Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oranje ligt Ordina niet

Oranje ligt Ordina niet

 

Het is niet veel, maar het komt uit een goed hart.

Met deze legendarische woorden kondigde Getronics ooit na wat akkefietjes en gedoe weer dividend aan, van 1 cent welteverstaan. Een paar jaar later veegde KPN voor een habbekrats op van wat van de legendarische automatiseerder was overgebleven. Ik moet hier onwillekeurig aan denken bij Ordina vandaag.

Dat kondigt bij de presentatie van de jaar- annex KW4-cijfers aan weer dividend uit te keren en wel 2 cent per aandeel. Dat levert op de huidige koers van net 2 euro - als ik stukje tik tenminste, het wil nog wel eens per uur verschillen - een dividendrendement op van 1%. Vooruit, uit een goed hart dan maar. 

De board heeft hier wellicht toe besloten om aan te geven dat ze weer in control is, dat het goed gaat en alleen nog maat beter kan worden. Het is op de beurs aan dovemansoren gericht, of misschien is het een heuse motie van wantrouwen met nu -6%. Aan de andere kant: wanneer beweegt Ordina niet fors?

 

 

Grote vraag

Het is misschien net als bij Wessanen gisteren. Het bedrijf heeft een turnaround doorgemaakt: hoodpijndossiers opgelost en drama-onderdelen de deur uit. Hartstikke mooi en goed. En dan trekt de economie ook nog aan en dan denk je als belegger dat het eindelijk bingo is... en dan valt de omzet weer tegen!

Succesvol saneren is blijkbaar toch nog even iets anders dan succesvol ondernemen. Ja, ik kan me voorstellen dat u, al dan niet met een smak koerswinst op zak voor de grootste risiconemers, even denkt de groeten er mee en uw heil ergens anders zoekt. Grote vraag is in hoeverre dat slechte KW4 een incident is.

Dat blijft vooralsnog de vraag, Ordina zegt er zelf niets over. Van de outlook wordt u niks wijzer, het mag zelfs amper die naam hebben:

Alle aandacht is nu gericht op het ombuigen van de krimp naar groei in Nederland. Een goede basis hiervoor vormen de 11 raamovereenkomsten voor ICT-inhuur bij de Nederlandse overheid die we recentelijk hebben gewonnen.

Daarnaast is in een krappe arbeidsmarkt het behouden en werven van medewerkers cruciaal. In 2017 willen we zevenhonderd professionals aannemen in Nederland en België/Luxemburg.

Van de week zei ik het al in ons vooruitblikfilmpje op onder meer Ordina: het beste wat het bedrijf kan overkomen, is een dikke, vette, pretentieuze, Nederlands overheidopdracht. Dát zou goed voor het vertrouwen zijn. Helaas. En de cijfers maken duidelijk dat Ordina hier nog altijd een probleem heeft:

 

 

Oh, die omzet

De totale omzetcijfers geven aan dat Ordina misschien een uitruil met Heijmans kan doen. Dat trekt zich geheel terug achter de dijken, waar Ordina daar misschien beter weg kan wezen. Uit het persbericht

  • Totale omzet daalt 7,3% naar EUR 84,2 miljoen (Q4 2015: EUR 90,8 miljoen)
  • Omzet Nederland daalt 10,9% naar EUR 61,8 miljoen (2015: EUR 69,3 miljoen)
  • Omzet België/Luxemburg stijgt 4,4% naar EUR 22,4 miljoen (2015: EUR 21,5 miljoen)

Ja, het staat er echt: omzet -7,3% en zelfs -10,9% in Nederland in een kwartaal waarin onze economie weer kwieker uit haar oogjes keek. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat vooral dit die koerszeperd van vandaag veroorzaakt. Nogmaal, succesvol saneren is één en dikke knaken verdienen is twee.

Het is knap dat Ordina ondanks die kelderende omzet veel meer winst maakt, maar aan één AkzoNobel op de beurs hebben we meer dan genoeg. Goede managers genoeg op het Damrak, nu nog echte ondernemers. En vanaf nu komt het hier op aan bij Ordina. Ik wens haar veel succes. En u ook met uw aandelen.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. super boer 16 februari 2017 17:44
    Bedrijven moeten gaan robotiseren, digitaliseren en automatiseren. Goed personeel wordt schaars. Wie zich niet voorbereidt op de toekomst krijgt straks problemen, ja en ook hier in Nederland. En hier kan en zal Ordina bij gaan helpen, 500 nieuwe medewerkers zorgen bij een declarabiliteit van 1,200 uur op jaar basis voor minimaal 60 mio aan omzet. Bij een declarabiliteit van 1,500 uur op jaar basis minimaal 75 mio.
  2. Buyknow 16 februari 2017 21:20
    Ordina wat zal ik ervan zeggen, het heeft een niet zoveel vertrouwen van beleggers gekregen vandaag, maar dat is niet terecht. Degene die vandaag zijn ingestapt zijn zullen er zeker de vruchten van gaan plukken. 2017 wordt een heel verrassend jaar daar ben ik van overtuigd. Dividend is laag maar het is een begin.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links