Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fijne rommel

Fondsvergelijking: high yield-fondsen

Met de lage rentes die kredietwaardige obligaties geven, zijn defensieve beleggers gedwongen iets meer risico te nemen dan ze eigenlijk zouden willen om nog een aardig rendement te boeken.

Binnen de obligatiemarkt hebben zij dan de keuze uit obligaties met een langere looptijd of van een slechtere kredietwaardigheid. Beide geven meer rente, maar ja, daar staat dan wel weer dat extra risico tegenover.

Met rentes die eerder omhoog dan omlaag zullen gaan, is de aanschaf van langlopende obligaties het slechtste wat een obligatiebelegger kan doen. Immers, hoe meer de rente oploopt, hoe harder de koersen dalen. Naarmate de aflossingsdatum verder weg ligt, wordt de koersschade groter.

Nee, verstandiger is het om nu de markt van hoogrentende obligaties op te zoeken. Tenminste, dat is het advies van steeds meer beleggingshuizen. Vorige week was het de beurt aan het Frans-Belgische Candriam om deze minst kredietwaardige obligaties te promoten.

Minder risico dan gedacht

In tegenstelling tot gewone obligaties die het slecht doen als de economie aantrekt (omdat rentes dan veelal oplopen), gedijen hoogrentende obligaties, ook bekend onder de namen high yield-obligaties, junk bonds en rommelobligaties, juist goed in een economisch klimaat van lichte groei.

Faillissementen vormen voor junk bond-beleggers het grootste risico. Dat gevaar neemt af naarmate het economisch beter gaat, zoals nu het geval is. Volgens Candriam zijn de risico’s van high yield-obligaties veel minder groot dan veel beleggers denken.

“Hoewel sommige beleggers hoogrentend gelijkstellen met een groot risico, spreken de cijfers dat tegen. Hoogrentende obligaties vertonen aanzienlijk minder volatiliteit dan tienjarige overheidsobligaties en hun beweeglijkheid ligt op hetzelfde niveau als dat van obligaties met een gunstige rating."

"Tegelijk heeft hoogrentend over een periode van vijf jaar een jaarlijks rendement van iets meer dan 8% opgeleverd: beduidend meer dan andere obligatieklassen. Hoewel de aandelenmarkten en high yield-markten over een periode van vijf jaar een gelijkwaardig rendement hebben opgeleverd, kenden aandelen drie keer zoveel beweeglijkheid als hoogrentende obligaties.”

Tussen 3% en 5%

Op dit moment geeft de internationale high yield-markt volgens Candriam 5% meer rente dan kredietwaardige staatsobligaties. Daar staat dan wel een wanbetalingspercentage van 3% tegenover.

Ervan uitgaande dat bij een faillissement grofweg de helft van de obligatieschuld alsnog wordt afbetaald, genereren high yield-obligaties grofweg 3,5% meer rendement dan goudgerand schuldpapier.

Candriam verwacht dit jaar met een mix van Europese en Amerikaanse hoogrentende obligaties een rendement tussen de 3% en 5% te kunnen boeken. Dat is minder dan het gemiddelde junk bond-rendement van tien jaar, maar meer dan kredietwaardige staatsobligaties (waarschijnlijk) zullen geven. 

Selectie is key

Of het verwachte rendement ook wordt geboekt, hangt voor een belangrijk deel af van de obligatieselectie. Voor de juiste keuze is niet alleen bekwaamheid, maar ook de hulp van een omvangrijke researchafdeling gevraagd. Beleggen in junk is niet iets wat een particuliere belegger zelf moet proberen.

Dat hoeft ook niet, want tegen betaling van minder dan 0,7% neemt een gerenommeerde beleggingsinstelling de zorg uit handen. Twee high yield-fondsen met een ijzersterke reputatie zijn:

Beide fondsen beleggen in een mix van Amerikaanse en Europese high yield-obligaties. Beide fondsen maken gebruik van de nodige beleggingsinstrumenten om het rendement verder op te krikken dan wel de risico’s af te bouwen.

Fondsvergelijking

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Pimco High Yield: 5,9%
  • Robeco High Yield: 6,6%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Pimco High Yield: 4,5%
  • Robeco High Yield: 5,6%

Rendement 1 jaar:

  • Pimco High Yield: 15,9%
  • Robeco High Yield: 15,8%

Dividend (per jaar):

  • Pimco High Yield: geen
  • Robeco High Yield: 5,79%

Kosten:

  • Pimco High Yield: 0,55%
  • Robeco High Yield: 0,69%

Koersbeweeglijkheid (standaarddeviatie):

  • Pimco High Yield: 5,5%
  • Robeco High Yield: 5,5%

Aantal posities:

  • Pimco High Yield: 675
  • Robeco High Yield: 825

Conclusies

Fraaie rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dat klopt, maar het helpt wel om de toekomst met iets meer vertrouwen tegemoet te zien. De historische rendementen van de twee wereldwijde high yield-fondsen van Robeco en Pimco zijn meer dan prima, zeker als de koersbeweeglijkheid, die als een risicometer kan worden opgevat, ernaast wordt gezet.

De twee fondsen geven elkaar weinig toe. In risico ontlopen zij elkaar niet. Ook de onderliggende kredietwaardigheid en looptijd van de obligaties in de portefeuilles zijn vrijwel identiek. Verschil is vooral dat het Robecofonds wel een (fors) dividend geeft en dat het beter heeft gepresteerd over de laatste tien jaar.

Peildatum: 3 maart 2017, bron: Morningstar.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 02 mei Slotcall: Banken lachen, chippers en BAM huilen
  2. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  3. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links