Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 50-daags getest

Is de AEX-bodem gevormd?

Zo, de eerst maand van het jaar zit erop. Een mooi moment om even te kijken naar de maandgrafiek van de AEX. Wat direct opvalt is de zeer kleine candlestick. We moeten terug naar het jaar 2014 om meerdere van deze kleine candlesticks te zien.

Met klein bedoel ik hier het verschil tussen het hoogtepunt en het dieptepunt van de betreffende maand. In januari was dit verschil ongeveer 13 punten. De top werd op de tweede handelsdag gevormd bij 489,90 en de bodem werd gisteren op de borden gezet bij 476,70.

Een ander opvallend punt in de maandgrafiek is de candlestick zelf. Een zeer kleine body die aan de onderkant ligt van de candlestick. Dit staat ook bekend als een shooting star, een nieuwe aanwijzing voor een tijdelijk toppatroon in de markt.

 

Een deel van deze punten is pas in de laatste twee dagen van deze maand op de borden gezet. Tot 30 januari was er namelijk sprake van een zeer smalle handelsfase in de AEX. Die lag al sinds 20 december tussen de 480,40 en 489,90.

Dit zijwaartse patroon werd in de euforische markt door velen gezien als vlagpatroon, een continuatiepatroon. Dat wil zeggen dat er een tijdelijke smalle onderbreking van de krachtige opgaande markt plaatsvindt. Bij zo'n patroon wordt na de zijwaartse onderbreking de krachtige opgaande trend snel vervolgd.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit was echter niet mijn uitgangspunt zoals u weet. Ik ga al ruim een maand uit van topvorming en de start van een tegenreactie. Dit neemt overigens niet weg dat ook ik uitga van een voorzetting van de langere stijgende trend, maar ook dat is een bekende visie van mij.

Trends intact

De lange stijgende trend en de middellangetermijntrend zijn intact. De langetermijntrend startte in 2009 en kende twee zeer belangrijke bodems. De eerste werd gevormd in 2011. De terugval was zowel qua punten als qua tijd vergelijkbaar met de terugval die vanaf de 2015-top plaatsvond, ruim 25% daling.

Uiteindelijk werd een jaar geleden een bodem op de borden gezet bij 378,50. Dit was tevens het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend. Een trend die inmiddels aan de onderkant al vier hogere bodems heeft:

  • in juni bij 410
  • in november bij 437,50
  • begin december bij 445,65

Doel bij 510 en 564

Ik gaf begin december aan dat de kans reëel was dat een test in de laatste weken van 2016 zou plaatsvinden van de zone 475 tot 485. Dit is al sinds de lente van 2016 een belangrijke doelzone van mij. De volgende doelen in het middellange tot langetermijnbeeld zijn te vinden bij 510 en 564.

De top van 564 kan overigens in de loop van dit jaar op de borden verschijnen. Toch wordt een stijgende trend bepaald door de tegenreacties. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 vond een krachtige stijging plaats van 40 punten in december tot aan de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal.

Begin dit jaar vond zelfs een verdere en tijdelijke overshoot plaats. De AEX brak daarbij kortstondig door de stijgende toppenlijn en zette een top neer bij 489,90. Toch werden toen meerdere topvormingsignalen gevormd in de AEX.

Dubbel toppatroon

Buiten het feit dat er sprake van een test (overshoot) van deze stijgende toppenlijn werd een dubbel toppatroon gevormd, zowel een tweezers-top als een bearish engulfing.

Vlak daarna werd de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de 445,65 gebroken en er was sprake van zowel negatieve divergentie als een neerwaartse crossing in de MACD. Vorige week werd bij 489,10 ook een volgend toppatroon gevormd, een dark cloud cover.

Toch was als laatste bevestigingssignaal een doorbraak van de onderkant van de consolidatie noodzakelijk. Die lag bij 480,40. De opleving van gisterochtend zorgde voor een opwaartse doorbraak van de 480,40.

Terugval tot 458

Dit was de eerste weerstand, maar ik gaf al aan dat de kans aanwezig was dat een lagere top gevormd zou worden. Of die al is gevormd, vraag ik mij overigens af. Boven de 480,40 waren verder geen weerstanden meer te vinden tot aan de toppen van 489,10 en 489,90.

Er is een structurele opwaartse doorbraak van deze niveaus noodzakelijk om de eerste duidelijke verbeteringen aan te geven. Met de verdere verlaging van de bodem in het zeer kortetermijnbeeld heeft er een daling plaatsgevonden van ongeveer 13 punten vanaf de jaartop.

Naar mijn mening zit er meer in het vat in de komende weken. Zelfs een terugval naar de belangrijke zone van 458 tot 462 sluit ik daarbij niet uit. Wel vond gisteren bijna een test plaats van het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 475,80 en de oude bekende grens van 475.

Negatief scenario

Daaronder liggen nog een Fibonacci-retracementniveau bij 470 en de voormalige top van 466,20. Pas na de vorming van een bodem in de komende weken acht ik de kans in de loop van het eerste halfjaar groot dat de 510 getest en gebroken zal worden.

Voor dit moment blijf ik bij mijn negatieve scenario voor de komende weken, maar daar horen geregeld oplevingen bij voor de vorming van lagere toppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 februari 2017 08:51
    ... als indexen hoog proberen te gaan meteen short ik... volgende week kassa...
    Te veel onzekerheden met Trump met handelsoorlog enzo... brexit en verkiezingen...

    Het is te begrijpen waarom insiders al verkocht hebben...

    Apple niks bijzonders... we weten inmiddels wat smartphone kan en doet... geen nieuwe uitvindingen meer... dus geen goede vooruitzichten... saaie boel met smartphone dus...

    Facebook is ook saai... tis gewoon niks...
    Meteen shorten dus...
  2. [verwijderd] 1 februari 2017 09:02
    Hosanna, waar is het op gebaseerd, shorters uit mand te jagen.
    Als ze nu verkopen weet je het wel, systemen berekennen supersnel dat het daald erna.
    Dax bijna 150 punten up sinds gisteren slot 1730. man man op welke basis.
    Sussende woorden trump.

    Volgens mij werkt daghandel beste. heb je winst van 4 % meteeen dumpen, wachten en nieuwe kans.
  3. [verwijderd] 1 februari 2017 09:05
    ... time to kick the ass of GAM... die heeft genoeg gepakt...
    paar tips:

    - ga nooit overnight... elke dag nieuwe entry levert altijd meer op dan risico en verlies...
    - ochtend contra opening (ruim stops)... middag geen contra maar met de trend mee...
    - voor 14:30 geen entry... want cijfer komt meestal...
    -meetal stops wordt altijd gekilld... dus elke keer verruim de stops...

    -vooral ga nooit overnight... kan je rustig slapen en je hebt altijd munitie achter om elkedag iets van GAM af te pakken...

    Probeer dat elkedag... je hebt nog 11 maanden te gaan en evalueer in december 2017...

    Suc6...

  4. ETFking 1 februari 2017 09:09
    Goedemorgen
    Even een random gedachte over inflatie:
    Gisteren fors hoger dan verwachte EU inflatie door hogere olieprijzen.
    Volgens de kranten geen reden voor Draki om te stoppen met kopen, want de kerninflatie blijft laag en m.n. er zijn nog geen loonstijgingen om de inflatie op te stuwen.

    Toch verwacht ik dat dit m.n. in Duitsland wel zal gaan gebeuren. De vakbonden zijn daar veel sterker en militanter dan in Nederland. Ze zullen de prijsstijging zeker aangrijpen om hogere lonen te eisen. De werkloosheid in Duitsland staat op een 25 jaars dieptepunt dus de onderhandelingspositie van de bonden is goed. Werkgevers die moeilijk aan personeel kunnen komen zullen genegen zijn te gaan verhogen.

    Voor de zuidelijke EU landen is het een heel ander verhaal. Daar is de werkloosheid nog steeds torenhoog (en de begrotingen niet op orde, en geen economische groei en nog veel meer ellende).

    Ik denk dus dat vanuit Duitsland de druk op Draki gaat toenemen om toch te gaan taperen. Zeker met de Duitse verkiezingen op komst. Het opkopen door Draki van al die staatsobligaties is een deken over de markt. Bijvoorbeeld als investeerder zou je toch nog wel even nadenken voordat je geld gaat uitlenen aan Italie tegen een lage rente. De staatsschuld is enorm en ze hebben al jarenlang geen economische groei, dus ze komen hier nooit uit (en laten keer op keer zien dat de regeringen daar ook niet toe in staat zijn). Als investeerder zou ik een hogere rente willen hebben voor het risico. Maar Draki koopt toch alles op en dus is er geen risico. Hosanna all the way. Maar als hij nu moet gaan taperen dan gaat de divergentie in het systeem verder oplopen en gaan de rentes in de zuidelijke landen harder oplopen. Dat geeft nog meer druk op de economie daar die toch al op apegapen ligt.

    Ik verwacht dat dit scenario in de zomer een vrij grote rol gaat spelen, maar goed we zullen het zien.

    Goede dag verder allen. Happy trading
  5. [verwijderd] 1 februari 2017 09:14
    quote:

    ETFking schreef op 1 februari 2017 09:09:

    Goedemorgen
    Even een random gedachte over inflatie:
    Gisteren fors hoger dan verwachte EU inflatie door hogere olieprijzen.
    Volgens de kranten geen reden voor Draki om te stoppen met kopen, want de kerninflatie blijft laag en m.n. er zijn nog geen loonstijgingen om de inflatie op te stuwen.

    Toch verwacht ik dat dit m.n. in Duitsland wel zal gaan gebeuren. De vakbonden zijn daar veel sterker en militanter dan in Nederland. Ze zullen de prijsstijging zeker aangrijpen om hogere lonen te eisen. De werkloosheid in Duitsland staat op een 25 jaars dieptepunt dus de onderhandelingspositie van de bonden is goed. Werkgevers die moeilijk aan personeel kunnen komen zullen genegen zijn te gaan verhogen.

    Voor de zuidelijke EU landen is het een heel ander verhaal. Daar is de werkloosheid nog steeds torenhoog (en de begrotingen niet op orde, en geen economische groei en nog veel meer ellende).

    Ik denk dus dat vanuit Duitsland de druk op Draki gaat toenemen om toch te gaan taperen. Zeker met de Duitse verkiezingen op komst. Het opkopen door Draki van al die staatsobligaties is een deken over de markt. Bijvoorbeeld als investeerder zou je toch nog wel even nadenken voordat je geld gaat uitlenen aan Italie tegen een lage rente. De staatsschuld is enorm en ze hebben al jarenlang geen economische groei, dus ze komen hier nooit uit (en laten keer op keer zien dat de regeringen daar ook niet toe in staat zijn). Als investeerder zou ik een hogere rente willen hebben voor het risico. Maar Draki koopt toch alles op en dus is er geen risico. Hosanna all the way. Maar als hij nu moet gaan taperen dan gaat de divergentie in het systeem verder oplopen en gaan de rentes in de zuidelijke landen harder oplopen. Dat geeft nog meer druk op de economie daar die toch al op apegapen ligt.

    Ik verwacht dat dit scenario in de zomer een vrij grote rol gaat spelen, maar goed we zullen het zien.

    Goede dag verder allen. Happy trading
    eens alleen probleem komt al eerder Spanje 3% inflatie
  6. [verwijderd] 1 februari 2017 09:17
    quote:

    Pakka schreef op 1 februari 2017 09:05:

    ... time to kick the ass of GAM... die heeft genoeg gepakt...
    paar tips:

    - ga nooit overnight... elke dag nieuwe entry levert altijd meer op dan risico en verlies...
    - ochtend contra opening (ruim stops)... middag geen contra maar met de trend mee...
    - voor 14:30 geen entry... want cijfer komt meestal...
    -meetal stops wordt altijd gekilld... dus elke keer verruim de stops...

    -vooral ga nooit overnight... kan je rustig slapen en je hebt altijd munitie achter om elkedag iets van GAM af te pakken...

    Probeer dat elkedag... je hebt nog 11 maanden te gaan en evalueer in december 2017...

    Suc6...

    - meestal ga ik ook contra bij eindveiling (tussen 17:30u en 17:35u)... dat levert meestal wat op... maar zorg ik altijd dat ik verkoop voor 18:30u... nogmaals nooit overnight gaan dus...

    - meestal om tussen 8u en 9u kunnen ze neppe-prijs hanteren om van je af te pakken... laat je daar niet foppen... geen entry dus voorbeurs...

  7. Internationaal 1 februari 2017 09:24
    quote:

    DeepSpaceHorizon schreef op 1 februari 2017 09:20:

    "Gisteren testte de AEX bijna het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 475,80 en de grens van 475. Is dit de bodem?"

    Zo luidt de inleiding van Bas. We zijn net goed en wel door de 480,4 heen en nu hebben we de bodem weer gezien? Het is toch geen helder verhaal hoor.
    Lees verder, Bas zijn slotsom is dat dit een tijdelijke opleving is die erbij hoort om een lagere top te vormen maar dat hij vasthoud aan zijn negatieve scenario met een mogelijke daling tot zelfs 458. Helder zou ik zeggen - dat zegt nog niet dat hij gelijk heeft :)
  8. ETFking 1 februari 2017 09:25
    quote:

    beer56 schreef op 1 februari 2017 09:14:

    [...]eens alleen probleem komt al eerder Spanje 3% inflatie
    Klopt, maar Spanje heeft ook een behoorlijke economische groei (3,2%) daarom is het een minder groot issue dan Italie. Omdat de werkloosheid in Spanje nog steeds hoog is zal de spike in inflatie ook minder doorwerking hebben naar de toekomst.
    Enfin we gaan het wel zien. Geen tijd om long te gaan in obligaties lijkt me. Blij dat ik geen pensioenfonds investment manager ben.
  9. [verwijderd] 1 februari 2017 09:27
    quote:

    expert@info schreef op 1 februari 2017 09:06:

    gaf ik gisteren al aan ...
    vandaag volledig herstel hahhaha verrassend :)
    niet, dus de longs lopen weer
    Heb jij nog geld om mee te gokken dan?
    Volgens mij kan je niet veel meer hebben na het steeds behoorlijk fout zitten :-)
    En nu weer zo overtuigend roeptoeteren.
    Daar ben je de afgelopen dagen al flink de mist mee ingegaan, waarbij gister de kroon spande..
    Toch succes hoor.
    Heb net flink shorts bijgekocht, makkelijk verdienen zo
  10. [verwijderd] 1 februari 2017 09:29
    quote:

    Pakka schreef op 1 februari 2017 09:17:

    [...]

    - meestal ga ik ook contra bij eindveiling (tussen 17:30u en 17:35u)... dat levert meestal wat op... maar zorg ik altijd dat ik verkoop voor 18:30u... nogmaals nooit overnight gaan dus...

    - meestal om tussen 8u en 9u kunnen ze neppe-prijs hanteren om van je af te pakken... laat je daar niet foppen... geen entry dus voorbeurs...

    ... voor degene die nog niet hebben; alles live en realtime...

    www.forexpf.ru/quote_show.php

    indexes.nikkei.co.jp/en/nkave

    markets.wsj.com/asia
    is geen realtime...kline vertraging... (maar kijk hier vooral bij Asia Dow en Global Dow)... met deze mee... geen contra dus...

    derivatives.euronext.com/nl/products/...
    met deze hou ik OI bij tijdens expi week... maandag tot donderdag dus...

    www.stockstreet.de/verfallstag-diagra...
    ... deze is DAX... laagste niveau waar put en call samen komen (2e grafiek) is meestal expi koers... DAX expi om 13:00 CET... verwar niet...

  11. ETFking 1 februari 2017 09:41
    Volgens mij is het koerspatroon inderdaad dat van een vlag, maar dat wil niet zeggen dat de volgende move omhoog moet zijn. De kansen zijn ongeveer 50-50 op een reversal of een continuatie. We zagen nu een uitbraak omhoog. Als we daarna een pullback zien en de AEX breekt aan de onderkant uit het patroon kunnen we een daling van wel 10% verwachten. In die zin ben ik het dus met Bas eens. Alleen die uitbraak naar beneden die is er nog niet. Tot die tijd wacht ik rustig af, want op middellange en lange termijn ben ik ook bullish.
249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links