Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden optie

Fondsanalyse: ETFS Physical Gold

Was dat dan alweer de Trumprally? Die heeft ook niet lang geduurd. Direct na de uitverkiezing van de vastgoedmagnaat en televisiester begin november vlogen de aandelenkoersen omhoog. Beleggers verwachtten veel van de beloofde mega-investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen.

Inmiddels is het optimisme bekoeld. De angst voor handelsoorlogen en geopolitieke conflicten, die de komst van Trump ook kan veroorzaken, heeft ertoe geleid dat beleggers wat voorzichtiger zijn geworden.

Feit is dat aandelen in Europa en in de Verenigde Staten sinds het begin van dit jaar amper van de grond zijn gekomen, terwijl de goudprijs, veilige haven in onrustige beurstijden, in de eerste twee weken wel is opgelopen:

  • in Amerikaanse dollars gemeten steeg de goudprijs sinds het begin van dit jaar met 4,0% tot de huidige goudprijsstand van 1200 dollar per ounce
  • in euro's gemeten is de goudprijsstijging met een plus van 2,2% minder sterk

Hoe verder?

Columnist Jeff Reeves van Marketwatch.com heeft geen twijfel: de goudprijs gaat stijgen. En dat heeft zeker met de komst van Trump te maken. "Geopolitieke onrust en andere vetes spelen goud in de kaart." Hoe meer zorgen beleggers hebben, hoe beter de kansen voor goud, is zijn redenering

Maar er is volgens Reeves meer dan de Trumpfactor die de goudprijs omhoog drijft. Brexit helpt ook mee. Niemand die weet hoe de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie er precies uit komt te zien.

De Britse premier mag dan wel beweren dat het een clean break wordt, maar die mening wordt door weinigen gedeeld. Enfin, Brexit staat voor onzekerheid en dat geeft de goudprijs volgens Reeves extra ruimte omhoog. Ook tegenvallende kwartaalwinsten kunnen de goudprijs een boost geven.

Toch omlaag?

Volgens Reeves belooft het huidige (Amerikaanse) cijferseizoen weinig goeds. En van zwakke bedrijfscijfers naar een beurscorrectie is het met de huidige hoge koerswaarderingen nog maar een kleine stap.

Volgens de meeste waarderingsgrondslagen zijn aandelen - zeker die uit de Verenigde Staten - duurder dan het historische gemiddelde. Mochten de beurzen een stapje terug doen, dan doet de goudprijs er een stapje bij, zo is ook de verwachting van Reeves.

Reeves spreekt niet voor iedereen. ABN Amro kijkt anders tegen de goudprijs aan. De goudspecialisten van de bank rekenen niet op een stijging, maar op een daling van de goudprijs:

“Wij verwachten een verdere stijging van de Amerikaanse dollar, hogere Amerikaanse officiële rentes en hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. Verder zijn wij positief over de Amerikaanse economie. Deze factoren zijn negatief voor goudprijzen; die kunnen dalen tot 1046 dollar (dieptepunt 2015). Daarna verwachten wij een stabilisering van de prijzen.”

Op zoek naar zekerheid

Voor de verdere ontwikkeling van de goudprijs zal veel afhangen van hoe Trump zijn nieuwe ambt gaat uitoefenen. Verandert hij zijn agressieve retoriek in praktische beleidsbeslissingen, dan heeft het scenario van ABN Amro de beste kansen.

Gaat Trump verder met het creëren van onrust, dan biedt dat juist kansen voor goud. Beleggers die het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen ervoor kiezen om in hun portefeuille ruimte in te bouwen voor een goudpositie.

Aan de vooravond van Trump’s inauguratie heb ik zelf goud aangekocht: 5% van mijn persoonlijke beleggingsportefeuille bestaat nu uit goud.

Fysiek goud

De aanschaf van een goud-ETF, die nauwgezet de goudprijs volgt, is de eenvoudigste en goedkoopste manier om in goud te beleggen. Op Euronext Amsterdam is bijvoorbeeld de ETFS Physical Gold te koop, die in euro’s wordt afgerekend.

In tegenstelling tot de meeste andere goud-ETF’s, die werken met derivatenconstructies, heeft ETF Securities wel echt het goud in de kluis liggen. Dit zijn de belangrijkste andere karakteristieken van de goud-ETF van ETF Securities:

  • ISIN-code: JE00B1VS3770
  • Genoteerd aan Euronext Amsterdam
  • Koers: 108,70
  • Kosten: 0,39% per jaar
  • Rendement 1 jaar: +13,0%
  • Rendement laatste 3 jaar: +6,7% gemiddeld per jaar
  • Rendement laatste 5 jaar: -2,9% gemiddeld per jaar
  • Risico (koersbeweeglijkheid): 16,1

Peildatum: 19 januari 2017


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links