Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie & inflatie

Inflatie & inflatie

 

Een heus dashboard zelf. De ECB zelf houdt prachtig en gedetailleerd de inflatie bij op haar eigen site. Er is maar één klein probleempje: de laatste data is van november vorig jaar...

 

 

Thomson Reuters is vlugger. Alle Europese inflatiedata van deze maand is al verwerkt. Op jaarbasis is het EU-gemiddelde nu 1,8%.  Dat is dichtbij het officiële en enige mandaat van de centrale bank, een inflatiedoelstelling van jaarlijks 2,0%. Er is, zoals u ziet, nog een inflatiecijfer.

Inderdaad, de Europese  core of kerninflatie is nog lang geen 2%. Die kerninflatie is niets anders dan de gewone inflatie zonder de volatiele energie- en voedselprijzen. U hebt het misschien zelf ook gemerkt. De laatste tijd is er geen blaadje sla meer te krijgen in de supermarkten. Dan weet u de prijs wel. 

Sterker nog, ik denk dat de Bassen, Nico's en Royces, ofwel de technisch analisten van deze wereld, stellen dat die core inflatie nog in een neergaande trend zit. In ieder geval is er één iemand die niet verblikt of verbloost bij de laatste inflatiecijfers en dat is ook meteen ECB-president Mario Draghi.

 

 

Kerninflatie

Want u snapt wat ik bedoel met die herrie in mijn Twitter-timeline. Inflatie naar 2%? Dan moet de ECB haar inkoopprogramma afbouwen! U weet dat de bank de eerste drie maanden van dit jaar voor 80 miljard euro per maand (staats)-olbigaties inkoopt en daarna 60 miljard euro. Voor 2018 zijn nog alle opties open. 

Hier de bekendste criticaster onder hen:

 

 

Kortom, ondanks dat het lijkt alsof de inflatiedoelstelling - en daarmee de rechtvaardiging voor haar opkoopprogramma - van de ECB is bereikt,  is dat nog niet zo. Twee weken geleden was dit ook nog een non-issue voor Draghi bij het laatste ECB-rentebesluit. Er was amper over gesproken, zei hij.

En geloof maar dat hij toen al in großen und ganzen de inflatiecijfers van deze week wist en dat ik hiervoor een Duitse term gebruik, moge ook duidelijk zijn. Inflatiesyndroom, zeg  maar. Kortom, tenzij de kerninflatie hard oploopt dit jaar, moet u in 2017 toch leren leven met dat ECB opkoopprogramma.  

Niettemin worden de shorts in de euro wel afgebouwd.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links