Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verlaag dividend maar, Shell

Verlaag dividend maar, Shell

 

Als er niet Royal Dutch Shell op het naamplaatje stond bij de deur van Carel van Bylandtlaan 30 in Den Haag, maakte het bedrijf begin volgend jaar bij de jaarcijfers een dividendverlaging bekend. Als de onderneming dat afgelopen winter bij de cijfers over 2015 al niet had gedaan.

Er staat wél Royal Dutch Shell op de deur en dat schept verplichtingen. Details weet ik niet, maar bij mijn weten verlaagde Olies voor het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog het dividend. Sinds de oorlog is dat nooit meer gebeurd, ondanks diverse olie(prijs)crises die er waren.

Puur uit bedrijfseconomische redenen kijkt niemand er raar van op, als Shell het dividend met de helft of 75% zou verlagen, of zelfs een jaartje zou passeren. Dat Shell dit nooit doet is hét kroonjuweel en zou in in één klap een in ruim een eeuw opgebouwde reputatie om zeep helpen.

Onderschat dat niet. Zeker voor institutionele beleggers (hoi ABP!) is Shell al sinds mensenheugenis een feestfonds door die gestage dividendstijging, omdat ze jaren vooruit kunnen rekenen met een grote mate van zekerheid. De koers kan ze daarbij - excusez le mot - geen zak schelen.

Datzelfde geldt voor u. TomTom, Galapagos, goud én het dividend van Royal Dutch Shell zijn zo ongeveer de hotste items onder Nederlandse beleggers. Dit verhaaltje wordt vast ook stukgelezen met veel comments. Terecht. Leuk dat TomTom, maar het dividend van Shell betaalt ons pensioen.

Mean & lean, maar

Het aandeel Shell wordt niet voor niets ook wel een obligatie genoemd. De koers is min of meer dood geld, maar door dat dividendrendement van meestal zo'n 4 à 6% heeft Shell enorm bijgedragen aan ons collectieve vermogen. Vraag er naar in Wassenaar, Amsterdam-Zuid en Aerdenhout.

Last but not least wil CEO Ben van Beurden natuurlijk niet de geschiedenis in gaan als de man van de Shell dividendverlaging ofzo. Harder vloeken is bijna niet mogelijk bij de onderneming. Ja en toen lagen er de KW3's over 2016 op tafel. Collega Nico omschrijft het denk ik treffend.

Gegeven de omstandigheden - lage olieprijs dus - doet de olie- en gasreus het prima. BG Group is amper ingelijfd of draagt al bij, kosten onder controle en ga zo maar door. Ofwel, het bedrijf is mean & lean, maar er wordt te weinig omgezet, geld verdiend en cashflow gegenereert om... #juist

 

 

Ondraaglijke dragen

Om precies te zijn boekte Royal Dutch Shell over het afgelopen kwartaal 8,5 miljard dollar aan cashflow, waavan ze 3,8 miljard dollar aan dividend uitkeert. Dat kan niet zo doorgaan en dat brengt Youri van Lynx haarscherp in beeld:

 

 

De analisten draaien er lekker omheen - ze vinden de cijfers prima en lopen snel door - maar ik ga op ramkoers met u. Als de olieprijs niet herstelt in KW4 en Opec rolt ook al straatvechtend 2017 in, dan zou ik het ondraaglijke dragen Shell en het dividend bijvoorbeeld halveren.

De onderneming is nu nog kerngezond, maar maak er geen met schulden behangen Altice van. Of kijk naar ArcelorMittal dat alles op alles zet om haar schulden af te bouwen. Dat deed ze enkele jaren geleden al bijvoorbeeld door - u voelt hem aankomen - het dividend te skippen.

Shell doet nu een dividendrendement van 7,5%. Dat geeft eigenlijk al aan dat beleggers het geen zekerheidje meer vinden. Dit argument kunt u dus afvinken, meneer Van Beurden. Want ook bij ABP en consorten en zelfs in de Koffiekamer hebben ze intussen al B-scenario sommen gemaakt.

Dividend of dogma

Laat ik eens meerekenen. Het dividendrendement van Shell is nu 7,5%. Hoe zit dat als ze als volgt verlaagt?

  • 25%: 5,6%
  • 50%: 3,8% (zelfde als huidige AEX)
  • 75%: 1,9%

Full disclosure: ik heb niet de aandelen zelf, maar zit wel via mijn trackers en fondsen in Shell. En ik zou het niet erg vinden als ze de kettingzaag in het dividend zet. Wedden dat het dividendrendement dan ook hoger is dan 5,6%, 3,8% of 1,9%? Want geloof maar dat er een koersdaling komt :-)

Belangrijker vind ik zelf dat het concern niet alleen mean & lean, maar ook financieel gezond is. Zeker met alle uitdagingen die er zijn vanuit duurzame energie. Dan heb ik liever dat het bedrijf de middelen heeft om een noodzakelijke overname te doen, dan dat ze alles aan dividend staat af te tikken.

Bovendien heet winstdeling ook dividend en geen dogma. Waarvan akte. Ik wens Shell en u veel wijsheid toe. Op het forum kom ik nog deze tegen. Zit wat in. Misschien kan Shell het nog een jaartje rekken, maar als de omstandigheden hetzelfde blijven, zal het toch eens moeten.

Als lange termijn belegger interesseert mij de dagkoers niet zo.  De Q3 cijfers van morgen zijn ook niet meer dan een rimpeling op een groot meer. Het Q3 resultaat van morgen zegt me op zich niet zoveel. Vanaf de 2e helft 2017 en in 2018 zal moeten blijken wat de nieuwe strategie en kapitaaldiscipline van RDS waard zijn.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. ovanspaend 1 november 2016 23:17
    Een gearing van 30% is niet echt schokkend. Kosten zijn onder controle, productie stijgt, cashflow komt vanzelf. Desinvesteringen zullen de gearing niet boven de 30% laten komen. Shell is steeds meer een gas bedrijf dan olie. Ze verkopen veel olievelden, waardoor het aandeel olie nu nog 40% is. Gewoon vasthouden.
  2. barondehuile 2 november 2016 15:19
    Feitelijk een erg eenzijdig artikel van die Arend. De Arend ziet zijn prooi vliegen, maar in plaats van de prooi te grijpen. lijdt hij honger. De olie prijs moet gewoon omhoog zodra de goedkoop te produceren olie opgepompt is. Maar belangrijker: gas zal een veel belangrijker rol gaan spelen, want we moeten van de kolen af, dus efficient gas of de niet van de grond komende renewables....dus gas. Verder gaan we steeds meer naar elektrisch rijden toe, hetzij met verfoeibare batterijen, hetzij met waterstof. Dus meer elektriciteit (uit gas) of waterstof (uit gas). Kortom, wie het nog niet ziet.....er komt een verschuiving van olie naar gas in een wereld met een steeds grotere behoefte aan energie. Tel uit je winst RDS; een kwestie van geduld en de resultaten van deze week geven al de nodige hoop. Niet het meest intellectuele artikel van deze Arend.
  3. BASF en BAYER kopen 6 november 2016 09:11
    Shell is rijker en heeft meer reserves dan ze de gewone belegger/analist laten zien.
    Waarom zouden ze?
    Voorbeeldje, bij de overname van BG group had Shell een krediet faciliteit aanvraag gedaan bij een bankenconsortium, een week voor uitbetaling lieten ze de banken weten dat ze de € 10 miljard uit eigen middelen zouden betalen en het krediet niet nodig hadden.
    Loop niet te zeuren over het dividend !
  4. barondehuile 8 november 2016 14:49
    Ik denk dat Shell de reserves (olie en gas) nu netjes in de boeken heeft, zodat we als gevolg van "over-enthousiasme" geen correcties meer zullen krijgen. Er is schoon schip gemaakt. De 10 miljard van Realiteit2016 komt ook niet uit de olie en gasreserves. We zullen maar aannemen dat deze 10 miljard was aangevraagd om dit als een soort allowance achter de hand te hebben, met de waarschijnlijkheid deze lening niet nodig te hebben. Blijkbaar op een andere wijze gefinancierd uit eigen middelen, door asset verkoop of wat dan ook.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links