Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoge schulden nekken OCI

Hoge schulden nekken OCI

 

Geen idee wie dit is. Een aandeelhouder? De frustratie spat er namelijk van af en het is altijd de schuld van de analisten hé, als een belegging tegen u in loopt? Ja, het is ook een béétje een huis-tuin-en-keuken-analyse, maar ook u kunt vast een milde glimlach niet onderdrukken:

 

 

Tot zo ver de leut, want OCI heeft geen verhaal vandaag. De KW2-cijfers zijn om te huilen: omzet en winst door het putje. Dat is op zich geen verrassing. De koers verloor ook eenderde van haar waarde dit jaar. Het is hetzelfde liedje als in de oliesector en nu ook transport met het omvallen van de Koreaanse rederij Hanjin: overcapaciteit.

Of misschien gaat een vergelijking met ArcelorMittal wel op: de malaise op de grondstoffenmarkt. In combinatie met hoge schulden vult u al aan. Inderdaad, daarover zo meer. De prijzen van stikstof, kalium en fosfaat blijven net als ertsen en staal maar dalen. Markleider Mosaic voorziet wel herstel in de komende maanden.

Bij malaise in de sector zijn beleggers nog meer dan anders geïnteresseerd in de outlook van een bedrijf, dan in de cijfers zelf. Die zijn toch slecht, maar zijn in principe ingeprijsd, maar wanneer trekt de markt weer aan? Dát wil de beurs weten. Het is altijd koffiedik kijken waarom een fonds in de verkoop gaat, maar stelt OCI wat dat betreft teleurr?

Uit het persbericht van vandaag, citaatje van de CEO. Even een huiskamervraag tussendoor: weet u zijn naam? U hebt een zak kunstmest gewonnen. Zijn er vast niet veel ons die dit weten. Ik niet, geef ik eerlijk toe. Het woord is daarom aan de heer Nassef Sawiris. Vrij vertaald: ja, het gaat slecht, maar OCI is goed gepositioneerd óm:

Fertilizer prices are currently at what we believe are unsustainably low levels. Not only are prices below breakeven costs of many producers, mostly in China, the supply-demand balance is expected to tighten as global supply additions start declining significantly from the second half of 2017.

As one of the lowest-cost producers globally, strategically located near some of the largest end markets for fertilizers in Europe and the US Midwest, OCI is well-placed to benefit from improvements in underlying markets. Methanol prices already started improving in recent months and demand remains strong, supporting a promising outlook for our methanol operations.

Met nu met -7% op het bord en dit jaar, zoals gezegd, welgeteld -35%, laten beleggers zich niet overtuigen. Is het omdat de CEO alleen woorden heeft en geen harde data of andere aanknopingspunten? In dat geval lijkt hopen is verkopen vandaag het adagium. Heeft de CFO dan iets concreets te melden? Hm, to expect is óók hopen:

Starting 2017, we expect to enter a phase of consolidation, where all operational cash flows from the stepup in product volumes will be used to deleverage the balance sheet. We may also seek disposal of non-core assets and / or seek partnerships in certain stakes to accelerate the strengthening of our balance sheet, with the objective to achieve investment grade ratings by 2018 / 2019.

Omdat we hier niet zoveel wijzer van worden, pakken we de fundamentele data er maar bij. Met de nog korte grafiek (OCI is nog niet zo lang genoteerd) zijn we snel klaar. Zo ver ik als technische leek kan kijken, zit OCI nog in het korte opgaande trendje sinds Brexit, maar de langere, neergaande trend sinds begin 2015 is ook nog intact.

 

 

Fundamenteel is het verhaal ook niet om vrolijk van te worden. Dat CF Industries in mei af zag van het voorgenomen bod  - nota bene grotendeels in eigen aandelen - gaf al te denken. Als die al na heus boekenonderzoek met de staart tussen de benen vertrekt, wat moet u er mee dan als kleine aandeelhouder...?

Verder hangt OCI een schuld van 5,9 miljard dollar om de nek, waarvan 378 miljoen dollar aan obligaties die ze in 2018 aflost. Met zo'n schuld zijn almaar dalende omzetten en winsten niet waar u als aandeelhouder op zit te wachten,. Zie ArcelorMittal dat hierdoor bijna helemaal is verscheurd en nu aflost wat ze aflossen kan.

Kijk verder deze basisdata maar. Veel rode cijfertjes. Natuurlijk kan het aandeel nu een mooi koopje zijn - want wat kan er nog meer fout gaan of verslechteren? - maar het heeft veel weg van een gok. Hoog risico heet dat ook wel.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 6 september 2016 17:17
    rente moet betaald worden uit de bruto marge.
    door lage rentes lijkt lenen heel goedkoop en kan je meer lenen om winst te maken.
    zie altice die is dik gevallen door de schulden berg die niet zo maar op te lossen is. juist omdat die rente laag is.
    zodra rente omhoog gat gaan die financierings lasten als percentage van de bruto winst zwaar omhoog waardoor allerlei investeringen die bij lage rente wel rendabel zijn nu in eens dat niet meer zijn.

    mooie analyse van ad nooten. mee eens.
  2. forum rang 4 moneypocket 6 september 2016 22:08
    quote:

    knax63 schreef op 6 september 2016 17:17:

    rente moet betaald worden uit de bruto marge.
    door lage rentes lijkt lenen heel goedkoop en kan je meer lenen om winst te maken.
    zie altice die is dik gevallen door de schulden berg die niet zo maar op te lossen is. juist omdat die rente laag is.
    zodra rente omhoog gat gaan die financierings lasten als percentage van de bruto winst zwaar omhoog waardoor allerlei investeringen die bij lage rente wel rendabel zijn nu in eens dat niet meer zijn.

    mooie analyse van ad nooten. mee eens.

    Knax; de schuldenlast was gisteren ook al bekend. Ofwel: dat mag niet de reden zijn van de daling van vandaag. Zelf zie ik zeker een instapkans, aangezien de lage grondstoffenprijzen nu wel zijn ingeprijst in het aandeel.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links