Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese droom

Fondsvergelijking: Chinese aandelenfondsen

Wie van het betere gooi- en beurssmijtwerk houdt, beleeft veel lol aan de handel in Chinese aandelen. De koersen stuiteren alle kanten op, waarbij het de laatste tijd wel vooral omhoog gaat.

Er zijn ook andere redenen te bedenken om te beleggen in Chinese aandelen:

  • De economie van China groeit nog altijd erg hard. Wie kan zich voorstellen dat de Nederlandse economie jaarlijks rond 7% groter wordt?
  • In China is een middenstand ontstaan die steeds meer consumeert.
  • Een groeiende groep grote Chinese bedrijven, zoals Huawei en Alibaba, verovert de wereld met innovatieve producten.
  • De bestrijding van de gigantische milieuvervuiling in China biedt kansen voor groene bedrijven.
  • Chinese aandelen zijn ten opzichte van aandelen in de volwassen wereld tamelijk goedkoop met een koerswinstverhouding van rond de 10.

Harde landing?

Daar staat dan wel weer tegenover dat China een dictatuur is waarbij de leiding van de communistische partij bepaalt wat er economisch gebeurt. Wat betreft corporate governance heeft het plaatselijke bedrijfsleven nog een hele inhaalslag te maken.

Nieuw is het gevaar dat thans in Washington huist. Trump heeft China beschuldigd van valutamanipulatie en wil het Amerikaanse handelstekort beperken. Geen investeerder in China zit te wachten op een handelsoorlog.

Dan zijn er nog de torenhoge schulden van de Chinese bedrijven en een overspannen vastgoedmarkt. Vorig jaar bestond er nog de angst voor een harde landing van de Chinese economie waardoor aandelen wereldwijd hard naar beneden koersten.

Inmiddels lijkt de Chinese regering de zaakjes op orde te hebben. De economische cijfers zijn prima te noemen. Het begint er zo waar op de lijken dat de beoogde transitie van een op export gerichte economie naar een meer consument gedreven economie vorm begint te krijgen.

Herwegen

Het Amerikaanse beleggingshuis Morgan Stanley heeft vorige week de vooruitzichten van Chinese aandelen verhoogd. Hoofd Aziatische aandelen Jonathan Garner:

“Het klimaat voor Chinese aandelen is heel anders dan een jaar geleden. De economische groei is gestabiliseerd, stimuleringsmaatregelen van Beijing slaan aan en ook de yuan is stabieler.”

Daarnaast kunnen beleggers profiteren door te anticiperen op een toekomstige herweging van de beursindices, waarbij Chinese aandelen een zwaardere weging krijgen. Tenminste, dat voorzien onder meer Lee Collins en Russell Jones van Legal & General.

Zij wijzen erop dat de Chinese economie op dit moment 15% van de wereldeconomie uitmaakt. Echter, de totale waarde van alle Chinese beursgenoteerde bedrijven bij elkaar bedraagt slechts 2,6% van de totale beurswaarde van alle bedrijven wereldwijd. Dat vraagt om een aanpassing.

Voorkeur voor Shanghai

Een zwaardere weging van Chinese aandelen dwingt met name indexbeleggers meer Chinese aandelen te kopen. Dat stuwt automatisch de koersen.

Morgan Stanley tipt met name Chinese aandelen die op het Chinese vasteland zijn genoteerd. Die kunnen nog 42% hoger, zo voorspelt Garner. Hij raadt beleggers aan om de beurs van Hongkong te negeren, die hij dit jaar maar 21% hoger ziet sluiten.

Het is een belangrijke keuze die beleggers in Chinese aandelen moeten maken: gaat het geld naar de beurs van Shanghai of Hongkong? Mijn advies: laat iemand die ervoor gestudeerd heeft deze en andere keuzes maken. Beleggen in Chinese aandelen is iets voor de profi’s.

Fondsvergelijking

Twee fondsmanagers die hebben bewezen hun vak te verstaan zijn David Raper van Comgest Growth Greater China en Victoria Mio van Robeco Chinese Equities. Raper belegt in tegenstelling tot Mio naast het Chinese vasteland ook in aandelen die in Hongkong en Taiwan zijn genoteerd. Andere verschillen?

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Comgest Growth China: 9,3%
  • Robeco Chinese Equities: 9,0%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Comgest Growth China: 15,1%
  • Robeco Chinese Equities: 11,0%

Rendement 1 jaar:

  • Comgest Growth China: 35,1%
  • Robeco Chinese Equities: 36,2%

Beide fondsen hebben het erg goed gedaan. Vooral over de laatste twaalf maanden is de performance indrukwekkend. Over de laatste vijf jaar deed Comgest het wel beter.

Kosten:

  • Comgest Growth China: 1,12%
  • Robeco Chinese Equities: 0,95%

Risico’s (beweeglijkheid = standaarddeviatie):

  • Comgest Growth China: 17,3%
  • Robeco Chinese Equities: 21,3%

Comgest is het iets duurdere fonds, maar is daarentegen veel minder beweeglijk dan het Robecofonds De koersbeweging van Robeco Chinese Equities moet niet al te nauwlettend worden gevolgd. Dat leidt alleen maar tot stress.

Aantal aandelen:

  • Comgest Growth China: 30
  • Robeco Chinese Equities: 45

Koerswinstverhouding portefeuille:

  • Comgest Growth China: 13,5
  • Robeco Chinese Equities: 11,0

Beide fondsmanagers zijn high conviction-beleggers. Alleen de aandelen waarin zij echt geloven halen de portefeuille. Het Robecofonds telt meer aandelen en is in die zin breder gespreid. Beide fondsen zitten zwaar in tech en cyclische consumentengoederen.

Gemeten naar koerswinstverhouding is de Chinese portefeuille van Robeco goedkoper dan die van Comgest. Dat is logisch, want Comgest is een notoire belegger in groeiaandelen en die zijn altijd iets duurder.

Bijna een kwart van de Chinese Robeco-aandelen bestaat uit banken en verzekeraars. Dat jaagt de koerswinstverhouding flink naar beneden.

Conclusies

Beide Chinafondsen lijken prima geschikt als langetermijnbelegging. Als ze de komende tien jaar doen wat ze de afgelopen tien jaar hebben gedaan, dan hebben beleggers weinig reden tot klagen.

Het Robecofonds is iets goedkoper en risicovoller. Het fonds van Comgest heeft een iets beter trackrecord en beweegt wat minder hysterisch. Morningstar kent Comgest Growth Greater China vijf sterren toe. Robeco Chinese Equities heeft er vier gekregen. Dat is een mooie afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Bron: Morningstar, peildatum: 24 februari 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 15 mei Slotcall: ABN AMRO bederft Amerikaans inflatiefeestje 7
  2. 10 mei Waarom de economie het goed blijft doen zonder renteverlaging
  3. 06 mei Buy the dip blijkt succesvol: particuliere beleggers weten de benchmark te verslaan

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links