de groei aan te jagen, of eigenlijk weer op gang te krijgen. Sinds er concurrerende geneesmiddelen op de markt zijn gekomen in de VS voor Hepatitis C en er meer mensen zijn behandeld, neemt de omzet namelijk in rap tempo af. Gilead verwacht dat de concurrentie van andere geneesmiddelen voor Hepatitis C alleen maar verder zal toenemen wat in een afnemende omzet resulteert.

 

 

Dit is ook terug te zien in de koers van Gilead. Ondanks de sterke kaspositie, een dividendrendement van 3% en een enorm aandeleninkoopprogramma (meer dan 20 miljard dollar afgelopen 2 jaar) is de koers bijna gehalveerd in minder dan 2 jaar. 

De koers/winst verhouding staat inmiddels op 6,9. Mooi voorbeeld van hoe een aandeel van een bedrijf met goede resultaten maar matige vooruitzichten presteert. Beleggen is vooruit kijken dat blijkt maar weer eens.

 

 

Voors en tegens overname

In eerste instantie zou je denken dat Galapagos voor Gilead de aangewezen overnamekandidaat is omdat ze hier al een behoorlijke kijk in de keuken hebben en ook nog eens een belang van 15%. Het belang van Gilead kan worden gezien als een opmaat naar een volledige overname. De strategische match bevestigt dit alleen maar.

Anderzijds spreekt de huidige positie van Gilead een mogelijke overname van Galapagos vooralsnog tegen. Gilead heeft er bewust voor gekozen een minderheidsbelang te nemen en een licentie te kopen op het geneesmiddel tegen onder andere reuma, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: ‘Filgotinib’. 

De ontwikkeling daarvan zit inmiddels in fase 3, de laatste fase voordat het eventueel op de markt komt. De markt voor dit geneesmiddel wordt geschat op 2 tot 5 miljard euro per jaar. Op basis van de licentie gaan de twee bedrijven het geneesmiddel samen promoten in Europa en delen daar ook de winst. Voor de verkopen in de rest van de wereld ontvangt Galapagos in beginsel 20% aan royalty’s en dit loopt gestaffeld op met de verkopen.

Waarom 300 miljoen dollar exclusief mijlpaalbetalingen betalen voor een licentie als je toch van plan bent op korte termijn het hele bedrijf over te nemen? Je zou dus ook kunnen redeneren dat ze niet het hele bedrijf willen hebben maar slechts de rechten voor een geneesmiddel waar zo goed als zeker geld aan te verdienen valt, met daarnaast een strategisch belang in de rest van het bedrijf.

Dit belang kan dienen om andere kopers af te schrikken. Tevens geeft het vanzelfsprekend recht op een deel van het mogelijke succes van andere geneesmiddelen die in ontwikkeling zijn. 

De laatste redenering lijkt op dit moment aannemelijker, maar dit kan omslaan wanneer Gilead ziet dat andere ontwikkelingen van Galapagos ook een succes dreigen te worden. 

Zelfstandig verder

De recente aandelenuitgifte van 338 miljoen dollar was een groot succes met een korting ten opzichte van de marktprijs van slechts 4%. Dit succes is mogelijk deels te wijden aan het enthousiasme en de goede babbel van de CEO van Galapagos.

Dat de producten die Galapagos in de pijplijn heeft zitten potentie hebben valt niet te ontkennen, maar een CEO die zijn bedrijf goed kan verkopen kan zorgen voor momentum in de koers wat voordelig is bij een aandelenuitgifte. 

Van de Stolpe heeft meerder malen de intentie uitgesproken om van Galapagos een groot biotechbedrijf te maken. De recente aandelenuitgifte van Galapagos bevestigt dit. Aangezien er nog bijna 1 miljard euro aan cash in het bedrijf zat was een emissie van 348 miljoen dollar niet per se nodig. 

Zelfs de forse cashconsumptie die het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen met zich meebrengt geeft daar geen noodzaak toe. Het opgehaalde kapitaal kan Galapagos meer slagkracht geven om andere producten, die nu nog in ontwikkeling zijn, in de toekomst mogelijk zelf op de markt te brengen of eventueel zelfs zelf een overname te doen.

De ambitie hiervoor blijkt ook uit de een voorstel dat is besproken op de AVA van Galapagos deze week om zonder verdere toestemming van aandeelhouders het aandelenkapitaal met 33% uit te breiden. Op die manier kan het bedrijf snel handelen wanneer er zich een kans voordoet voor een overname of licentiedeal. 

 

 

Vorig jaar was een soortgelijk voorstel afgewezen, maar dit jaar is ermee ingestemd. In theorie beschikt Galapagos nu dus over meer dan 2 miljard euro aan cash. Een deel hiervan kan het aanwenden voor een overname.

Om zelfstandig producten op de markt op de markt te brengen is een verkooporganisatie nodig. Het opzetten hiervan is echter niet zomaar gepiept. Dit is dus een ander voordeel, naast de cash die wordt ingebracht, van de samenwerking met een grote farmaceut als Gilead. Die heeft een dergelijk verkoopnetwerk al klaarstaan. 

Naast Gilead heeft Galapagos een samenwerking met AbbVie voor cystische fibrose (CF), ook wel bekend als de taaislijmziekte, waarvan Galapagos de klinische ontwikkeling tot en met fase 2 doet. Voor Galapagos levert dit ook weer mijlpaalbetalingen op ten behoeve van de ontwikkeling en royalty’s bij het bereiken van een minimale netto-omzet.

Conclusie

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat Galapagos op korte termijn overgenomen gaat worden door Gilead of door een andere partij. Natuurlijk geldt nu de standstill nog, maar ook wanneer deze afloopt geeft de positie van Gilead ten opzichte van Galapagos niet direct reden om een overname te verwachten. 

Daarbij komt dat het management van Galapagos de ambitie heeft zelf een grote biotech te worden wat een overname minder aannemelijk maakt. Tot op heden bewandelen ze dit pad vrij succesvol. 

Mocht de ontwikkeling van andere geneesmiddelen of toepassingen van Galapagos ook een succes blijken te worden dan kan Gilead altijd nog als barbaar uit de hoek komen. Dit kan middels een vijandig bod, maar de vraag is of het zo ver wil gaan. 

 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sjefke7 28 april 2017 11:17
    Waarom 300 miljoen dollar exclusief mijlpaalbetalingen betalen voor een licentie als je toch van plan bent op korte termijn het hele bedrijf over te nemen? Je zou dus ook kunnen redeneren dat ze niet het hele bedrijf willen hebben maar slechts de rechten voor een geneesmiddel waar zo goed als zeker geld aan te verdienen valt, met daarnaast een strategisch belang in de rest van het bedrijf.

    Deze redenering kan ik niet volgen. Die 300 miljoen krijg je weer terug bij overname en de mijlpaalbetalingen vervallen.
  2. Paul Weeteling 28 april 2017 13:34
    Het gaat om de benadering van Gilead. Op deze manier ondersteun je het bedrijf in feite met zelfstandig waarde te creëren en te groeien. Je kunt je dus afvragen waarom je dat zou doen als je het bedrijf over wilt nemen. Die 300 miljoen dollar krijg je alleen terug als je het op hele korte termijn overneemt, idem voor het vervallen van de mijlpaalbetalingen, dus waarom dan niet gelijk overnemen? Op lange termijn kan het geld van die licentie en mijlpaalbetalingen opgebrand zijn bij falen en fors gestegen zijn in waarde bij succes.
  3. [verwijderd] 1 mei 2017 12:13
    "De koers/winst verhouding staat inmiddels op 6,9. Mooi voorbeeld van hoe een aandeel van een bedrijf met goede resultaten maar matige vooruitzichten presteert. Beleggen is vooruit kijken dat blijkt maar weer eens."

    Is dat wel zo?

    blogs.cfainstitute.org/investor/2016/...

    "In the spirit of dumb alpha, then, we can say that simple trailing P/E ratios are far better value indicators than forward P/E ratios. Or as I tell my colleagues at work: “Never ever use forward P/E ratios. Ever.”
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links