Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Listing van nieuwe opties

Listing van nieuwe opties

 

Weinig nieuws nog vandaag, en Wall Street is dicht: dat voorspelt weinig goeds wat betreft de omzetten. Tijd voor wat een vraag uit het werkveld:

 

 

De moeite waard om eens uit te zoeken. Uit mijn actieve handelstijd weet ik nog dat Euronext vrij soepel is bij het listen van nieuwe opties, en vooral nieuwe optieseries. Wanneer een fonds bijvoorbeeld flink was opgelopen, en er aan de bovenkant vrij weinig series meer over waren, was één telefoontje vaak al voldoende om de volgende dag nieuwe out-of-the-money calls te kunnen dumpen.

Voor de nieuwere aandelen ligt het ietwat ingewikkelder, maar komt het basaal gezien op hetzelfde neer. Het gaat in drie stappen:

1 Vraag uit de markt 

Er wordt in eerste instantie gekeken naar vraag uit de markt. Opties kunnen desgevraagd gewoon aangevraagd worden door marktparticipanten, zelfs door particuliere beleggers. 

2 Voldoende liquiditeit

Vervolgens onderzoekt Euronext of die behoefte inderdaad aanwezig is,  en kijkt daarbij vooral naar de liquiditeit in het onderliggende aandeel. Als die onvoldoende is, is het waanzin opties te introduceren, want vroeg of laat komt iemand dan vreselijk klem te zitten. 

De maatstaven daarvoor zijn geheim, omdat Euronext niet wil dat ze door iemand vastgepind wordt op het wel of niet introduceren van die opties. 

3 Liquitity provider

Als de beursuitbater de liquiditeit voldoende acht, wordt er gezocht naar een liquidity provider. Marketmakers, die de markt in die optieserie wil onderhouden. 

Dat is nog niet altijd even gemakkelijk, want als er weinig omgaat, en het aandeel beweegt flink, is het voor een liquidity provider risicovol om aan de stelplicht te voldoen.

Fagron opties

Een tijdje geleden bijvoorbeeld, ten tijde van de problemen bij Fagron, had geen enkele marketmaker zin zijn nek uit te steken omdat er elke dag wat raars kon gebeuren. Dan schiet het listen van opties zijn doel voorbij. Met een enorm wijde markt kan helemaal niemand wat. 

Regels zijn er dus wel, maar die houdt Euronext liever intern, om zelf de regie in handen te houden. 

Spotlight opties

Dan zijn er nog de spotlight opties. Wanneer een aandeel plotseling begint te bewegen, of in het nieuws komt of veel liquiditeit vertoont, is Euronext bereid om een aantal optieseries, met meestal korte looptijd, in de markt te zetten. Ook hier wordt weer gekeken naar de vraag uit de markt. 

Wanneer die optieseries langdurig in een behoefte voorzien, worden de optieseries overgeheveld naar het normale segment. Zo zijn optieseries in Altice, Euronav en Besi de afgelopen jaren het levenslicht gezien. Ik kan me uberhaupt geen leven zonder Altice-opties voorstellen...

De vraag naar nieuwe optieseries wordt dus voornamelijk door professionele partijen geinitieerd, maaarrrrrr, u als Piet Particulier hebt even zo goed het recht om die aan te vragen. Ik zou zeggen, grijp die kans. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. qxy 5 september 2016 16:02
    Correctie: Piet Particulier kan niet zomaar nieuwe series aanvragen. Uit de Series On Request Policy (https://derivatives.euronext.com/nl/node/1815):
    "Only Members are allowed to request SOR."

    Overigens is het dan wel zinvol om duidelijk een onderscheid te maken tussen het aanvragen van opties op een aandeel dat nog geen opties heeft, en een nieuwe optieserie op een aandeel waarop al opties zijn. De SOR policy gaat over het laatste.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links