Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Facebook: grenzen aan de groei?

Facebook: grenzen aan de groei?

Facebook komt vanavond nabeurs met de kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn, zoals altijd, hooggespannen. Enige tijd geleden was er scepsis of Facebook het verdienmodel kan transformeren van de computer naar de smartphone, maar dat is ruimschoots gelukt. 

De verwachting voor de winst per aandeel vanavond ligt op 0,97 dollar per aandeel, van  0,57 dollar vorig jaar in dezelfde periode. De omzet zou nu moeten uitkomen op 6,92 miljard dollar, een 54% stijging ten opzichte van een jaar geleden.

Waar stopt het?

De vraag is waar het stopt met Facebook. Enerzijds is de jongste jeugd er al enigszins klaar mee. Die gebruiken nieuwere uitingsvormen als Instagram (van Facebook) en Snapchat. Zij zien Facebook vooral als een podium waarop je je vakantiefoto's zet.

Anderzijds is het bedrijfsleven wel volop Facebook aan het ontdekken. Je ontkomt tegenwoordig niet meer aan het opzetten van een community op Facebook. De groei bij Facebook zit er in ieder geval nog goed in.

Een aantal belangrijke zaken om op te letten vanavond, naast de winst en omzetcijfers zelf natuurlijk:

  • - het aantal verkochte advertenties
  • - het aantal active users: hoeveel mensen zitten er op Facebook tegenwoordig? Vorig kwartaal waren dat er 1,71 miljard; 
  • - wat gaan ze doen met Whatsapp? Wordt de verdienmotor daar inmiddels aangezet of wachten ze nog even?

Het aantal monthly active users loopt nog steeds flink op. Onderstaand ziet u de verdeling per regio van de momenteel 1,71 miljard gebruikers. 

 

 

Iets meer uitgesplitst naar aantallen gebruikers:

 

Regio aantal juni 2015 (mln.) groei aantal juni 2016 (mln.) groei
VS/Canada 213 4,4 226 6,0
Europa 311 6,5 338 8,7
Azie 496 21 592 19
Rest  471 14,5 556 18

 

De groei zit 'm vooral in de Aziatische landen en de rest van de wereld. Dan de omzetgroei. Dat komt voor 97% uit de advertentieinkomsten. De groei daarvan in de afgelopen jaren is fenomenaal geweest, maar FB weet ook dat die percentages natuurlijk niet vol te houden zijn. 

 

 

Elk komend kwartaal wordt daarom met argusogen gekeken hoe de groei in advertentie-opbrengsten zich ontwikkelt. Een meer volwassen bedrijf als Google bijvoorbeeld zit nu op een groei van 20%.

Facebook krijgt er daarnaast mee te maken dat er ook grenzen zitten aan de hoeveelheid reclame die je over je gebruikers kunt uitstrooien. Op een gegeven moment is dat genoeg, en FB waarschuwde eerder dit jaar al dat die grens inmiddels in zicht is.  

Het aandeel Facebook 

Dan even gekeken naar de performance van het aandeel zelf. Het aandeel Facebook heeft het goed gedaan de afgelopen jaren. De eerste anderhalf jaar was echter moeilijk. Hier ziet u, van Facebook zelf, een vergelijking tussen S&P500, Nasdaq en Facebook gedurende die tijd. De beginstand is 100 dollar. 

 

 

Als we kijken naar de grafiek van Facebook zelf zien we, afgezien van dat eerste moeilijke aanvangsjaar, een keurig oplopende lijn van linksonder naar rechtsboven. 

 

 

Leuk om even terug te lezen op Wikipedia hoe die beursgang ook alweer verliep. De hype was enorm, en men dacht dat de introductiekoers van 38 dollar op dag 1 wel met 40-50% kon stijgen.

Nipt hoger op dag 1

Het verliep anders. Eerst waren er technische problemen bij Nasdaq, dat de stroom orders niet aan kon. Het aandeel klom weliswaar hoger tot ca. 45 dollar maar hield aan het eind van de dag slechts een winstje van 23 cent over. Drie maanden later, in augustus, tikte de koers 20 dollar aan.   

 

 

Men maakte zich zorgen of Facebook haar verdienmodel wel kon waarmaken nu de gebruikers steeds meer naar mobiel gingen. Dat is inmiddels meer dan bewezen. Vorig jaar verdiende Facebook netto 3,7 miljard dollar, en dat met maar 13000 werknemers. Dat is 284.000 dollar per werknemer. 

 

 

Voorlopig geen dividend

Op dividend hoeft u als Facebook-aandeelhouder voorlopig niet te rekenen. Onderstaande zinsnede uit het jaarverslag van 2015 laat niets aan duidelijkheid te wensen over. 

Dividend Policy

We have never declared or paid any cash dividend on our common stock. We intend to retain any future earnings and do not expect to pay dividends in the foreseeable future. In addition, our credit facility contains restrictions on our ability to pay dividends.

Inmiddels staat er 129 dollar op het bord, en voor vanavond zijn de verwachtingen dus wederom hooggespannen. Vanaf 21.00 uur, een uur eerder dus voor ons in verband met de wintertijd, de cijfers over het derde kwartaal.  

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links