Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plussen en minnen bij Van Lanschot

Plussen en minnen bij Van Lanschot

van Lanschot is één van de uitschieters vandaag op de beurs. Sowieso zijn de banken bezig aan een inhaalrally, want sinds de dieptepunten van kort na het Brexit-referendum is de bankensector alweer met 16% hersteld.

Onze Belgische vriend Tom Simonts van Bolero.be was niet te beroerd om die informatie met de wereld te delen vanochtend: 

 

Hij doelt op onderstaande grafiek: 

 

In de Eurostoxx banken index huizen natuurlijk vooral de grote banken. We hebben gezien aan de cijfers van ING, KBC en ABN Amro dat het tweede kwartaal de kredietverlening verder op gang is gekomen en de banken ondanks de lage rente weer goed geld verdienen. 

Ik wil eens kijken naar het kleine van Lanschot. Het belang van Delta Lloyd (30,5%) in de Bossche bankier werd op 9 juni tegen 16 euro per stuk verkocht aan particuliere en institutionele beleggers. 

Trekken we even de grafiek erbij. Het dieptepunt van de koers vinden we pas in het tweede kwartaal van 2013. Dat terwijl de grote banken vier jaar eerder al bodemden.  

 

 

Vorig jaar op 30 november kondigde grootaandeelhouder Delta Lloyd aan haar belang van 30,5% in van Lanschot onder de loep te willen nemen. Op dat moment deed een aandeel van Lanschot 21,75 euro.

 

 

De daadwerkelijke verkoop ving 31 mei aan. Uiteindelijk werd het belang verkocht op 9 juni voor 16 euro per aandeel, oftewel een totaalbedrag van 180 miljoen euro. Onder andere miljardair Dik Wessels was één van de gelukkigen, via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh legde hij beslag op ruim 2 miljoen stukjes. 

Die 16 euro leek een spotprijs maar kopers hadden buiten Brexit gerekend. Uiteindelijk werd pas begin juli de bodem gezet net onder de 15 euro. De koersbeweging in dit aandeel had al die tijd meer te lijden van externe omstandigheden, het bedrijf zelf was niet meer dan het lijdend voorwerp. Overigens kochten directie en werknemers vrolijk mee. 

Halfjaarcijfers

De halfjaarcijfers van vorige week brachten wat verlichting. Hoewel het resultaat niet te vergelijken is met de grote banken kon van Lanschot als vermogensbeheerder de schade redelijk beperkt houden: 

Het management heeft begin april de boel een beetje door elkaar gehusseld en de strateie wat aangescherpt. Het bedrijf is nu in drie divisies ingedeeld: Private Banking, Asset Management en Merchant Banking.

Private Banking (16,8 mln. euro: +273%) 

Bij Private Banking ging het crescendo, al had het dat wel te danken aan de betere economische omstandigheden. Vorig jaar werd er 4,5 miljoen euro verdiend, nu 16,8 miljoen euro. Het verschil zat hem in twee dingen: door de rustige beurs ontving men 42% minder aan transactieprovisies, wat 6 miljoen euro minder opleverde. Grote meevaller was echter de stroppenpot, daar verdween vorig jaar 16,1 miljoen euro in, en nu slechts 2,4 miljoen euro. 

Asset Management (5,5 mln. euro: -38%) 

Bij de tak Asset Management zag Kempen het vermogen onder beheer toenemen met 13% tot 37,1 miljard euro. Een valutafoutje kostte 2,5 miljoen euro, er waren fors hogere kosten door in verband met het kantoor in Londen en onderliggend nam de druk op de marges toe.

Dat kwam vooral door een verandering in de samenstelling van het beheerd vermogen. Een kwaal die veel vermogensbeheerders momenteel ervaren, beleggers letten helaas steeds meer op de kosten.

Merchant Banking (2,1 mln. euro: -86%)

De zakenbank dan. Daar ging het een stuk slechter dan in H1 2015. De onstuimige beurs van toen maakte plaats voor een talmende beurs met lage omzetten nu. Het sterke resultaat van vorig jaar verdampte bijna volledig, er restte nog een winstje van 2,1 miljoen euro. 

Dan is er nog een zakelijke kredietportefeuille die geleidelijk afgebouwd gaat worden. Door de sterkere economie is de ergste nood hier voorbij. Uiteraard zorgt de afbouw voor minder risico, dus een hoger CET1-ratio, maar ook voor minder rente-inkomsten. 

Kosten en kapitaalpositie

De kostenontwikkeling is stabiel. Hogere toezichtskosten van 6,4 milijoen euro, de integratie van Kempen in Londen, terwijl de bonuspot me 3,7 miljoen afnam. Slecht nieuws dus voor de lokale juweliers en Porsch-dealers.  

De kapitaalpositie tenslotte werd verder versterkt van 16,3% naar 17,3%. Dat komt dan vooral door de afbouw van de zakelijke kredietportefeuille.

Netto verdiende de wealth manager 31,5 miljoen euro. In verband met de regeling inzake de rentederivaten schrijft van Lanschot 8 milijoen euro af. Per aandeel blijft er daarom dit halfjaar 31,5/41 miljoen aandlen is 0,77 euro over. Neem ik dat hele rentederivatengedoe even niet mee dan kom ik op 0,96 euro per aandeel.

Koerswinstverhouding

Dat waardeert de bank op een k/w van ruim 9, en dat is vergelijkbaar met de grote banken. De kapitaalratio's zijn wat beter, maar wat vooral opvalt, en tegenvalt, is dat de resultaten zo onvoorspelbaar en afhankelijk van de markt zijn.

Kempen kan in een rustige markt nauwelijks wat verdienen, de marges op het vermogen onder beheer staan sowieso onder druk terwijl de grote winstsprong bij Private Banking te danken is aan minder voorzieningen. Van Lanschot noemt het zelf een stabiel resultaat in een uitdagende markt maar onderliggend is het bepaald niet stabiel. 

Bescheiden geprijsd

Dat neemt niet weg dat de waardering sinds Delta Lloyd haar belang overboord kieperde aan de bescheiden kant is. En dat de bank zich ondanks de slappe markten goed staande houdt. Een beetje reuring op de beurs, naar de bovenkant vooral, zou de bank wel goed doen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 september 2016 20:53
    quote:

    FinCentre schreef op 2 september 2016 08:50:

    "Een valutafoutje kostte 2,5 miljoen euro".

    Weet iemand hier iets meer van? Wat was dit voor valutafoutje?
    Niet veel, maar het gaat om deze passage uit het halfjaarrapport:

    "een voorziening van € 2,5 miljoen voor een te hoge valuta-afdekking in enkele klantportefeuilles."

    Hier vind je het hele rapport:
    corporate.vanlanschot.nl/nl/nieuws/pe...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links