Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Mean & Lean (update)

ABN Mean & Lean (update)

Update 09:00 uur:

Gisteren nabeurs maakte grootaandeelhouder NLFI, die namens de Nederlandse overheid het 77%-belang in ABN Amro beheert, bekend 65 miljoen aandelen (7%) te willen verkopen. De inschrijving daarvoor sloot vanochtend om 09.00 uur.

Het belang is verkocht aan institutionele partijen tegen 20,40 euro per aandeel. 


 

Nu ken ik wel een paar ABN Amro'ers, maar ik vind het niet zo kies om ze vandaag te vragen hoe de sfeer daar is. Iedereen kijkt elkaar natuurlijk aan: jij of ik? Nu zal niemand zonder envelop op de keien worden gezet, maar zo'n baan als bij ABN Amro vind je niet snel weer. Zeker niet iedereen.

Op vooral social media is ophef over weer een ontslagronde bij de bank bovenop de dit jaar al aangekondigde. Grofweg 10% van het bestaande personeel moet weg. Tja, die ophef. Als ik hier een lijstje publiceerde met wat ze bij ABN Amro verdienen en wat daar elders voor betaald was die er ook.

Jos zei maandag nog hardop op RTL-Z wat iedereen wel zo ongeveer denkt op de beurs? Nico riep zelfs twee weekjes geleden hier op IEX nog uit dat ING Dé Bank is, ofwel gebruikte een oude reclameslogan van de groengele bank.

 

 

Vandaag dus KW3-cijfers, waar buiten de beurs niemand het over heeft, omdat de bank nog eens 1500 mensen extra ontslaat. Als ik zie waar die ontslagen vallen - overal - dan bevestigt dit het oordeel van Jos: de bank is veel te duur. Want normaal sneuvelt er meestal een afdeling of business.

 

 

Fintech

Het is iets waar alle banken mee te maken hebben: ze moeten afslanken om onder meer de fintech revolutie het hoofd te bieden: meer IT en minder fysiek. Bovendien moet de Nederlandse staat nog van haar 70% belang in ABN Amro af en dan moet de bank aantrekkelijk zijn voor beleggers.

Lees: mean & lean. Nee, het verbaast mij niet als er in de komende jaren nog meer ontslagen volgen. Geldt ook voor ING trouwens. Met dure kantoren en verwend personeel is het nu eenmaal lastig concurreren tegen simpele appjes. Daar hoeft u geen raketkunde voor te hebben gestudeerd.

Dan die cijfers zelf: die vallen op papier iets mee, maar in de praktijk staat er nu wel -2% op het bord. De koers is wel erg hard gegaan de laatste tijd (+10% in de afgelopen maand versus een biljartvlakke AEX), ofwel beleggers hadden meevallers en zinderende outlook willen zien?

KBC Securities denkt dat ook met haar adviesverlaging:

 

 

Dividend

Dat het hard is gegaan maakt ook het dividendrendement duidelijk: dat is nu 1,8%, maar er komt boter bij de vis. Het voor volgend jaar verwachte dividendrendement is 4,7% op de huidige koers. Geef ik u die voor ING ook gelijk mee. Jeuj, liefst 5% voor dit jaar en en 5,3% voor 2017.

Dividend lijkt me nog altijd de voornaamste reden om in de banken te beleggen, hoewel het dit jaar ook lekker handelen en speculeren is met al die koerscapriolen. Ze zijn veel degelijker dan de gemiddelde EU bank, maar ABN Amro en ING gaan wat dat betreft ook op de grote koershoop mee.

ABN Amro heeft dan nog het voordeeltje (en koerspremie?) dat Nordea en misschien ook nog wel andere banken met een schuin oog naar haar kijken. Een overname komt er in ieder geval niet onder de huidige minister, maar na maart 2017 kunnen ook hier wellicht de bordjes worden verhangen.

Sluit ik maar af met een staaltje techniek:

 

 

Als je het niet erg vindt, doe ik de grafiek er ook bij, Nico Pie Ar. Lijnen mag u als lezer zelf trekken, want u weet dat ik dat niet meer mag van mijn moeder. De bank is op 20 november een jaar genoteerd en wat ze deed ze het goed in vergelijking met de AEX als de Europese sectorindex.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 november 2016 09:35
    Goede zaak, dat er eindelijk naar 10! jaar onder de dwang van de tucht van de markt wordt overgegaan tot saneren. Het is voor het personeel te hopen dat het nog op tijd is. Wellicht dat wet en regelgeving nog rem op de ontwikkelingen kan doen, maar zie ik het somber in voor veel bankfuncties.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links