Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Delta Lloyd klaar voor overname

Delta Lloyd klaar voor overname

Delta Lloyd kwam vanochtend met de kwartaalcijfers. Waar Aegon enorm meeviel, daar vallen de cijfers van Delta Lloyd juist niet mee. De impact op de aandelenkoers is echter nihil, daar alle aandacht uitgaat naar het commentaar van het management inzake het bod van NN Group. 

Daar straks meer over. Even snel gekeken naar de gang van zaken bij de Amsterdamse verzekeraar. Het management is de laatste weken druk met het narekenen van het bod van NN Group, maar elders is ook werk aan de winkel. 

  • Solvency ratio of 156%, pro forma for announced actions: 165%[1] (half year 2016: 173%), well placed within target range despite market headwinds
  • Value of new business of € 27 million, reflecting stable margins and reduced volumes. Taking action on product design and pricing
  • Combined ratio (COR) of 103.1%, in the first 9 months reflecting exceptional weather in June, COR for this quarter was satisfactory at 97.7%, executing on pricing and cost reduction
  • Gross written premiums in GI increased to € 1,135 million (9M 2015: € 1,068 million), exiting unprofitable and unattractive business segments
  • On track to deliver on operational expenses target of € 610 million in 2016 and reducing target for 2018 to below € 530 million, reflecting progress and ambition on required cost reduction
  • Committed to a targeted total cash dividend of € 130 million for 2016, to be determined in February 2017
  • NN Group have reconfirmed their intention to make a public offer for Delta Lloyd. We have engaged with NN Group on their proposal and the benefits of a transaction

Die SII-ratio komt opeens een stuk lager uit, maar zal eind van het jaar weer op 165% staan. Geen zorgen dus. De COR gaat ook de goede kant op. De COR moet onder de 100 zijn, anders wordt er meer uitgekeerd dan geïnd aan verzekeringspremie. 

De stormschade in juni zorgde ervoor dat over de eerste negen maanden gezien de ratio nog boven de 100 ligt, maar in KW3 ging het met 97,7% prima. Dan wordt de kostenverlaging nog wat verder aangescherpt, wat dan meer als een Sinterklaascadeau voor NN mag worden gezien.

En dan het bod...

En dan is natuurlijk van belang wat DL zegt over de voortgang van het bod van NN Group. CEO van der Noordaa gaf eerder al aan niet per se tegen waardecreatie te zijn, maar voelde zich wel ondergewaardeerd ten opzichte van het eerste bod van NN Group.

De markt voelt dat met hem mee, getuige de huidige koers van 5,60 euro. Dat krijgt vandaag zelfs nog een extra zetje, omdat Delta Lloyd alweer een stukje positiever voor de dag komt.

Interaction limited

In de verplichte update van 2 november van NN heette het dat de contacten nog limited waren. Inmiddels is er kennelijk al meer en vaker gecommuniceerd, waardoor de kans op een geslaagde overname weer wat toeneemt. 

Of er nog andere gegadigden zijn, is dan de vraag. 

 

 

Het FD baseert zich op de ChinaTimes waarin kennelijk een dergelijk verhaal stond. Dat dateert alweer van 25 oktober, en sindsdien was het stil aan de overkant. 

Vaak zie je ook in dit soort gevallen dat de media misbruikt worden door partijen die er belang bij hebben dat bepaalde zaken uitlekken. Beetje druk op de ketel zetten en zo. Ik hecht er in dit geval weinig waarde aan. 

Waar en wil is...

Waar een wil is, is een weg, en als het beide partijen menens is, kan er nog voor de kerst een klap op worden gegeven. Geen van beide partijen zit te wachten op een vijandig bod waarbij NN via de aandeelhouders het management van DL een bepaalde prijs door de strot duwt. 

Het management van DL zit wat dat betreft tussen twee vuren. Ze wil wel, maar moet de huid van de aandeelhouders zo duur mogelijk verkopen. Die rekenen (hoi John) inmiddels met bedragen van rond de 6 euro, neem ik aan.

Het lijkt mij dat Delta Lloyd zich inmiddels bij de keuze van de huwelijkskandidaat heeft neergelegd. En dat NN daarvoor een wat ongebruikelijke weg koos, ach. Het kan altijd erger.  

 

  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 november 2016 11:21
    quote:

    The Third Way... schreef op 16 november 2016 11:11:

    Kom op Nico, DL geeft via cijfers duidelijke hints mbt. de overnameprijs middels het benoemen van synergievoordelen etc. en solvabiliteitsvoordelen.

    Koud een prijs van 6 roepen is ook voor jou te mager. Rekenen graag...

    Onzin. Je overschat me. Daar kan ik helemaal niks mee. Elk bedrag is arbitrair en je kan overal naar toe rekenen.

    Net als NN Group heb ook ik geen toegang tot de boeken van DL. En al had ik het, dan zou ik er nog geen theoretische waarde op kunnen plakken.

    Hier kan je lezen wat CEO van der Noordaa zegt over evt. kostenvoordelen etc.:

    ABM FN-Dow Jones) NN Group heeft herhaald dat het graag toegang krijgt tot de boeken van Delta Lloyd om te kunnen bepalen wat een correct overnamebod is. Dit zei een woordvoerder van NN Group woensdag tegenover ABM Financial News.

    Het eerder uitgebrachte bod van 5,30 euro per aandeel Delta Lloyd is gebaseerd op publieke informatie, en een boekenonderzoek zal uitwijzen of dit een terechte waardering is.

    Delta Lloyd kwam voorbeurs met kwartaalcijfers en CEO Hans van der Noordaa zei in een toelichting op deze cijfers dat het bod door NN "substantieel hoger" moet liggen, zonder te specificeren hoeveel hoger.

    Delta Lloyd verwacht zelf dat de kosten door een fusie met NN met 200 miljoen euro omlaag kunnen. Dat zou een reductie betekenen van bijna 40 procent ten opzichte van Delta Lloyd's nieuwe kostenbesparingsdoel van 530 miljoen euro in 2018. Delta Lloyd mikte aanvankelijk op 550 miljoen euro.

    De kapitaalvoordelen van een fusie zijn volgens Delta Lloyd ook zeer aanzienlijk. Verschillende voordelen zullen de Solvency II ratio met 10 procent verhogen. Een daarvan is het feit dat Delta Lloyd zo'n 300 miljoen euro achtergesteld vermogen, dat nu niet mag worden meegeteld voor het bufferkapitaal, wel mag meetellen na de eventuele fusie. Ook diversificatievoordelen zullen een fors hogere buffer tot gevolg hebben, evenals andere voordelen.

    Volgens de woordvoerder van NN Group is er "beperkte interactie" met Delta Lloyd en kijkt de verzekeraar uit naar een voortzetting van de gesprekken in combinatie met een boekenonderzoek.

    Op een licht groen beurs won het aandeel Delta Lloyd woensdag 1,3 procent op 5,63 euro en steeg het aandeel NN Group 0,5 procent naar 29,66 euro.

    Door: ABM Financial News.

  2. [verwijderd] 16 november 2016 11:54
    quote:

    The Third Way... schreef op 16 november 2016 11:38:

    Elk degelijk boek over M&A geeft aan hoe je synergievoordelen in een overnameprijs verwerkt. Het omgekeerde zou onzin zijn.

    Indien gewenst wil ik je best wat sturen offline, maar via google zul je zelf ook al een heel eind komen...

    Nee, dat betwist ik ook niet. Maar synergie voordelen worden vaak overschat, en risico's van het samengaan van twee bloedgroepen vaak onderschat. Met die twee bedragen die DL noemt, kan ik dan ook niet zoveel.

    Daarbij denk ik dat waardebepalingen in de verzekeringssector momenteel uberhaupt nauwelijks te doen zijn.
  3. [verwijderd] 16 november 2016 12:12
    Delta Lloyd heeft na de claim emissie begin dit jaar ca. 456mln aandelen uitstaan. Vandaag geven zij aan dat een samengaan met NN ca. 200mln extra kostenbesparing (synergie) zal opleveren. Dus ca. EUR0,44 per aandeel Delta Lloyd..

    Bij een redelijke beursmultiple van 8X geeft deze synergie ca. EUR3,50 waarde.. Natuurlijk gaat dit niet allemaal naar de verkoper, maar dit geeft m.i. wel aan dat er ruimte is om het huidige indicatieve bod van 5,30 te verhogen naar 6+
  4. forum rang 5 The Third Way... 16 november 2016 12:14
    quote:

    NicoInberg schreef op 16 november 2016 11:54:

    [...]

    Nee, dat betwist ik ook niet. Maar synergie voordelen worden vaak overschat, en risico's van het samengaan van twee bloedgroepen vaak onderschat. Met die twee bedragen die DL noemt, kan ik dan ook niet zoveel.

    Daarbij denk ik dat waardebepalingen in de verzekeringssector momenteel uberhaupt nauwelijks te doen zijn.
    Eens. Je bent het ook met mij eens dat DL wel een gewenste prijs aangeeft middels de gekwantificeerde synergievoordelen en anderen? Overname en herstructureringskosten kunnen we buiten beschouwing laten, naast de kwaliteit van management (pun intended DL). Plak daar niet een DCF maar de NN P/E (waardebepaling sector) aan vast en we zijn er al bijna.

    Hoeveel daarvan naar DL aandeelhouders zou moeten gaan is dan verder arbitrair zoals jij ook stelt, maar dan weten jouw lezers wat het spel is...
  5. forum rang 5 The Third Way... 16 november 2016 12:26
    quote:

    Accuboor schreef op 16 november 2016 12:12:

    Delta Lloyd heeft na de claim emissie begin dit jaar ca. 456mln aandelen uitstaan. Vandaag geven zij aan dat een samengaan met NN ca. 200mln extra kostenbesparing (synergie) zal opleveren. Dus ca. EUR0,44 per aandeel Delta Lloyd..

    Bij een redelijke beursmultiple van 8X geeft deze synergie ca. EUR3,50 waarde.. Natuurlijk gaat dit niet allemaal naar de verkoper, maar dit geeft m.i. wel aan dat er ruimte is om het huidige indicatieve bod van 5,30 te verhogen naar 6+
    8x is conservatief maar kan uiteraard ook. 10x zou 4.4 opleveren. Voeg echter wel solvabiliteitsvoordelen etc. erbij. De koers voor de overname was 4.12. Voeg daar 3.5 of 4.4 bij en we zitten al op 7.62 of 8.52 euro per aandeel. Daar moeten dan nog de andere voordelen bij, en de kosten en risico's af, laten we voor het gemak hier op het sigarendoosje dat achterwege laten.

    Tussen 5.3 en 8.5 euro per aandeel ligt een groot gat. Dat de koers momenteel maar 5.6 doet (of maar 4.12 deed ondanks alle beloftes van DL lijderschap) geeft aan wat de positie van DL management is...



  6. sjaak1918 16 november 2016 13:52
    De prijs is wat de koper (een gek?) er voor geeft en wat de verkoper bereid is er voor te aanvaarden. Natuurlijk zijn de aandeelhouders de verkopers maar het bestuur van DL vertegenwoordigt hen. Van der Noordaa doet dat goed. Als hij zegt een "substantieel hoger" bod, komt dat begrip niet voor in de schaal van Mock. Het houdt het middel tussen duidelijk (Market) en belangrijk (significant). Dit betekent een procent of 12 a13 dus 6 euro. Lijkt me fair en onderhandelbaar.
  7. [verwijderd] 16 november 2016 14:56
    "wat de gek ervoor geeft" is wat mij betreft hierbij de simpele conclusie.
    Het spel wordt gespeeld, maar hierboven komt men toch tot hele brede ranges...
    De grote variabele is a) (het rendement op) de kleinere kapitaalbuffer van "nieuw" DL t.o.v. wat zij onder hun eigen solvency aan moesten houden en b) de al dan niet behaalde "synergie" voordelen...
    Men denkt ook liever niet aan de kosten die men maken moet om culturen samen te smelten en de kosten die men maakt voor het vervangen van massa's weggelopen personeel, gegeven feit is immers dat minimaal de helft bij een fuserend grootbedrijf zal weglopen....

    Voordat deze zogenaamde synergievoordelen behaalt zijn en het gefuseerde bedrijf soepeltjes loopt ben je toch al gauw 5 jaar verder.
    Oftewel, mijn aandeeltjes zou ik er met gierende banden uitknikkeren op het moment dat een evt. overnameprijs beklonken is, of uitzitten en er er voor een hele long run in gaan zitten...
  8. k2es 16 november 2016 15:11
    De rente staat nog steeds enorm laag, dus een overname is gemakkelijk te financieren, echter DL is te ver in prijs gedaald om het nu voor een habbekrats te verkopen, het was juist het dieptepunt gepasseerd. Voor degenen langer dan 1 jaar in DL zitten, zoals ik, is hun gemiddelde inkoopprijs min. 7 a 8 euro (ook na de extra aandelenemissie), onder die prijs zou ik niet willen verkopen.
  9. relpinda 16 november 2016 19:31
    quote:

    k2es schreef op 16 november 2016 15:11:

    De rente staat nog steeds enorm laag, dus een overname is gemakkelijk te financieren, echter DL is te ver in prijs gedaald om het nu voor een habbekrats te verkopen, het was juist het dieptepunt gepasseerd. Voor degenen langer dan 1 jaar in DL zitten, zoals ik, is hun gemiddelde inkoopprijs min. 7 a 8 euro (ook na de extra aandelenemissie), onder die prijs zou ik niet willen verkopen.
    Helemaal mee eens.
    En andere postersThanks voor de doorkijk en berekeningen. Ja ik hou dan ook vast aan 8+ en lijdt ik nog 1e. verlies p/a. Had ze al wat langer die DL's. Grrr Brrr.

    LZA
  10. forum rang 5 The Third Way... 17 november 2016 10:51
    Als afsluiter op wat toch een mooie discussie werd:

    tis toch fantastich dat DL management roept dat NN er 200 mln pj synergie uit kan halen, oftewel 2 mia bij NN's K/W van 10, plus nog heel veel lekkers, terwijl voor het bod de waarde van het gehele DL weergegeven door marketcap daar... onder lag.

    Gasten...

  11. [verwijderd] 18 november 2016 13:08
    (citaat uit het stuk:)
    "Onzin. Je overschat me. Daar kan ik helemaal niks mee. Elk bedrag is arbitrair en je kan overal naar toe rekenen."
    (einde citaat uit het stuk)

    Hmmm..als iemand die twee dingen achter elkaar zegt, laat hij zien, dat hij niet overschat wordt.

    Dus onderschat jezelf niet.
    :D
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links