Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op 490

Belangrijk niveau voor de AEX is 490.

Bas Heijink is ziek, maar we hebben een vervanger: senior technisch analist Rob Koning. Koning gaat zich hier op IEX bezighouden met technische analyse op aandelen. Maar vandaag als uitzondering de AEX.

Succes Rob!


De AEX-index heeft de laatste weken van 2016 een behoorlijke rit omhoog gemaakt die eindigde in een zijwaarts patroon in de laatste twee weken van het jaar. Begin vorige week was de euforie groot, maar dat duurde niet vreselijk lang.

De AEX is vorige week wat teruggezakt, maar heeft nog niet de niveaus bereikt waar de twee weken daarvoor weerstand werd gevonden, net boven de 484. Daarnaast is er van de totale rit omhoog (445 tot 490) feitelijk nog maar weinig gecorrigeerd en dat rechtvaardigt de conclusie dat de markt nog steeds ijzersterk ligt.

Binnen het totale patroon van de AEX werd in de zone 472,50 tot 475 een doorbraak geforceerd. De dalende weerstandslijn over de toppen van eind 2015, de stijgende weerstandslijn over de toppen van 2016 én de toppen van november 2015 kwamen daar samen.

De combinatie van die drie niveaus is dus wat mij betreft een belangrijk niveau. De index brak daar immers uit en het niveau is dus erg geschikt om terug te testen.

Daggrafiek AEX Index
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het niveau valt daarnaast ook nog eens samen met het belangrijke 38,2% Fibonacci-retracementniveau. Als dat niveau intact blijft, kunt u concluderen dat het opwaartse patroon van de index nog steeds erg krachtig is.

Boven 490?

Het leek er vorige week even op dat er wat topvorming ontstond, maar dat wordt vandaag alweer gepareerd want de index begint week twee van 2017 net als de eerste week positief.

Als de index vandaag de toppen van vorige week uitneemt en boven de 490 noteert, acht ik de kans groot dat de toppen van 2015 opgezocht gaan worden in de regionen 505 tot 511. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat de eerder genoemde steunzone rond 472,50 tot 475 opgezocht gaat worden.

Elke bodem die boven de bodem van 30 december wordt neergezet in de AEX, zorgt in mijn optiek voor een opmaat naar de 511-regionen omdat er dan zelfs minder dan 23,6% wordt gecorrigeerd en dat betekent dat de markt zeer krachtig blijft liggen.

Kortetermijngrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In het kortetermijnplaatje ligt de eerste steun voor de AEX wat mij betreft op 484 en de eerste weerstand op de top van vorige week rond de 490. Elke bodem die de index boven de low van 30 december neerzet, is sterk genoeg om de index richting de toppen van 2015 in de 505-regionen te brengen.

Deze week zijn er nagenoeg geen belangrijke (Nederlandse) bedrijven die met cijfers komen, dus echt negatief sentiment onder de beleggers zal deze week nog wat uitblijven. Volgende week barst het cijferseizoen los.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Koning

Rob Koning is senior technisch analist bij de Active Hedge Group. Koning is oud optiehandelaar. Hij heeft gewerkt als floorbroker en marketmaker op de Optiebeurs vanaf 1987. Momenteel is hij werkzaam als moderator van de Binck- en Alex-beursvloer en in die hoedanigheid verzorgt hij elke dag de live technische analyse. Op ...

Meer over Rob Koning

Recente artikelen van Rob Koning

  1. jun '17 TA Apple: Bodem houdt stand 4
  2. jun '17 TA Shell: Neutrale fase 6
  3. jun '17 TA Nasdaq: Nog geen correctie 1

Gerelateerd

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. geobeo 9 januari 2017 11:11
    quote:

    Alex XNL schreef op 9 januari 2017 11:01:

    Beetje oneerlijke daling vanmorgen. Ik zou zeggen dat het weer gaat herstellen. Vooral ook omdat er bedrijfscijfers aan zitten komen. Gezien alle klinkende macro's zullen die naar mijn idee niet tegenvallen.
    Een trader die het oneerlijk vindt dat de beurs beweegt?

    Dat klinkt als een natuurkundige die zwaartekracht oneerlijk vindt.
  2. [verwijderd] 9 januari 2017 11:15
    quote:

    geobeo schreef op 9 januari 2017 11:11:

    [...]

    Een trader die het oneerlijk vindt dat de beurs beweegt?

    Dat klinkt als een natuurkundige die zwaartekracht oneerlijk vindt.
    Als je hier meer gaat lezen dan weet je in wat voor context ik dit geschreven heb. Ik ben namelijk altijd degene die zegt dat de stand van de AEX altijd de waarheid is. Logisch want dat is de markt van vraag en aanbod. (Hoe graag andere het ook op de hand of GAM willen afschuiven)

    Beren zeggen altijd dat het oneerlijk is :)

  3. [verwijderd] 9 januari 2017 11:17
    quote:

    Alex XNL schreef op 9 januari 2017 11:15:

    [...]

    Als je hier meer gaat lezen dan weet je in wat voor context ik dit geschreven heb. Ik ben namelijk altijd degene die zegt dat de stand van de AEX altijd de waarheid is. Logisch want dat is de markt van vraag en aanbod. (Hoe graag andere het ook op de hand of GAM willen afschuiven)

    Beren zeggen altijd dat het oneerlijk is :)

    Je bent een sympathiek mannetje maar wel een beetje naief..

    Vraag en aanbod.. alsof er dan makkelijk geld verdiend kan worden door insiders..

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links