Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese junk blijkt een groeimarkt

Europese junk blijkt een groeimarkt

Het stormt op de Europese obligatiemarkt. Rentes die tot voor kort rond de 0% hingen of zelfs negatief waren, schieten omhoog. De Nederlandse tienjaars geeft op het moment van schrijven een rente van 0,27%. Gisteren was dat nog 0,19%, en begin van deze maand zaten we nog op 0,02%.

Het verschil tussen 0,27% en 0,02% lijkt misschien niet veel, maar analisten van Rabobank spraken over een bloedbad op de obligatiemarkten, zo meldt het ANP.

“Ze wezen daarbij onder meer op uitspraken van Amerikaanse centrale bankiers, die erop kunnen wijzen dat de rente in de VS nog dit jaar wordt verhoogd. Daarnaast wordt er voorzichtig voorgesorteerd op een inperking van de inkoop van obligaties door de ECB en de Bank of Japan.”

Renteverhoging?

Dat de Fed de Amerikaanse rente verhoogt is een ding dat wel zeker is. Of het dit jaar nog gebeurt, moeten we nog zien. De renteverhoging wordt al een tijdje vooruit geschoven. Er is altijd wel iets wat Fed-voorzitter Yellen ervan weerhoudt om de rente hoger te zetten.

De Fed heeft niet alleen te maken met de Amerikaanse economie, maar houdt ook rekening met het centralebankbeleid van bijvoorbeeld de eurozone en Japan. Zowel de ECB als de Bank of Japan hebben niet de intenties om een einde te maken aan hun ruimhartige monetaire beleid. Integendeel.

Een beleggingshuis als Henderson Global Investors (GI) rekent op nog meer QE van de ECB.

Weinig defaults

De kans is dus groot dat de rentes van Europese staatsobligaties weer even hard dalen als ze nu stijgen. In dat geval zullen beleggers, die op zoek zijn, naar hoge obligatierentes het moeten blijven zoeken in de markt van high yield-bonds, obligaties van de minste kredietwaardigheid.

Op dit moment bedraagt de gemiddelde rente van een Europese high yield-obligatie iets meer dan 5%. Dat is minder dan een paar jaar geleden maar veel meer dat de kredietwaardigere Europese staatsobligaties.

Een groot gevaar dat beleggers met high yield-obligaties, of junk bond zoals deze obligaties ook worden genoemd, lopen is het faillissement van de schuld uitgevende instelling. Dat percentage bedraagt volgens Henderson GI op dit moment 2% en dat is laag.

Economische groeischok

Een faillissement wil overigens niet zeggen dat de obligatiehouders de totale inleg kwijt zijn. Omdat obligatiehouders vooraan staan in de rij van schuldeisers krijgen zij altijd nog wat terug.

Nee, het grootste risico dat Europese high yield-beleggers nu lopen, is een plotselinge economische groeischok. Ofwel, de Europese economie houdt op met sukkelen en sprint er als een razende vandoor.

In dat geval loopt de inflatie op, waardoor de rente stijgt en duikelen de high yield-obligatiekoersen naar beneden. Want ook de high yield-markt is duur, met alle risico’s van dien.

Liever in Europa

Volgens Roeland Moraal, fondsmanager van Robeco European High Yield Bonds is het huidige marktsentiment “onaangenaam long”, maar meent hij ook dat de Europese high yield-markt er relatief beter voor staat dan de Amerikaanse. Tegen IEXProfs zegt hij:

“Europese high yield-bedrijven bouwen schulden af, terwijl de winstgevendheid blijft verbeteren.”

Tegelijkertijd zijn volgens hem de spreads (het verschil in rente tussen een high yield-obligatie en een veilige staatsobligatie) nog aantrekkelijk, doordat de ECB zich met haar opkoopprogramma focust op non-financials.

De Amerikaanse high yield-markt beloont beleggers met hogere rentes maar daar staat het grote risico tegenover dat veel van de Amerikaanse uitgevers van junk bonds zich ophouden in de olie- en gasmarkt. Een daling van de olieprijs hakt er meteen stevig in.

Onder de 5%

Een groot voordeel van de Europese high yield-markt is ook dat de keuze steeds groter is. Omdat de banken bezig zijn met het afbouwen van hun balans, lenen ze minder aan bedrijven uit, die vervolgens noodgedwongen de markt op gaan om hun financiering te regelen.

Nee, er is voldoende reden om in Europa te blijven. Op basis van prestaties uit het verleden is daar ook niets mis mee. Beleggers die al langer in Europese high yield-obligaties beleggen, hebben weinig reden tot klagen. Wie de relevante index volgde, verdiende in de afgelopen vijf jaar bijna 10% per jaar.

Dat is vergelijkbaar met een aandelenrendement, maar dan wel zonder de koersbeweeglijkheid. De beweeglijkheid van de Europese high yield-markt ligt volgens cijfers van Morningstar onder de 5% per jaar. Wie in aandelen belegt, moet rekening houden met het dubbele.

Verboden voor particulieren

Wie in junk bonds wil beleggen, doet dat niet op eigen houtje, al is het maar omdat geen particulier de noodzakelijke spreiding voor elkaar handelt. Rekening houdend met het defaultrisico, dat altijd op de loer ligt, moet een high yield-obligatieportefeuille uit minstens honderd posities bestaan.

Ook beschikken fondshuizen over instrumenten om risico’s te beperken en rendementen verder op te krikken. Ervan uitgaande dat de verantwoordelijke fondsmanagers en de researchteams, die daarachter staan, weten wat ze doen Vier beleggingsfondsen met een mooi trackrecord zijn:

  1. Amundi Funds Bond Euro High Yield
  2. Henderson Horizon Euro High Yield Bond Fund
  3. Robeco European High Yield Bonds
  4. Threadneedle European High Yield Bonds

Wat zijn de verschillen tussen deze vier fondsen? Welk fonds behaalde tot nu toe de beste prestaties? Ik kijk naar de waardering van Morningstar, het lange-, middellange- en kortetermijnrendement, de kosten, het dividend, het risico en fondsvermogen. Daar gaan we dan.

Fondsvergelijking

Waardering Morningstar

  • Amundi Euro High Yield: 3 sterren
  • Henderson Euro High Yield: 5 sterren
  • Robeco European High Yield: 4 sterren
  • Threadneedle European High Yield: 4 sterren

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Amundi Euro High Yield: 5,8%
  • Henderson Euro High Yield: NVT, want het fonds bestaat sinds 2012
  • Robeco European High Yield: 7,0%
  • Threadneedle European High Yield: 6,6%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Amundi Euro High Yield: 4,7%
  • Henderson Euro High Yield: 6,3%
  • Robeco European High Yield: 5,9%
  • Threadneedle European High Yield: 5,1%

Rendement sinds begin dit jaar (ytd)

  • Amundi Euro High Yield: 5,65%
  • Henderson Euro High Yield: 7,96%
  • Robeco European High Yield: 9,27%
  • Threadneedle European High Yield: 6,90%

Dividend

  • Amundi Euro High Yield: geen
  • Henderson Euro High Yield: geen
  • Robeco European High Yield: geen
  • Threadneedle European High Yield: 3,93%

Kosten

  • Amundi Euro High Yield: 0,99%
  • Henderson Euro High Yield: 1,17%
  • Robeco European High Yield: 0,68%
  • Threadneedle European High Yield: 0,73%

Risico (standaarddeviatie)

  • Amundi Euro High Yield: 4,70
  • Henderson Euro High Yield: 5,04
  • Robeco European High Yield: 4,68
  • Threadneedle European High Yield: 4,13

Fondsvermogen

  • Amundi Euro High yield: 1,19 miljard euro
  • Henderson Euro High Yield: 196 miljoen euro
  • Robeco European High Yield: 358 miljoen euro
  • Threadneedle European High Yield: 812 miljoen pond

Conclusies

Het high yield-fonds van Treadneedle biedt het laagste risico, is relatief goedkoop en keert als enige een dividend uit. Het Robecofonds is het goedkoopste van het stel en rendeerde dit jaar en over de laatste tien jaar het beste.

Henderson Euro High Yield wordt, ondanks het korte trackrecord, door Morningstar het hoogst gewaardeerd. Over de laatste drie jaar boekte het fonds het beste rendement. Nadeel van het Henderson-fonds zijn wel de hoge kosten.

Bron: Morningstar, peildatum: 28 oktober 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links