Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Wat een week!

Vooruitblik: Wat een week!

 

Rentebesluiten Fed, BoJ en BoE, Amerikaanse werkgelegenheidscijfers (Payroll Report), wereldwijde inkoopmanagersindices over oktober en een lekker KW3-cijferrondje met grootmachten, parels, brandhout en feesten-en partijenaandelen. Wat willen we nog meer deze week?

Laat ik het maar meteen bij langslopen:

  • Persoonlijk zou ik het héérlijk vinden - kom maar op met dat marktumult - maar Fed-voorzitter Janet Yellen gaat woensdag een week voor een ietwat turbulente presidentsverkiezing in de VS echt niet de rente verhogen. Waarschijnlijk een non-event dus
  • De Bank of Japan doet ook weer een plasje over de rente. Misschien is het handig als de bank vertelt wat ze niet opkoopt, in plaats van wel. Zijn we sneller klaar. Verder is er gewoon geen groei en inflatie in Japan, dus volgende keer beter maar weer. Zo gaat het al jáááren
  • Donderdag neemt ook de Bank of England een rentebesluit en wellicht meer nieuws over het bestaande (moeizame) inkoopprogramma. Let op het pond en wellicht maakt Gouverneur Mark Carney - de 007 onder de centrale bankiers - bekend of hij in 2018 vertrekt
  • Vrijdag Payroll Report, ofwel hoe staat de Amerikaanse arbeidsmarkt en in het verlengde daarvan de economie er voor? Op papier is de werkgelegenheid goed - de meningen veraschillende over onderliggend - en let op de loongroei. Wordt steeds belangrijker
  • Onder aanvoering van de Amerikaanse ISM Manufacturing Index komen alle landen deze week met hun inkoopmanagersindices over oktober door, die het huidige economische momentum duiden. De eerste schattingen in VS, Duitsland en Frankrijk waren prima
  • Bij ons zijn er KW3-cijfers of -updates van Royal Dutch Shell (cashflow!), ING, DSM, Wolters Kluwer, Air France-KLM, BAM, Eurocommercial Properties, Intertrust, TKH, Vastned, AMG, Brunel, Heijmans, Kendrion, NSI, Ordina, Ctac, Hunter Douglas, Neways en Van Lanschot
  • In het buitenland mag u onder meer Facebook, BP, Credit Suisse, Société Générale, Qualcomm (ja, die van NXP), Pfizer, Lufthansa, AP Moeller-Maersk. Adidas, Repsol, Starbucks, BMW, Liberty Global, Telecom Italia en Commerzbank verwachten

Niks te veel gezegd toch? U hoeft zich niet te vervelen. Hoewel... Dat is wel een beetje het gekke aan de huidige markt. Iedere dag het nodige (vooral knalrode) stuntwerk van allerlei fondsen en ook andere assets, rentes en valuta's, maar de brede aandelenmarkt lijkt muurvast te zitten.

ETF's

Hieronder in de Kiek op de Grafiek ga ik daar uitgebreid op in. Ik neem u mee naar een ander heet hangijzer: ETF's of trackers. Daar kruisten in de afgelopen weken hier op IEX Marcel Tak, Martijn Rozemuller van Think! en Alexander Sassen van Elsloo de degens over. Hier vindt u alles.

Wie zit er niet in de die dingen? Daarom. Ik ook en full disclosure: ik heb het gros van mijn beleggingsgeld in het Vanguard World Fund zitten. Mijn oog viel dit weekend op dit plaatje en bevestigt mijn aloude vooroordeel dat het niet handig is met z'n allen naar één kant van het schip te hollen:

 

 

Als we zo doorgaan hebben we straks twee soorten aandelen: zij die in trackers zitten en zij die het alleen moeten rooien. Op papier lost het probleem - als het dat al is - zich vanzelf op. Trackeraandelen, ofwel die massaal worden gekocht, worden dan duurder dan de goedkope achterblijvers.

Dan gaan de actieve fondsen in dit stockpickers-walhalla vanzelf beter presteren, waardoor de tracker-goegemeente gaat switchen en de koerswinst weer achterna gaat hollen. Ik hoop maar dat het zo eenvoudig is en lees eventueel graag uw opvattingen hierover in de comments.

Nog één ding hierover: bij mijn weten onderzoekt de Amerikaanse toezichthouder SEC 24 augustus 2015, toen voor opening Wall Street paniekparticulieren masssal hun Vanguard 500 fund enzo verkochten, waardoor de Big Board vastliep even na opening. Noem het ETF Flash Crash.

Extra's

Nog meer te doen? Ja. Vraag mij niet hoe dat met Wallonië is afgelopen, maar de handtekeningen zijn onderweg:

 

 

Spanje heeft weer een regering:

 

 

Oh heerlijk, wetenschappers die het niet kunnen verdragen dat kapitalisme werkt. Hilarisch!

 

 

Ik wens deze meneer een fijne vakantie in Noord-Korea, Cuba of Venezuela. Denk hier eens overna meneer Van Bavel: het kapitalisme is het enige systeem dat niet is uitgevonden en niet is bedacht. Het is gewoon spontaan onstaan. Lees: waar geen wetenschappers aan te pas kwamen.

Werken, scheppen, ondernemen, uitvinden, ruilen, handelen en risico nemen is de mens eigen en dat werkt het beste. Nou ja, behalve wetenschappers dan in de veilige, risicoloze, goudgerande ivoren toren van de universiteit. Die weten het graag beter. Waarvan akte.

 

 

Nog even een dolletje, omdat het anders allemaal wel erg serieus wordt. Some deals are more equal than other deals :-)

 

 

Kiek op de grafiek

Mijn traditionele zondagse rondje langs de basisjaargrafieken. Laat ik het echt doen en in volgorde van belangrijkheiderigheid en niet met die eeuwige AEX beginnen. Dat is ook een beetje voor straf, hoor. Iedere keer dat het ding weer op 450 staat trek ik haren uit mijn hoofd.

En wat is het belangrijkste item wereldwijd op de beurzen, beste jongens en meisjes? Juist valuta, ofwel de dollar. De vuistregel is dat de valutamarkt twee keer zo groot is dan de vastrentende markt, die op haar beurt weer twee keer zo groot als de weredlwijde aandelenbeurs is.

Onze F1-held Max Verstappen had het U-bochtje van deze week niet mooier genomen. Met de staart tussen de benen terug naar de technische steunlijn, zoiets toch? Ik denk dat het valutasetje EUR/USD en de rest een beetje de uitslag van de presidentsverkiezing afwachten.

 

 

Na valuta komen de rentes, ofwel (staats)obligaties. Dan onze tienjaarsrente. Toevallig komt Tostradamus langswapperen op Twitter met een heleboel updates en deze pik er uit. Zou het?

 

 

De rentes zijn inderdaad onmiskenbaar aan het stiigen. Zeg maar waarom: aantrekkende economie en inflatie en aanstaande, alom verwachte Fed-renteverhoging in december? Of is de markt gewoon klaar met die centrale banken en hun stuntaankopen? Gevalletje wal keert schip dus.

Het zijn vragen die u zelf moet beantwoorden en wellicht is het een combinatie van allerlei factoren. En niemand garandeert u dat het hele zooitje niet zomaar weer de andere kant op kan draaien. Het overzicht:

  • Nederland: 0,272%
  • Duitsland: 0,163%
  • Frankrijk: 0,479%
  • België: 0,418%
  • Italië: 1,661%
  • Spanje: 1,260%
  • Ierland: 0,631%
  • Portugal: 3,386%
  • VS: 1,849%
  • VK: 1,255%
  • Japan: -0,045%
  • Zwitserland: -0,401%

De markt prijst overigens nu een 8,3% kans in dat de Fed op 2 november de rente verhoogt - dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen - en maar liefste 73,9% op 14 december.

 

 

Na valuta en (staats)obligaties komen we eindelijk bij onze geliefde aandelen uit, maar ik begin natuurlijk met de Big Board en niet met die Mickey Mouse beurs aan het Damrak. De S&P 500 oogt een beetje doods en zijwaarts. Ook in afwachting van het moddergevecht om het Witte Huis?

 

 

Dit is wel interessant: de groeiaandelen in de index - zeg maar technologie - doen het beter dan de defensieve dividendfondsen. Dat maken deze updates van Royce ook duidelijk en daarvoor hoeft u het niet met zijn analyses eens te zijn, of sowieso iets met lijntjes en grafieken te hebben.

 

 

 

Dat verbaast me dan weer iets, want ik zou zeggen dat een beurs die in afwachting van een happening is eerder een beetje risico-avers is. Of het is toeval en maakt allemaal niks uit, want uiteindelijk bepalen de winsten koersen en niet presidenten. Dit had Warren Buffett kunnen zeggen:

 

 

Nee, nog geen steeds geen AEX. Eerst de MSCI World Index, speciaal voor alle pensioenbeleggers onder ons in het Vanguard World Fund, de iShares tracker of welk product op deze index u ook maar hebt. Strikt genomen is de wereldindex ook belangrijker dan de S&P 500.

Niettemijn is het ding ook in dollars en bestaat voor maar liefst voor ongeveer 60% uit Amerikaanse aandelen. Bovendien tikt de MSCI Wordl Index maar één keer per dag. Daarom is de S&P 500 belangrijker. Genoeg nu: het ding staat technisch min of meer op een belangrijk niveau.

Bij een lagere bodem mogen we zo langzamerhand echt van een neergaande trend gaan spreken. Of het ook zo is weet ik niet, maar fundamenteel kan ik dit verklaren. Als de rentes inderdaad blijven doorstijgen, worden die dure (dividend)aandelen minder aantrekkelijk. Is het zo simpel?

 

 

De MSCI World Index in euro's oogt een stuk okselfrisser, maar ook dit is eerder zijwaarts dan stijgend. De dynamiek is er uit, zoveel is duidelijk.

 

 

 

Wakker blijven, want de AEX moet nog steeds wachten. Eerst de Eurostoxx 50. Die beweegt zo zijwaarts als een tikkie breed van Oranje. Met een bescheiden hoger bodempje en dan topje, kan de index wel weer kleur krijgen. Die kans heeft de Eurostoxx 50 echter al vaker gehad dit jaar.

 

 

Héhé, eindelijk de AEX, hoewel olie en goud voor de internationale markten belangijker zijn dan het Damrak, maar vooruit. Begon ik Kiek op de Grafiek niet met opmerkingen over AEX 450? Yup. Wat doen we hier eigenlijk al het hele jaar op wat spectaculaire oprispingen na?

 

 

De AEX herbeleggings- of Total Return Index verliest ook wat van haar glans en zijwaartst hoe langer hoe meer. De index staat dit jaar op +6,8% - dat is zeg maar precies het héle langjarig gemiddelde van aandelen inclusief herbelegd dividend - waar de AEX prijsindex op +3.1% staat.

De AEX herbeleggingsindex heeft dit jaar dacht ik alleen nog één kwartaaldividend van Royal Dutch Shell à 0,47 dollar tegoed.

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) beweeg iedere dag al gauw een paar procent op- of neerwaarts en dan maakt het soms niet eens meer uit of de AEX zelf nou stijgt of daalt. Beetje vleesch nog vischsstand die 18 nog wat: geen onrust, maar ook geen rust.

 

 

Dat oliesoort West-Texas Light Intermediate, zoals WTI voluit zo fraai heet, weer onder 50 dollar is gezakt, past op zich prima in het technische beeld. Hogere toppen en hogere bodems, dat verhaal. Wie het nieuws volgt wordt gek van het geschaak van de olieproducerende landen.

Geen touw aan vast te knopen. Misschien is het juist daarom goed om het spul puur technisch te volgen, maar dat beslist u.

 

 

Goud neigt wat omhoog, wellicht door die dollar-daling. Moet ik wel bij melden dat het spul af en toe - zeg maar op dagbasis - geheel onfhandelijk van de greenback lijkt te bewegen.

 

 

Dat was het, afronden maar: de weekvideo van Corné nog met interessante namen:

 

 

Krijgt u van mij de hele agenda nog plus consensus. Duimen, ik hoop dat de tijden allemaal kloppen in verband met wintertijd. Zijn wel meer gekke dingen. De inkoopmanagersindices zijn niet allemaal op één dag en sinds wanneer cijfert Shell op dinsdag en niet meer op donderdag? Succes deze week.

31 okt
01:00 Japan industriële productie sep -1,5%
08:00 Euronav KW3-cijfers
09:00 Duitsland detailhandelsverkopen sep 0,2% MoM
10:00 Spanje detailhandelsverkopen sep
12:00 Italië inflatie CPI okt 0,2% MoM
12:00 EU inflatie CPI okt 0,5%
14:30 VS personal income and outlays sep 0,4% en 0,5%
14:30 Kendrion BAVA
15:45 VS Chicago PMI okt 54,0

1 nov
02:30 Japan manufacturing PMI okt
03:00 China manufacturing PMI okt 50,4
03:00 China Caixin manufacturing PMI okt 50,2
08:00 Royal Dutch Shell KW3-cijfers
08:00 Vastned KW3-cijfers
08:00 BP KW3-cijfers
08:00 Ordina KW3-cijfers
08:00 Neways KW3-cijfers
08:30 Japan BoJ rentebesluit
09:00 Eurocommercial AVA
11:30 VK manufacturing PMI okt 54,5
14:00 Pfizer KW3-cijfers
15:45 VS manufacturing PMI okt
16:00 VS ISM Manufacturing Index okt 51,7
22:00 EA KW3-cijfers
22:00 Gilead Sciences KW3-cijfers

2 nov
08:00 Wolters Kluwer KW3-cijfers
08:00 Hunter Douglas KW3-cijfers
08:00 Heijmans KW3-cijfers
08:00 Nyrstar KW3-cijfers
08:01 Lufthansa KW3-cijfers
08:01 AP Moeller-Maersk KW3-cijfers
08:01 Genmab KW3-cijfers
09:00 Nederland NEVI manufacturing PMI
10:15 Spanje manufacturing PMI okt 52,6
10:45 Italië manufacturing PMI okt 51,3
10:50 Frankrijk manufacturing PMI okt 51,3
10:55 Duitsland manufacturing PMI okt 55,1
10:55 Duitsland werkloosheidcijfers okt -1K en 6,1%
14:15 VS ADP banenrapport okt 168K
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS Fed rentebesluit unch 0,25%-0,50%
22:00 Facebook KW3-cijfers
22:00 Qualcomm KW3-cijfers

3 nov
03:45 China Caixin services PMI okt
08:00 DSM KW3-cijfers
08:00 Air France-KLM KW3-cijfers
08:00 ING KW3-cijfers
08:00 Eurocastle KW3-cijfers
08:00 BAM KW3-cijfers
08:00 AMG KW3-cijfers
08:00 TKH KW3-cijfers
08:00 MdXHealth KW3-cijfers
08:00 Ctac KW3-cijfers
08:00 Intertrust KW3-cijfers
08:00 Kendrion KW3-cijfers
08:00 OutoKumpu KW3-cijfers
08:01 Credit Suisse KW3-cijfers
08:01 Société Générale KW3-cijfers
08:01 Adidas KW3-cijfers
08:01 Beiersdorf KW3-cijfers
08:01 Repsol KW3-cijfers
08:01 L'Oreal KW3-cijfers
09:00 Eurocommercial notering 2,05 euro ex-dividend
10:30 VK services PMI okt 52,4
12:00 EU werkloosheid sep 10,0%
14:00 VK BoE rentebesluit
14:30 VS productivity and costs KW3 1,6% en 1,5%
15:45 VS services PMI okt
16:00 VS fabrieksorders sep 0,2% MoM
16:00 ISM Non-Manfacturing PMI okt 56,0
18:00 AXA KW3-cijfers
22:00 Kraft Heinz KW3-cijfers
22:00 Starbucks KW3-cijfers
22:00 Liberty Global KW3-cijfers
22:00 GoPro KW3-cijfers

4 nov
00:00 NSI KW3-cijfers
08:00 Eurocommercial KW3-cijfers
08:00 Groupe Bruxelles Lambert KW3-cijfers
08:00 Lafargeholcim KW3-cijfers
08:00 Commerzbank KW3-cijfers
08:00 BMW KW3-cijfers
08:00 Telecom Italia KW3-cijfers
08:00 Brunel KW3-cijfers
08:00 Van Lanschot KW3-cijfers
10:15 Spanje services PMI okt 55,1
10:45 Italië services PMI okt 51,5
10:50 Frankrijk services PMI okt 52,2
10:55 Duitsland services PMI okt 54,1
11:00 EU services PMI okt 53,5
14:00 Ferrari KW3-cijfers
14:30 VS Payroll Report okt 175K en 4,9%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ff_relativeren 30 oktober 2016 18:03
    Dag Arend Jan, hierbij 2 reacties (want 2 bijlagen) op het dividend bij Eurocommercial Properties deze week.

    Op de website van Eurocommercial Properties vind ik 2 verschillende bedragen mbt het dividend.

    1.
    Het dividend op het Depositary Receipt (certificaat per 10 aandelen),
    waarop € 2,05 wordt uitgekeerd. Dit bedrag per 10 aandelen is hetzelfde bedrag wat in jullie weekoverzicht staat.

    Zie de bijlage, op bladzijde 2 :

  2. forum rang 6 ff_relativeren 30 oktober 2016 18:06
    @ Arend Jan, hierbij de tweede bijlage. De AGM (AVA) agenda stelt voor om per 1 aandeel Eurocommercial Properties het dividend-bedrag van € 0,205 uit te keren,

    onder agendapunt 4 op bladzijde 1. Inclusief de verwijzing naar het certificaatbedrag per 10 aandelen.

    Zie de bijlage, op bladzijde 1 :

  3. forum rang 6 ff_relativeren 30 oktober 2016 19:13
    @ Arend Jan, maak ook de volgers en aandeelhouders van Beter Bed blij ;
    Beter Bed gaat dinsdag 1 november ex-dividend (€ 0,34).

    Bron 1 : de jaar-agenda van Beter Bed (ex dividend 1 november) :
    www.beterbedholding.nl/investor+relat... .

    Bron 2 : Trading Update Q3 door Beter Bed, bladzijde 2,
    onder het kopje "Interim-dividend" (€0,34) :
    www.beterbedholding.nl/downloadattach... .

  4. kees5555 31 oktober 2016 08:52
    Over AOw-AFSRPAAK:
    Bij invoering in 1957 werd al gesteld: "Zou de last te zwaar worden in de toekomst, dan is verlichting mogelijk door de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, een mogelijkheid, welke goed aansluit aan een toeneming van de gemiddelde leeftijd en een verbeterende lichamelijke conditie der bejaarden."
  5. [verwijderd] 31 oktober 2016 15:49
    Helemaal gelijk...'ze' gaan echt niks spannends doen, met de rente, nu. Saaiheid troef... :(

    AOW: a deal IS a deal. Wat mij betreft.

    Zat Nederlandse ouderen die nog maar 1 x goede warme maaltijd hebben, per week. Er valt echt niets meer te halen daar. Lees de Allerhande van de AH er eens op door...maand oktober 2016 blz. 18...iemand stuurde mij dat op.

    Shame shame shame...

    Enne 'verbeterende lichamelijke conditie van bejaarden...' ?!
    Laat mij niet lachen !
    Blijf bij de waarheid graag.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links