Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote inflatieblog

Het grote inflatieblog

Zo dus:

 

 

Werd ook wel een beetje tijd.

 

 

Return of inflation?

Met dat beetje tijd bedoel ik dat het mandaat voor de ECB jaarlijkse inflatie van 2% is. Vandaar dat ik de Europese geldontwaarding er ook bij pak en dan ziet u waarom Mario D. te Frankfort nog een jaartje (staats)obligaties blijft kopen voor die schappelijke 80 en straks 60 miljard euro per maand.

 

 

Als nou ook nog de olieprijs, andere commodities en de lonen blijven dooorstijgen, kan 2017 misschien het jaar van de terugkeer van inflatie worden. De VS zit al aan 1,7% en net als de ECB heeft ook de Fed een doelstelling van 2% per jaar.

 

   

Inflatie anno 1450?!

Deze cijfers en grafieken bent u vandaag al tegengekomen, maar de leukste nog niet. Ik ben (als lange termijnbelegger) dol op hele lange grafieken, omdat die niet alleen de waan van de dag in perspectief plaatst, maar ons hele beleggend leven. Kijk naar dit oude blog van mij of deze briljante site.    

Wow! Dank Datagraver, vandaag kan ik een p.r.a.c.h.t.i.g.e. grafiek aan deze rijtjes toevoegen. Kritisch als ik ben, heb ik de datagraverts gevraagd hoe ze in vredesnaam aan deze cijfers komen. Ik bedoel maar, wat kostte een broodje haring met uitjes aan de kar op Vlaggetjesdag in 1742? Het antwoord luidt:

De historische data is uitgezocht door het IISG. Die hebben daar ook een aparte pagina voor. De credits liggen dus daar. Alleen de samenvattende grafiek is van ons.  

 

 

In de comments lees ik eventueel wat u opvalt, ik concludeer het volgende. Inflatie en deflatie, het is van alle tijden. En niet zo'n beetje ook, wat een uitschieters! Zal je spaargeld, lening of uitgeleende geld maar zijn... Nee, dat zeg ik verkeerd. Das war einmal. ofwel dat is iets van vroeger tijden.

Met uitzondering van De Grote Depressie is deflatie nagenoeg verdwenen. Via Datastream kan ik de laatste vijftig jaar nauwkeurig bekijken. Wat is het? In al die tijd was er inflatie tussen -1% en +11% ofzo. Dat is fors, maar peanuts als u eeuwen terugkijkt.  Daarom houd ik zo van lang. Lekker relativeren.

 

 

Centrale banken en gouden standaard

Het principiële verschil tussen grofweg de laatste honderd jaar en daarvoor is dat we nu centrale banken hebben en dat de gouden standaard is afgeschaft. Misschien vergeten we dat wel eens met al ons gescheld en gemopper op centrale banken. Dat is nu zo, maar ook rond 1980 toen de Fed tot 20% verhoogde!

Op Paul Volcker werd net zo hard gescholden als Fed's Janet Yellen voorganger Ben Bernanke. 

 

 

Hier op IEX vloek ik vast in de kerk, maar misschien was het zonder centrale banken een nog grotere puinhoop geworden. We zullen het nooit weten. Of moet ik zeggen dat ze de bizarre economische groei in de afgelopen eeuw - die is zonder weerga in de geschiedenis - in redelijk keurige banen heeft geleid?

 

 

VOC?

Ja, want er is een precedent. U leest aan die Datagraver grafiek af dat zelfs in onze eigen Gouden Eeuw 1600-1650 het er ruig aan toe ging.  Ik zoom in:     

 

 

En in die tijd wisten wij hier in Holland wel hoe je W.A.AR.D.E. moest scheppen. Ja, dat is de VOC. Ik stel voor dat we het VK aanklagen voor schadevergoeding van 7 biljoen dollar plus rente, want zij boorden uiteindelijk met die ellendige Royal Navy van ze onze VOC-vloot de grond in :-) 

Zelf snapten die Britten er geen hout van. Waar de VOC dikke knaken verdiende en 18% (!) dividend per jaar betaalde, was de South Sea Company louter en alleen een bubbel. Verdiende niks!  

 

 

Tot zover deze uitwijding. De huiskamervraag tenslotte luidt: hoe hadden de ECB-opkoopprogramma's er in de zestiende eeuw uit gezien bij die inflatiepercentages van zo'n -20%? Goh, wat zou ik graag eens met Mario Draghi en Ben Bernanke lekker vrijblijvend in de kroeg over deze grafieken kletsen...       


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2017 16:11
    de boeren oorlog, volgens mij heette het zo. het ging echt om een handje vol nederlandse pioneers in zuid-afrika, volgens mij 5000, stinkend rijk, tot de tanden bewapend.

    en die engelse hadden daar echt hun handen vol aan. volgens mij was het de grootste militaire operatie tot dusver, om die 'echte afrikane', een clubje nederlandse boeren, zich te laten confirmeren naar de maatstaven van het engels gezag.

    ik heb daar een engelsman nog weleens mee om de oren gewapperd. heel veilig in nederland zelf. dat dan weer wel.

    ik zag ooit in een nederlands tv programma, waar een engelse historicus, sprak over nederlanders. hij zei daarbij, dat engelse heel lang een hekel hadden aan nederlanders. hij vermoede zelf, ook al ware het hele vrijzinnige engelse, dat het kwam, omdat het vaak edellieden waren, en dat ze gewend waren dat mensen voor hun aan de kant gingen.

    blijkbaar als ze in frankrijk op doorreis waren, dan herkende de fransen de engels edellieden en gingen ze netjes aan de kant. maar nederlanders, hadden blijkbaar zoiets, leuk zo'n mooi kloffie, maar we zijn allemaal gelijk, je gaat zelf maar aan de kant.

    veel angelsaksische verlichtingsdenkers, nobele heren, die het gelijkheidsbeginsel wel snapte, en het helemaal mee eens waren. vonden het toch moeilijk te verteren, dat mensen niet luisterden en niet voor hun weken.

    tijdens de voc periode, meende ik ooit gelezen te hebben op wikipedia. dat lucas bols ook net buiten amsterdam was gaan stoken, om maar geen belasting te moeten betalen. volgens mij had hij ook onenigheid met de stad.
  2. forum rang 5 theo1 5 januari 2017 16:43
    Het grote verschil is de industriële revolutie. In Engeland begon die tegen 1800 echt goed op gang te komen (de Franse revolutie en de oorlogen tegen Napoleon maakten van het leger een hele grote klant). Op het continent begon de industrialisatie pas in de tweede helft van de 19e eeuw. De rest is er een gevolg van. Centrale banken werden nodig en zinvol vanwege die fundamentele omwenteling, niet andersom.

    Vóór de industriële revolutie was de economie bijna volledig agrarisch. Er was landbouw en handel, en niet veel meer dan dat. Eigenlijk de enige manier om de productie op te voeren, was mankracht toevoegen. Transportkosten waren erg hoog. Alles was locaal. Het kostte weken om van Parijs naar Bordeaux te reizen; je deed dat dan ook niet als je er niet een heel goede reden voor had. Het was voor de meeste producten gewoon niet rendabel om ze over die afstanden te vervoeren. Alleen over zee was transport redelijk betaalbaar.

    Je zag dan ook dat economische groei bijna samenviel met bevolkingsgroei. Er waren natuurlijk uitzonderingen: de Vlaamse steden met hun textiel waren duidelijk productiever, en Noord Italië had ook zijn specialiteiten. En zelfs daar groeide de productiviteit niet echt over de tijd, hij was gewoon hoger dan elders. Maar de grote lijn was dat de productiviteit ongeveer een gegeven was. Je ziet dan ook dat verschijnselen als inflatie en deflatie direct correleerden met oogsten en epidemieën. En aan het eind sommige grote oorlogen: in de 30-jarige oorlog werd half Duitsland leeggeplunderd omdat generaals bedachten dat ze grotere legers op de been konden houden als ze de bevoorrading gewoon bij elkaar plunderden bij de bevolking (was ook een nieuw concept). Duitsland was nog een dikke eeuw zwaar verarmd.

    Pas met de komst van echte industrie kon de productiviteit echt groeien, en over de tijd blijven groeien: de machines werden steeds beter en de fabrieken werden steeds beter gemanaged. Er ontstond managementtheorie, dat had daarvoor nooit bestaan. En er kwamen spoorlijnen en stoomboten die het transport veel sneller en goedkoper maakten. Producten konden worden gemaakt waar de grondstoffen goedkoop waren, en daarna vervoerd naar de klanten.

    Dàt is het echte, wezenlijke verschil tussen voor 1800-1900 en na die tijd. En bedenk dat Nederland erg laat was met de industrie: Willem I deed wel het nodige, maar de industrie was in Wallonië. Het huidige Nederland was en bleef landbouw en handel, tot dik na de Eerste Wereldoorlog. Handel in de zin van dingen van A naar B slepen, zonder er echt iets mee gedaan te hebben. Dat was in de 17e eeuw nog erg winstgevend, maar in de 19e al niet meer.

    En als je claims gaat indienen bij de Britten, wees dan maar bang voor wat de Spanjaarden en de Portugezen hier gaan claimen. Ik zou daar niet aan beginnen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links