Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unibail-Rodamco: de witte raaf

Unibail-Rodamco: de witte raaf

De vastgoedgroep heeft een prachtig jaar achter de rug. Zowel het directe als het indirecte resultaat steeg flink. 

De groep bulkt van het zelfvertrouwen en verhoogt het dividend van 9,70 euro naar 10,20 euro. Te betalen in twee termijnen later dit jaar: 

De huurinkomsten gingen over een breed front omhoog. Afgezien van de zuinige Hollanders wist de groep in alle landen meer huur uit de stenen te peuren.

 

 

Het indirecte resultaat, de waardeverandering van het vastgoed zelf, zat ook behoorlijk in de lift. De activa werden ruim 6% hoger gewaardeerd.

U ziet hieronder de waardeontwikkeling per aandeel. We beginnen op 186,70 euro per aandeel eind vorig jaar. Het dividend gaat er natuurlijk af, net als de verkochte onderdelen. 

 

 

Vanaf die 172,75 euro gaat het weer omhoog met vooral de winst per aandeel, en de waardetoename van het vastgoed. Eind vorig jaar bedroeg de NAV 201,50 euro. 

In tegenstelling tot veel beursgenoteerd vastgoed staat de koers van het aandeel Unibail daarmee ruim boven de netto vermogenswaarde, bijna 7%. Wereldhave, dat morgen met cijfers komt, staat juist zo'n 20% ónder de boekwaarde. Die zouden morgen weleens wat af kunnen waarderen.

Dan is dit een mooi tabelletje. De risicopremies rijzen de pan  uit, zegt Unibail. De risicopremie is het verschil tussen de risicovrije rente, gemeten naar de tienjaars staatsobligaties van het onderhavige land, in verhouding tot de huuropbrengsten die Unibail in rekening brengt.

In plaats van dat de risicopremies oplopen zou je ook kunnen zeggen dat Unibail haar huren weigert te verlagen ondanks het feit dat de rente het afgelopen jaar in elkaar is gedonderd.

Dat heeft de Frans-Nederlandse groep veel geld opgeleverd, want met een leverage van 33% zet de verlaging van de gemiddelde rentevoet van 2,2  naar 1,6^% redelijk wat zoden aan de dijk.

 

 

 

Ik was van de week bezig met Wereldhave. Die gaan hun probleemproject in Finland herpositioneren. Ze bouwen een bioscoop erbij , om op die manier meer voetjes over de vloer te krijgen.

Hoe aangenaam om te lezen dat grote broer Unibail, getuige het FD-interview met topman Tonckens, dezelfde ideeën heeft. Ook Unibail probeert de Nederlandse winkelcentra op te leuken met filmzalen. Winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam-Voorburg valt die eer te beurt. 

Vrijdag komt Wereldhave met haar cijfers op de proppen. Dan zal blijken of Unibail-Rodamco inderdaad een witte raaf in vastgoedland is, of Wereldhave een zwart schaap. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links