Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doel blijft 475

AEX-doel blijf 475

Vrijdag was een zeer rustige dag. De bewegingen tussen de top en de bodem waren zeer klein, een verschil van slechts 2 indexpunten. We moeten een aantal weken terug om een dergelijke kleine daguitslag op de borden te zien.

Tijdens de vorming van deze candlestick bleef de AEX onder het laatste Fiboniveau van de recente en voormalige correctie van 6%. Dit niveau ligt bij 455,50. Afgelopen donderdag wist de AEX intraday nog wel door dit niveau te breken en testte toen precies de oude apriljaartop van 458.

Maar ook die dag sloot de AEX net onder dit Fiboniveau. Toch is de waarde van deze weerstand beperkt, de intraday-doorbraak heeft namelijk al plaatsgevonden en we zien geregeld dat in de daaropvolgende periode het startpunt weer wordt opgezocht. Dit startpunt ligt bij de verhoogde jaartop van 466,20.

Snel herstel

De jaartop van 466,20 blijft het eerste richtpunt voor de komende tijd, maar een verder vervolg naar mijn volgende opwaartse doelen blijft naar mijn mening het meest reële scenario voor de komende weken.

De veerkracht in de markt is groot waarbij de herstelbeweging van de afgelopen week sneller verloopt dan de voorafgaande correctie van ruim 28 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tot aan de 466,20 ligt eigenlijk alleen de oude jaartop als weerstand bij 458. Ik houd rekening in de komende weken met een test van de 466,20 en een verder opwaarts vervolg naar 475.

Hier ligt de novembertop van vorig jaar en dat was destijds het startpunt van de correctie die uiteindelijk uitmondde in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 in februari. Dit was destijds het startpunt van de huidige opgaande middellangetermijnbeweging.

Twee gaps

Aangezien de recente correctie van 6% vanaf een lager niveau startte dan ik in de afgelopen tijd had verwacht, is het vraag of de AEX bij 475 opnieuw een correctie zal starten, of dat er slechts een kortstondige consolidatiefase plaatsvindt.

Een verder opwaarts vervolg naar het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente correctie blijft in de komende weken ook een realistische mogelijkheid. Dit projectieniveau ligt bij 485. Tijdens deze herstelbeweging werden twee kleine opwaartse gaps gevormd:

  • de eerste tussen 446,50 en 446,90
  • de tweede eind vorige week tussen 450,15 en 450,50

De tweede gap viel overigens deels samen met het laatste deel dat nog openstond van een eerdere neerwaartse gap. Zolang de AEX in de komende dagen boven de 450,15 tot 450,50 weet te blijven, blijft de opwaartse druk voor de komende week intact voor een verdere beweging naar de 466,20.

Richting 475

Hier vlak boven ligt nog het 50-daags gemiddelde bij 450,80, een niveau dat afgelopen donderdag als ondergrens werd gebruikt en geldt als eerste steunpunt. Een sluiting van de gap tot onder de 450,15 kan zorgen voor meer neerwaartse druk voordat de opwaartse weg naar de 466,20 wordt vervolgd.

Het neerwaarts potentieel blijft dan echter ook beperkt. Een belangrijke steunzone ligt dan bij 446 tot 446,90. Hierbinnen ligt de eerste opwaartse gap, en een oude bekende horizontale steun.

Kortom: de opwaartse weg naar niveaus van 466,20 en 475 staat voor de komende tijd open. De correctie werd medio vorige week al afgerond boven de 448,50 (eerste Fibonniveau). Vooral als de AEX boven de zone tussen 450,15 en 450,50 weet te blijven, mag een snel verder opwaarts vervolg worden verwacht.

Beperkte correctie

De bredere trend is opwaarts gericht en de recente correctie zorgde voor een terugtest van de augustusbodem en het 200-daags gemiddelde. In het technische beeld over de afgelopen maanden is zelfs een versteiling van de trend te zien.

De correctie bleef beperkt tot aan de augustus-top en het 200-daags gemiddelde, waardoor een steilere opgaande trend lijkt te ontstaan vanaf de juni-bodem bij 410.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 september 2016 08:27
    Ben toch een beetje benieuwd, als er hier beleggers meedoen met de beursgang van Takeaway .
    Omdat er heel wat beleggers hier dag en nacht op dit draadje zitten, zullen ze wel geen tijd hebben om haar eigen potje te koken, dus zullen ze wel veelal gebruik van de diensten van TAKEAWAY denk ik.

469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links