Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

FBI: Funeste Ballotage Impact?

Wordt Clinton de nieuwe Amerikaanse president?

Investeerders en beleggers zijn zenuwachtig vanwege de Amerikaanse verkiezingen. Na de mededeling van de FBI-directeur dat Clintons emails weer onderwerp van onderzoek zijn lijkt Trump toch nog volop in de Witte Huis-race.

De VIX-index – een maatstaf voor verwachte volatiliteit van Amerikaanse aandelen – is flink opgelopen, de Mexicaanse peso verzwakt en de veilige haven bij uitstek, goud, is duurder geworden.

Voorspellingen en peilingen geven Clinton nog steeds de beste kansen, maar de markten zijn wantrouwend geworden na de blunders van peilingbureaus bij het Brexit -referendum en de Britse verkiezingen. Toch zal de hernieuwde heisa rondom Clintons emailavonturen weinig invloed hebben op de definitieve uitslag.

Het emailschandaal is al tot in den treure besproken aan de eettafel, in cafés en op het internet. De nieuwste ontwikkelingen zijn slechts een bevestiging voor mensen die toch al tegen Clinton waren en bevatten te weinig echt nieuws om veel mensen alsnog te doen besluiten om te switchen van Clinton naar Trump.

Overigens geldt hetzelfde voor de negatieve verhalen die nu nog snel worden uitgebracht over Trump: het zijn variaties op eerdere onthullingen en aantijgingen en zullen derhalve weinig impact hebben.

Laatste strohalmen

Uiteraard is het nog altijd mogelijk dat Trump de wereld en financiële markten versteld zal doen staan:

  • Als vlak voor de stembusgang nog een daadwerkelijke electorale schandaalbom ontploft.
  • Zoals gezegd hebben voorspellers en opiniepeilers de afgelopen jaren vaak misgekleund. Dit zou zomaar de zoveelste blunder kunnen worden.
  • Mede omdat Trump wel eens een flinke zogenaamde gordijnbonus kan binnenslepen, zoals we bijvoorbeeld in Nederland hebben gezien met Wilders.

Ondanks bovenstaande kanttekeningen zet ik mijn geld nog steeds op Clinton. De electorale kaart is simpelweg te veel in haar voordeel. De winnaar heeft straks 270 van de 538 kiesmannen nodig om president te worden en Clinton is vrij zeker van 246 van die electoral votes.

Trump kan slechts rekenen op 164 kiesmannen. Dit betekent dat Trump alleen kan winnen als hij alle grote swing states wint plus een paar staten die nu naar Clinton neigen.

Hierbij moeten we ook niet vergeten dat de October surprises – zoals nu dus de FBI-aankondiging van verder onderzoek naar Clintons emails – in het verleden maar een zeer beperkte impact van maximaal 1tot 2 procentpunten hadden op de verkiezingsuitslag.

Vijandig Congres

Vanaf januari is Hillary Clinton dus hoogstwaarschijnlijk president Clinton. Maar wel met een Republikeins Huis van Afgevaardigden en op z’n hoogst een minieme Democratische meerderheid in de Senaat.

Een meerderheid die niet zal kunnen voorkomen dat Republikeinen veel van de plannen van Clinton kunnen dwarsbomen, zoals immigratie- en onderwijshervormingen. Bovendien zijn er in 2018 alweer tussentijdse verkiezingen waarbij 33 Senaatszetels op het spel staan waarvan er 25 Democratisch zijn en daarbij zitten heel wat kwetsbare zetels.

Dit betekent dat Clinton straks minder dan twee jaar heeft om echt grote veranderingen te bewerkstelligen. En verdeeld Washington lijkt dus een gegeven de komende jaren.

Dit betekent ook dat de kans klein is dat we veel fiscale stimulering zullen zien, omdat de afgelopen decennia is gebleken dat wanneer het Witte Huis in handen is van de ene partij en het Congres in handen van de andere partij, er bitter weinig terecht komt van economische stimulering door de overheid.

Niet te benijden

Nog een zorgenpuntje voor de markten zijn Clintons standpunten over vrijhandel en Wall Street. Clinton heeft in het verleden bijna altijd standpunten ingenomen die goed waren voor allebei. Tijdens de campagne werd ze naar links gedwongen.

De meeste analisten menen dat ze snel weer afstand zal nemen van deze retoriek als ze in de Oval Office zit. Dit kan nog wel eens tegenvallen met mensen als Bernie Sanders en Elizabeth Warren die haar op de huid zullen blijven zitten. 

En Democratische Tea Party zie ik niet zo snel ontstaan, maar Clinton zal niet zo snel weer pro-vrijhandel en -Wall Street zijn als velen nu aannemen. Een opluchtingsrally in de markten op woensdag na de overwinning voor Clinton ligt voor de hand nu er zoveel zenuwen zijn over een mogelijke Trump-victorie.

Maar al vrij snel daarna zal duidelijk worden dat Clinton het allesbehalve makkelijk krijgt, aangezien ze een volk moet leiden dat haar in meerderheid niet vertrouwt en ze een Congres tegenover haar vindt dat er alles aan zal doen om haar – de meest gehate Democraat in de recente geschiedenis - te dwarsbomen.

Maar weinigen zullen jaloers zijn op President Clinton. Misschien zelfs Trump niet.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links