Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wat een kracht

Krachtig herstel in de AEX

Er zit een enorme veerkracht in de markt. De herstelbeweging is tot nu toe krachtiger dan de recente correctie van 6%. Dit blijft naar de toekomst toe een sterk signaal, dat we in de afgelopen jaren geregeld zagen. Met een forse opwaartse candlestick testte de AEX gisteren de voormalige jaartop bij 458.

Dit betekent dat de AEX in een week tijd 20 punten van de 28-punten daling heeft goedgemaakt. Tijdens deze herstelbeweging werden inmiddels alle Fiboniveaus van de recente correctie opwaarts gebroken.

Met de opwaartse doorbraak van het eerste niveau (38,2%) bij 448,50 werd al het signaal gegeven dat de correctie ten einde was gekomen. Ik gaf al aan dat we alert moesten zijn op een krachtige omkeer, waar de AEX zich nu middenin bevindt.

Kleine gaps

Ook werd gisteren direct het laatste deel van de eerdere neerwaartse gap tussen 450,115 en 451,55 grotendeels gesloten. Dit betekent overigens dat voor de tweede achtereenvolgende dag een kleine opwaartse gap werd gevormd:

  • gisteren tussen 450,15 en 450,50
  • een dag eerder tussen 446,50 en 446,90

Beide gaps zijn bijna niet te zien en zijn ongeveer 0,40 punt groot. Opvallend is verder dat de bovenkant van de gap van gisteren (450,50) samenviel met het 50-daags gemiddelde. Dit is nu het eerste steunpunt in de AEX in het kortetermijnbeeld.

Nieuwe bodemzone

Met de eerdere doorbraak door de 448,50 was al het signaal gegeven dat de kans groot was dat de bodem was gezet bij 437,60. Dit betekende een terugtest tot aan de bodem van begin augustus. Deze bodem was destijds te vinden bij 437,80. Een nieuwe krachtige bodemzone is hiermee ontstaan.

Deze terugval zorgde ook voor bijna een test van het 200-daags gemiddelde. Met deze terugval bleef de AEX verder ruim binnen de grenzen van de sinds februari opgaande middellangetermijntrend. Dit zou zelfs kunnen betekenen dat er een nieuwe steilere trend aan het ontstaan is vanaf de junibodem bij 410.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaarts vervolg

Voor de komende tijd verwacht ik een verder opwaarts vervolg. Het eerste richtpunt ligt bij 466,20. Hier werd enkele weken geleden de jaartop op de borden gezet. Deze jaartop lag minder dan 9 punten onder mijn eerdere doel van 475 punten (de voormalige novembertop).

Vanuit het niets werd toen de recente correctie gestart, tegen mijn verwachting in. Ik had, zoals u weet, eigenlijk pas een correctie van 5 tot 10% verwacht na een test van de 475 punten. De 475 blijft mijn volgende doel in het middellangetermijnbeeld.

De afstand hiernaartoe is ongeveer net zo groot als de herstelbeweging van de afgelopen week. Zodra deze zware weerstand in zicht komt, moeten we bezien of hier opnieuw een normale correctie zal starten, of er slechts sprake zal zijn van een tijdelijke onderbreking, een consolidatiefase.

Doelzone bij 495 tot 510

Voor de komende maanden verwacht ik een verder opwaarts vervolg van de stijgende trend. Het doel dat ik vorige maand afgaf voor het komende halfjaar ligt bij de zone 495 tot 510:

  • bij de 510 ligt onder andere de top van de huidige bullmarkt (sinds 2009)
  • in deze zone ligt ook het te berekenen doel vanuit het sinds april aanwezige omgekeerde hoofd-schouderpatroon 

De trend is dus intact en mogelijk ontstaat een versteiling van de trend met de afronding twee dagen geleden van de dubbele bodem bij 437,60. Weerstand ligt bij 458 en 466,20. 

Hapering of correctie

De kans dat de 475 slechts voor een tijdelijke hapering zal zorgen is aanwezig waarna de AEX zijn weg vervolgd naar 485. Steunpunten liggen bij de recente opwaartse gaps:

  • het eerste punt is dan te vinden bij 450,15 tot 450,50 waar ook het 50-daags gemiddelde ligt
  • daaronder ligt de bredere steunzone tussn 446 en 446,90 waarbinnen ook een opwaartse gap ligt

Zolang de AEX vandaag boven de 450,15 weet te blijven, is de kans op een hertest van de 466,20 volgende week al realistisch.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

353 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henk Snaph 23 september 2016 09:02
    quote:

    Mrx77 schreef op 23 september 2016 08:58:

    Of de echte herstel gaat doorzetten is afhankelijk van de arabieren volgende week. Hopelijk zal de kraan iets dicht worden gedraaid dan pas is er echt vuurwerk op de beurs.
    Weer diezelfde lp. Het is China die de prijs bepaalt. Zij kopen bij de goedkoopste en als er één de prijs verhoogt gaan ze naar een ander. Als je al het nieuws zo goed bijhoudt zou je bovenstaande ook moeten weten.
353 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links