Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Minder snoeien, meer groeien?

Zijn bezuinigingen slecht voor economische groei?

Enkele maanden geleden gooide ING de knuppel in het hoenderhok. De bezuinigingsdrift van de Nederlandse overheid om het tekort (ver) onder de 3% te brengen, heeft onnodig veel economische groei gekost.

Marieke Blom, verantwoordelijke voor het rapport waarin die stelling werd geponeerd, gaf aan dat de bank tot deze conclusies is gekomen met de wijsheid achteraf. Enkele jaren geleden waren de economen van ING nog voor het bezuinigingsbeleid.

Afgelopen zaterdag schreef Coen Teulings, oud directeur van het CPB, een essay in het Financieele Dagblad waarin hij de visie van ING onderschreef. Eerlijk gezegd onderschreef hij eigenlijk zijn eigen visie, want Teulings pleit al langer voor meer nadruk op hervormingen en minder op bezuinigingen.

Kosten van bezuinigen

De oud CBP-directeur vergelijkt in dit verband de stand van zaken in Frankrijk met Nederland. Onze verre zuiderbuur heeft nauwelijks bezuinigd, en zie wat er gebeurde. De economische groei was in Frankrijk in de periode 2010-2013 hoger dan de Nederlandse groei.

Pas de laatste jaren doet ons land het beter, maar dat is niet meer dan een inhaaleffect. Bij deze vergelijking kunt u vraagtekens hebben, maar dubieus wordt Teulings redenering als hij de kosten van het bezuinigingsbeleid in beeld wil brengen.

De uitzichtloosheid van werkloosheid en dreigende faillissementen heeft volgens Teulings sinds 2010 geleid tot tweeduizend extra zelfdodingen. Impliciet wijst Teulings voorstanders van het bezuinigingsbeleid daarmee als verantwoordelijke voor deze ontwikkeling. Dat is treurig.

  • Ten eerste is er mogelijk een verband tussen zelfdoding en economische ontwikkeling, maar harde wetenschappelijke bewijzen voor die relatie bestaan er volgens mij niet.

  • Ten tweede vergiftigen dergelijke argumenten de discussie. Het biedt volop de mogelijkheid met dit soort cijfers op een vervelende manier te goochelen.

Slecht voorbeeld

Als Teulings werkelijk met deze gegevens zijn gelijk wil behalen, dan lijkt mij Frankrijk niet het beste voorbeeld. Het aantal zelfdodingen ligt in dat land op circa vijftien per 100.000 inwoners, terwijl dat voor Nederland op iets meer dan tien ligt.

Het hoeft weinig betoog dat langs de lijnen van Teulings redenering het Nederlands economische beleid verre te prefereren is. In dit verband is het ook opvallend dat de economisch zwakke landen als Italië en Griekenland de zelfdodingcijfers de laagste in Europa zijn.

Genoeg over dit element van de discussie. De vraag is of bezuinigingen schadelijk zijn geweest voor de economie?

Hogere belastinginkomsten

De term bezuinigen moet in perspectief worden gezien. Als je afgaat op de krantenkoppen, lijkt het alsof er door bezuinigingen tientallen miljarden euro's minder worden uitgegeven dan voorheen. Dat is niet waar.

De afgelopen vijf jaar zijn de overheidsuitgaven redelijk stabiel geweest op iets meer dan 300 miljard euro per jaar. Toch is het tekort teruggelopen. Dat is met name veroorzaakt door de hogere belastinginkomsten. Die zijn vanaf 2010 met 13,5 miljard euro gestegen tot ruim 156 miljard euro.

Als het beleid werkelijke schade aan de economie heeft gebracht, is het wel deze belastingverhoging in economische moeilijke tijden. De achterliggende argumentatie van Teulings is dat een staatsschuld van 60% van het bruto binnenlands product geen probleem is.

Zwakke beredenering

 

Een overheidstekort van tijdelijk meer dan 3%, bijvoorbeeld 4% of 5%, is aanvaardbaar. Aan deze redenering van Teulings zitten twee zwakke kanten.

  • Ten eerste zou het inderdaad prima te verdedigen zijn als het tekort tijdelijk wat hoger is. Maar dan zou in goede tijden een overschot moeten worden gecreëerd. Door de jaren heen zijn er echter nagenoeg altijd tekorten, ook als er sprake was van economische voorspoed.

De politiek is gewoon niet in staat een consequent anticyclisch begrotingsbeleid te voeren. Er is in de loop der jaren alleen maar sprake van een afwisselingen tussen gewone tekorten en grote tekorten, in plaats van periode met overschotten en dan weer tekorten.

  • Het tweede probleem is dat staatsschuld door Teulings, en veel anderen, als een containerbegrip wordt gebruikt. Een staatsschuld van 60% zou prima zijn. Maar het hangt er wel vanaf hoe die schulden, en de daaraan voorafgaande tekorten, zijn ontstaan. 

Gewone en Kapitaaldienst

Het opbouwen van een (langdurige) schuld voor de aanschaf van een huis, om een voorbeeld in de private sfeer te gebruiken, wordt in het algemeen als aanvaardbaar gezien. Maar het afsluiten van een lening om dagelijkse consumptie mee te financieren, is uit den boze.

Op deze wijze zou ook de staatsschuld en de daaraan gerelateerde financieringstekorten het best benaderd kunnen worden. Tot en met 1977 was de staatsbalans gescheiden in een Gewone Dienst en een Kapitaaldienst.

De Gewone Dienst (consumptieve uitgaven) moest in evenwicht zijn, terwijl de kapitaaldienst met leningen gefinancierd mocht worden. Het is prima als onder economisch slechte omstandigheden de posten op de Kapitaaldienst toenemen.

Dat zijn investeringen die voor zowel de huidige als toekomstige generaties nut hebben. Bovendien is het voordeel dat de extra investeringen via de Kapitaaldienst tegen een lage rente gefinancierd kunnen worden. Immers de rente is doorgaans laag bij economische malheur.

Gulden financieringsregel

 

Kortom, naar mijn idee is het beslist geen slecht beleid om, ook, of beter juist in een crisisperiode het huishoudboekje op orde te hebben. Daarvoor is het noodzakelijk dat in goede tijden ook daadwerkelijk overschotten worden gecreëerd.

Om een dergelijk beleid makkelijker te implementeren is het overschakelen naar de gulden financieringsregel een goede stap.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. mrC2 7 december 2016 13:56
    Extra investeringen hebben alleen zin als het geïnvesteerde geld in nederland blijft. De wegen laten opknappen door buitenlandse bedrijven levert nederland niets op. Zoals bij Maastricht waar portugese wegarbeiders het verdiende geld naar portugal sturen. Alleen investering in scholing levert iets op, het probleem daarvan is dat het 10 jaar kan duren voordat je het effect merkt en dan zijn de verkiezingen allang weer voorbij. Dus anticyclisch werken vergt eigenlijk een dictator met een lange termijnvisie.
  2. [verwijderd] 7 december 2016 14:03
    quote:

    mrC2 schreef op 7 december 2016 13:56:

    Extra investeringen hebben alleen zin als het geïnvesteerde geld in nederland blijft. De wegen laten opknappen door buitenlandse bedrijven levert nederland niets op. Zoals bij Maastricht waar portugese wegarbeiders het verdiende geld naar portugal sturen. Alleen investering in scholing levert iets op, het probleem daarvan is dat het 10 jaar kan duren voordat je het effect merkt en dan zijn de verkiezingen allang weer voorbij. Dus anticyclisch werken vergt eigenlijk een dictator met een lange termijnvisie.
    Mee eens. de 4-jaars verkiezingspolitiek werkt lange termijndenken niet in de hand.

    7 vette en magere jaren kent men in staatsfuncties niet
    Die politici willen als het goed gaat juist graag geld uitgeven omdat dit de bevolking "tevreden stelt" (m.a.w. kiezertjes trekken). Niemand wil immers bezuiniging / zuinig zijn horen in die periode. Kortom; er zal altijd naar een begrotingstekort van 3% toegewerkt worden, ongeacht de economische situatie.

    Als men dan de deksel op de neus krijgt bij laagconjunctuur, moet men niet het argument aanvoeren wel even een groter begrotingstekort aan te mogen houden omwille van het aanwakkeren van de economie.

    De democratie schiet wat dat betreft tekort (maar is zoals menig quote de "minst slechte" keuze)...
  3. forum rang 6 Ronald Engels 7 december 2016 15:34
    Dat Nederland meer zelfdodingen heeft als b.v Griekenland of Italie, komt simpelweg door het feit, dat de gemiddelde Nederlander tot de allergrootste individuele schuldenaren van de wereld behoren, o.a. door hypotheekschulden en leven/lenen op krediet, dus bij kleine problemen zoals werkeloosheid komt men onmiddelijk in financiele moeilijkheden, scheidingen, enzv.
    Zelfdoding wordt dan een zeer begrijpelijke uitweg!

    Bovendien en dat zou U allen moeten weten zijn de doorsnee Grieken, Cyprioten en Italianen zeer rijk, huizen afbetaald en in eigendom is normaal in deze landen, kinderen krijgen vaak een huis van de ouders, enzv.
    Creditcard schuld kent men niet in deze landen, daar de burgers gewoon geen creditcard hebben.

    Men vergeet dat Nederlanders al 50 jaar (sinds 1970-Sinterklaasramp Joop Den Uyl!) rijk leven op krediet en hypotheekschulden, dit ondanks reele nettoloon koopkracht daling van 40 % sinds 1979, dit werd opgevangen door veel meer werkende vrouwen, waardoor het gezinsinkomen qua koopkracht redelijk op peil bleef, gezinnen met kinderen overleven nu in rijke armoede op schuld!

    Men ging voor 2008, 2x per jaar op vakantie, betaald uit de overwaarde leningen van hun eigen koopwoningen, ter info Bankeigendom tot eind afbetaling!

    Resultaat nederlanders zijn de grootste individuele schuldenaren ter wereld en de Nederlandse Staat steelt zich kontinue rijk sinds 50 jaar en is bovendien zo onverantwoordelijk om gigantisch veel geld te verspillen aan Uitkeringen, Toeslagen, Belastingvrijstellingen, Windmolenparken op Zee op subsidie, Fyra, HSL en andere onrendable spoorwegen richting Duitsland, Kapitaalsvernietigingen Energiecentrales en Groningse Gasvelden, enzv., enzv.!

    Hij die respekt heeft voor de Nederlandse overheid, ambtenaren en politici is zeer bewust ziende blind en horende doof en/of heeft totaal geen gezond boerenverstand!!

  4. forum rang 5 theo1 7 december 2016 15:55
    quote:

    mrC2 schreef op 7 december 2016 13:56:

    Extra investeringen hebben alleen zin als het geïnvesteerde geld in nederland blijft. De wegen laten opknappen door buitenlandse bedrijven levert nederland niets op. Zoals bij Maastricht waar portugese wegarbeiders het verdiende geld naar portugal sturen. Alleen investering in scholing levert iets op, het probleem daarvan is dat het 10 jaar kan duren voordat je het effect merkt en dan zijn de verkiezingen allang weer voorbij. Dus anticyclisch werken vergt eigenlijk een dictator met een lange termijnvisie.
    Die Portugese wegarbeiders sturen natuurlijk niet hun hele loon naar Portugal: zolang ze hier werken, moeten ze hier ook eten. En na afloop ligt er hier een nieuwe weg, dat is ook wat waard. En op deze manier doen ze hier tenminste nog iets nuttigs voor het geld dat naar ginds wordt gestuurd. Dat is bij de Grieken wel anders.

    En dictators hebben juist nooit een lange termijnvisie. Juist omdat ze dictator zijn, en dus geen legitimiteit hebben, zijn dictators over het algemeen zeer gevoelig voor de waan van de dag. En vaak ook hebben ze het te druk met de kas leegstelen om zich druk te maken over het lange termijnbelang van het land.
  5. [verwijderd] 7 december 2016 16:06
    Globaal vind ik dit een heel goed artikel.

    Maar wel jammer:

    - de grammatika rammelt hier en daar

    - Het verband tussen selfmoord en economische druk is niet serieus in twijfel te trekken. Het aantal slachtoffers natuurlijk wel, en het zou inderdaad onjuist zou zijn om de overheid af te persen met zulke argumenten, om het politieke handelen te verlammen. Zelfmoord kan op andere manieren worden tegengegaan, dat argument is dus in principe niet relevant.

    En wat Frankrijk betreft, inderdaad:
    - www.thelocal.fr/20130910/why-france-h...
    - www.thelocal.fr/20131010/french-farme...

    Verder is het zelfmoordcijfer in Griekenland wel veel lager dan in Nederland, maar is het sterk toegenomen tijdens de recessie.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links