Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Degelijk ABN Amro

Degelijk ABN Amro

Ja, die KW2-rapportage van ABN Amro is wat beleggers willen zien en horen, ook gelet op de koers. Een greep:

  • Meer winst dan verwacht
  • Kostenbesparingen
  • Kapitaalbuffer verhoogd
  • Non-performing loans (om die term maar te gebruiken) binnen de perken
  • Dvidendverhoging!

Bovendien trekt de bank een oude koe uit de sloot, die rentederivaten met het MKB zijn geschikt. Kost een lieve duit en de winst krijgt er een beuk van, maar dit is gelukkig verwacht, eenmalig en afvinken dus op uw groengele bingokaart. De analisten zijn ook snel klaar: prima cijfers.

ABN Amro is trending topic op social media en dat gaat vooral over onderstaande. Inderdaad, kapitalisme is hard en lijkt onrechtvaardig. Het houdt alleen alles en iedereen mean & lean, zodat we er op lange termijn allemaal beter van worden. De welvaart is niet uit de lucht komen vallen.

Justin maakt het sommetje en u kent hem misschien beter als ceremoniemeester van het heerschende TomTom forum:

 

 

Boos

Over de koers gesproken. Die staat met die stijging weer op en rond de introductiekoers van 17,75 euro, waarmee de bank vorig jaar november haar rentree maakte. Check chart, dit maakt eens te meer duidelijk dat het meestal niet slim is op pure politieke gebeurtenissen te kopen of te verkopen.

Ontslagen, bezuinigingen én dividendverhoging: heel normaal op de beurs - kijk maar eens naar Wall Street! - maar het is niet altijd een gemakkelijk verhaal. Zo heeft ABN Amro iedere kwartaal wel iets, wat de bank weer boosheid en verontwaardiging oplevert in de maatschappij.

Anders gooit de koers dit jaar zelf wel de kont tegen de krib. Grootstaandeelhouder minfin Jeroen Dijsselbloem heeft veel koffiebekers - al dan niet vol en met of zonder melk en suiker - naar zijn koersenscherm gegooid. Hoewel? Stiekem had ik oproep in de Tweede Kamer verwacht.

 

 

Sein veilig

Niet gemakkelijk voor de board ook dat altijd spitsroeden moet lopen, want de bank ligt onder een nationaal vergrootglas. Eigenlijk verdient het daar wel een bonusje voor, grap ik dan maar. Toch heeft het ook mazzel dat vandaag de libor-boetes bij Rabobank publieke bliksemafleider zijn.

Alle ellende en misstanden op en rond de kredietcrisis, laat ik daar die libor-affaire gemakshalve ook maar onder scharen, blijven de Europese banken maar achtervolgen. Wie heeft er intussen geen sik van? Vaker geschreven dit jaar, wat dat betreft zit u met ING en ABN Amro goed.

Hoewel ook dat - wat een woord - renteswapverlies vandaag bij ABN Amro en de veenbrand genaamd woekerpolissen onze financials nog altijd parten spelen, is deze sector redelijk schoon en opgefrist nu. Nico Inberg hijst zelfs een soort van sein veilig voor verzekeraar Delta Lloyd.

Risico is er altijd met ieder aandeel, maar al onze beursgenoteerde financials misstaan in geen enkel hoekje Europese banken en verzekeraars van een gemiddelde aandelenportefeuille, dacht ik zo. Misschien koopwaardig: niet te duur, geen grote lijken in de kast meer en lekker dividend.

Eéns...

Mede de relatief hoge kapitaalbuffers en solvabliteitsratio's van onze finnen hebben dit jaar de koersen niet voor erg, maar wel voor het allerergste behoed. Woensdag gehaktdag, denk maar aan Deutsche , de Italianen, de Zwitsers en noem al die andere zwarte bankengaten maar op.

Eéns wordt een voordeel echter weer een nadeel? Mark my words, er komt ooit vanzelf (wellicht in betere tijden) een activistische aandeelhouder die vindt dat de kaptitaalbuffers en solvabliteitsratio's van onze banken en verzekeraars onnodig hoog zijn. Dat geld kan beter renderen!

Nee, niet om lachen of denken dat het nóóit gaat gebeuren. Always expect the unexpected. In KW1 was  ABN Amro ineens een risico, omdat het relatief veel leningen heeft uitstaan in de olie- en gassector. Oh oh, wat erg. Daar hoor en lees ik vandaag helemaal niemand meer over.      

Veel plezier met dividendcoupons knippen dan maar en tot slot nog de uitsmijter. Nee, dat is precies het verkeerde woord:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links