Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een heel klein beetje optimisme

Uitslag expertenquête september 2016

De experts zijn vijf maanden achtereen pessimistisch geweest. Dat is een opvallende lange reeks. De koersen zijn in deze vijf maanden nauwelijks van hun plaats gekomen. Een kleine 3%-stijging. Maar beleggers hebben in deze periode ook het gros van het dividend gemist.

Dat zeer bescheiden optimisme baseren sommige experts op charttechnische gronden. Ze denken dat de AEX zo lang tegen de weerstand aan heeft zitten drukken, dat de index er nu eindelijk door heen gaat. Een einde aan de sur place van de AEX zoals een expert het noemde.

Verder lijken de rentepercentages uit te bodemen, plus er is steeds meer kans op een verhoging door de Fed. Voor sommige bedrijfstakken zoals banken en verzekeraars, maar ook bedrijven met grote pensioenverplichtingen kan dat positief uitwerken. Andere experts zien deze mogelijke rentestijging juist als negatief.

Per saldo zijn er iets meer optimisten dan pessimisten en dat hebben we het afgelopen halfjaar dus nog niet gezien.

Expertverwachting korte termijn
Kortetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorspelling september  
optimistisch 40%
neutraal 29%
pessimistisch 31%
per saldo 9%

 

Komend halfjaar: plus 3% per saldo

Ook voor de komende zes maanden is er sprake van een (minimaal) optimisme: 33% van de experts is positief, 29% is pessimistisch. Per saldo plus 3%. Maar in de grafiek is duidelijk te zien dat in historisch perspectief dat nog als pessimisme gelezen mag worden.

Het langetermijngemiddeldesaldo van optimisten minus pessimisten sinds 1999 is 34%. Ook hier worden dezelfde factoren genoemd. Daarnaast worden de lichte verbetering in de economie en de winsten aangedragen om wat positiever te worden. Ook lijkt de bankencrisis weer wat naar de achtergrond te gaan.

Beleggers vreesden een paar maanden geleden nog voor de toekomst van Deutsche Bank. Nu wordt er al weer gesproken over een overname van Commerzbank. Het kan snel gaan. Als we alle langetermijnuitkomsten rangschikken staat deze maand op plaats 199 van de 213 qua optimisme.

Expertverwachting komende halfjaar
Langetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 33%
neutraal 38%
pessimistisch 29%
per saldo 3%

 

Zeldzaam mooi

Deze maand was een prachtige maand voor de tips van de experts. De toppers lieten allemaal een plus zien, In het geval van SBM Offshore, Randstad en ABN Amro zelfs dubbelcijferig.

En alle floppers op één na sloten in de min. Zo’n mooie score komt zelden voor. Een long-shortfonds zou maar liefst 6,5% rendement hebben laten zien. Alleen jammer dat Altice zo steeg.

Toppers augustus Stemmen Rendement Floppers augustus Stemmen Rendement
Ahold +3 +0,5% Royal Dutch Shell -5 -5,0%
SBM Offshore +3 +9,9% Arcelor Mittal -3 -8,0%
ABN Amro +3 +10,9% Altice -2 +12,4%
Aegon +2 +0,8% Unibail-Rodamco -2 -0,1%
Randstad +2 +9,9%      
Gemiddeld   6,4% Gemiddeld   -0,2%
AEX   1,0%      

 

Maand van de financials

Na de mooie performance over de afgelopen maand is het natuurlijk des te interessanter om te zien of het de komende maand weer zo mooi wordt. We moeten het dan vooral in de financiële hoek zoeken.

ING, ABN Amro en Aegon staan bij de top-vier. Alleen Heineken wordt daarbij nog genoemd. Nu Altice tegen de verwachting zo hard gestegen is, wordt het aandeel nog meer bij de floppers gezet.

De lijst wordt vervolmaakt met maar liefst zes aandelen op plaats twee. Het is voor het eerst dat Galapagos wordt genoemd.

Toppers september Stemmen Floppers september Stemmen
ING +6 Altice -5
ABN Amro +6 Boskalis -3
Heineken +6 Galapagos -3
Aegon +4 Randstad -3
    SBM Offshore -3
    Unibail-Rodamco -3
    Wolters Kluwer -3

 

Deze maand deden er 58 experts aan de enquête mee, waarvoor onze dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  2. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  3. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links