Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

België: Binaire opties verboden

België: Binaire opties verboden

Mijn oud-collega Christophe DeRijcke van De Tijd in Belgie kwam vanmiddag als eerste met dit spectaculaire nieuws:

 

 

Het blijkt dat de FSMA, de Belgische AFM, een ei gelegd heeft over het vercommercialiseren van financiele instrumenten die niet meteen bijdragen aan het financiele welbevinden van de particuliere belegger. Zowel CFD's als ook binaire opties worden in het verdomhoekje geplaatst en mogen vanaf 18 augustus niet meer vermarkt worden.

Hier vindt u het hele persbericht. Bij Koninklijk Besluit van 21 juni, dat vandaag werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad, werd een nieuw reglement aangenomen wat betreft otc-derivaten.

Dat otc betekent over-the-counter en dat is een belangrijk verschil, want het houdt in dat gereglementeerde derivaten, zoals aandelenopties etc, gewoon mogen blijven worden verhandeld. 

Het verbod behelst een aantal specifieke producten:

  • binaire opties
  • derivatencontracten met een looptijd van minder dan één uur
  • derivatencontracten met een hefboomeffect zoals CFD's en rolling spot forex-contracten

Naast een verbod op deze otc-derivaten komt er ook een verbod op agressieve verkooptechnieken zoals cold calling, waarbij consumenten thuis worden gebeld met mooie verhalen over fantastische rendementen die gemaakt kunnen worden met dit soort producten, helemaal nu de spaarrente bijna op 0 staat. 

Korte metten

Hoe een en ander in de praktijk uitpakt valt nog te bezien, maar het lijkt erop dat de Belgen korte metten maken met de agressieve aanbieders van binaire opties en cfd's. Een aantal Belgische notabelen spreekt zich uit in het persbericht: 

Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters:

  • "Dit regelement draagt bij tot een betere bescherming van de consument van financiele producten. Voortaan zal het iedereen duidelijk zijn dat binaire opties en andere speculatieve derivaten niet thuishoren op de Belgische retailmarkt."

De Minister van Financien Johan van Overtveldt doet er nog een schepje bovenop:

  • "De jongste jaren hebben we een toename vastgesteld van het aantal buitenlandse aanbieders van onder meer binaire opties die zonder vergunning en/of prospectus de Belgische markt benaderden. Dit reglement zal helpen dergelijke aanbiedingen te bestrijden." 

 

Binaire opties

Toevallig kreeg ik dit weekend een persbericht toegestuurd van een binaire opties-platform. In het persbericht werd ik erop gewezen dat het desbetreffende platform door het Nationale Business Succes Award Instituut was uitgeroepen tot branchewinnaar 2016 in haar categorie.

Aan dit instituut zijn wervende namen verbonden als Jan-Peter Balkenende, Steven van Eijck, en Sylvester Eijffinger. Hoe die nominatie precies tot stand gekomen is, wordt mij op de website van genoemd instituut niet helemaal duidelijk, maar opvallend is wel de categorie waarin de aanbieder van binaire opties is genomineerd. 

Die categorie was: online beleggen.

Ik feliciteerde het bedrijfje per omgaande en vroeg langs mijn neus weg wat precies de link was tussen binaire opties en (online) beleggen. Als antwoord kreeg ik een wedervraag: of ik kon uitleggen waarom ik dacht dat binaire opties NIET iets met online beleggen te maken had. 

AFM coulanter

In Nederland is de AFM wat coulanter. Alhoewel de toezichthouder al in december 2013 waarschuwde voor binaire opties en de afgelopen jaren geen vergunningen wilde afgeven aan de aanbieders van binaire opties, moest het onder druk van de rechter toch overstag.

Optionclub spande een rechtszaak aan en kreeg het gelijk aan haar zijde van de rechtbank van Rotterdam. Volgens de rechter zijn binaire opties derivaten en moet de AFM dus een licentie verlenen, net als aan andere brokers in financiële producten.

Voorwaarden

De AFM zorgt er met haar regulering in ieder geval voor dat de binaire optie-aanbieders aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, waardoor de consumenten enigszins zijn beschermd. Hierdoor krijgen Nederlandse aanbieders bestaansrecht op deze markt en hoeven particulieren niet uit te wijken naar et buitenlandse aanbieders.

Uiteindelijk is de fundamentele vraag in hoeverre je de consument wilt beschermen als toezichthouder. Voorbeelden uit het verleden wijzen uit dat het verbieden van liefhebberijen (drinken, roken) gewoon niet werken. Als mensen het willen, gaan ze het doen, ergens, waar dan ook. 

Gokproduct

Ik vind binaire opties vooral een gokproduct dat met beleggen niets te maken heeft, maar het kopen van calls vlak voor jaarcijfers, dagopties voor 50 cent op het speculeren met crashputjes zou ik ook niet 1,2, 3 als beleggen willen omschrijven. 

Wat is beleggen dan wel? Of beter: wat is beleggen voor u? Een leuke open vraag. Gaat u vooral los in de comments. Ik ben heel benieuwd.  

 

PS: Een journalist van De Tijd, Pieter Suy, testte een online trading platform van een binaire optie-aanbieder in real life. Kijk onderstaand filmpje hoe gemakkelijk het gaat.

Oordeelt u zelf in hoeverre het goed voorspellen van de stand van een wisselkoers over één minuut het gevolg is van een gedegen en kwalitatief hoogwaardige analyse, of misschien meer weg heeft van een dobbeltje....

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 8 augustus 2016 16:01
    Handelen en beleggen vind ik het als je op basis van informatie, kennis en ervaring een oordeel kunt vellen over de kans op en omvang van winst of verlies van een investering. Dat is bij binaire opties niet het geval.

    Maar als de AFM binaire opties alleen onder voorwaarden mag toestaan: vereis een minimale hefboom van 1.000 en een minimale inleg van €500. En vereis dat aanbieders het percentage goedgokkers en foutgokkers even prominent weergeven, plus de mediane waarden van winst en verlies. Zeg maar het equivalent van "Hier is een pistool, daar is je voet. Ga je gang."
  2. [verwijderd] 8 augustus 2016 17:07
    Beleggen: een (meer) op fundamentals gebaseerde analyse waar de belegger een hiaat ziet tussen marktprijs en onderliggende waarde. Voor het ontsleutelen van deze waarde is de belegger bereid over een lange horizon te kijken (wachten).

    Traden: een (meer) technisch beeld van de prijs en recentelijke prijsactie waar de handelaar op inefficiënties in prijs, danwel aankomend/gepasseerd nieuws een verwachting heeft over nabije koersvorming.

    Speculeren: handelen naar een geïnformeerde gok ('educated guess') over de marktreactie op specifiek aankomend nieuws.

    CFD: een prima, doch riskant, product waar handelaren en speculanten met (innige) kennis van concept risico/rendement, money management en zelfbeheersing hun verwachtingen naar inleg kunnen vertalen.

    Binaire opties: heeft niets met het bovenstaande, danwel financiële markten te maken. Een prima product voor eenieder die niks snapt van cycliciteit, golfbewegingen, sinusvormen, de oscillerende aard van markten of ritme (of meent dat markten in rechte lijnen naar prijs X bewegen). Dit product kan gebezigd worden zonder enige notie van (wat maakt een) prijs. Een statistisch equivalent aan roulette.
  3. [verwijderd] 8 augustus 2016 19:42
    en dan Steven O.met zijn prachtige moeilijke termen... ben je nou serieus of kom je hier beetje interessant doen ? Met je overgenomen termen van Wikipedia

    Laten we voorop stellen dat Binaire Opties door Esma en de Europese commissie zijn gekwalificeerd als Financiële producten. Maar u zal er best meer verstand van hebben dan deze mensen.

    maar goed:
    Ik sluit een binaire optie op Shell dat deze over een jaar hoger zal staan dan de koers van vandaag.
    En zoals bij 90% vd brokers kan ik deze positie tussentijds sluiten (op winst of verlies). Als ik het goed hebt maak ik een rendement van 75%, heb ik het fout ben ik mijn inleg kwijt. Nogmaals ik kan de positie ook tussentijds sluiten.

    Steven O. grote expert in beleggen, waarom is dit geen speculeren ? (beleggen is misschien een groot woord)
  4. knax63 8 augustus 2016 23:07
    DE voor en tegen argumenten zijn er wel.
    Mij gaat het erom dat mensen die weinig verstand van beleggen hebben hun geld wel op de beurs mogen kwijt raken maar niet met binaire opties.
    90% van de beleggers raken geld kwijt op de beurs en 10% verdient dat geld als je uitgaat van zero sum game. dwz wat de ene wint verliest de ander.
    In een auto mag je alleen rijden als je een rij bewijs hebt en op de beurs mag alles omdat je eigen geld is.
    Ze zouden ene beurs bewijs moeten introduceren.
    Als ik de gemiddeld automobilist neem en hem de sleutel geef van en formule 1 wagen en hem laat rijden zonder verder opleiding of kennis vergaring. Dan zou ik niet verbaasd moeten zijn dat hij verongelukt door ondeskundige toepassing van het voertuig.
    OP de beurs gebeurt dat regelmatig en ik heb het ook zelf mee gemaakt.
    Helaas gebeurt dit ook bij pensioen fondsen waar gewerkt word met geld van anderen, een zeer terechte opmerking. En dan ben ik ook nog verplicht om geld hier aan te besteden.
    De Overheid faalt grondig en geeft schijn zekerheid die er in mijn ogen niet is.
    Net als verplicht beleggen in veilige staatsobligaties die dat zeker niet zijn. voorbeeld zijn alle obligaties met negatieve rente. Mij is nog niet gelukt om 100k te lenen met garantie dat ze na een jaar 99k terug krijgen. Dat is economische ook niet logisch!
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 augustus 2016 00:03
    quote:

    beer56 schreef op 8 augustus 2016 16:11:

    ik doe het met mijn eigen geld instituten met andermans laat ze die aanpakken
    Zo is het maar net beer56, mag je aub zelf uitmaken wat je met eigen geld doet, nu las ik tot mijn grote ergernis dat politici uit de Tweede Kamer willen gaan uitmaken dat ons pensioen onder Europees toezicht komt, blijf met je poten af van ons gespaard uitgesteld inkomen.

    Uitbesteden aan ambtenaren die met onkosten mee vaak meer dan 10.000 euro per maand verdienen terwijl bv oudere gepensioneerden in Duitsland afgescheept worden met 700 euro in de maand na een leven van werken.

    Het kost wat doorzettingsvermogen en vergaren van kennis maar ook met cfd's kun je aardig geld verdienen en natuurlijk is de markt te verslaan als je maar slim genoeg bent.
  6. [verwijderd] 9 augustus 2016 11:12
    @Speculant1971

    Met mijn opmerking wilde ik een knuppel in het hoenderhok te gooien (=discussie starten).
    Met mijn 'wiki-definities' wilde ik kaders schetsen.

    Ergens ben ik hypocriet, want ik heb binaire opties nooit gebruikt. Ik baseer me op ervaringen uit mijn omgeving.
    Deze jongens hadden wel enig verstand van trends en indicatoren, maar van (beargumentatie achter) prijs snapten ze geen bal.
    Ik vind besef van prijs en koersdoelen belangrijk voor elke handelaar, hetzij in goud, indices, koeien of Persische tapijten.

    Overigens ontdek ik dat heel dat geneuzel over ritme en cycli geheel onjuist is.
    Ik dacht dat bij binaire opties bij een hoger-verwachting (call), de prijs op geen enkel moment onder de entry-prijs mocht zakken.
    Excuus. Wellicht moet ik binair dan wel (volwaardig) onder speculeren plaatsen.

    Niet in de laatste plaats;
    doe eens een zoekopdracht naar 'binary options trading' op Google en Youtube.
    Kijk eens naar hoeveel tienertjes, 'get-rich-quick' gasten en ranzige cowboys je aantreft.
    Veel van deze lui snappen echt niet wat markten drijft, noch welke fundamentals er achter de activa spelen waarin ze handelen.
    Binaire opties presenteren zich te makkelijk, er wordt een 'shortcut'-mentaliteit aangeleerd en dit blijkt te werken.

    Hiermee halen zij het aanzien van de gehele financiële markten omlaag - in mijn optiek.
  7. Humans R underrated 9 augustus 2016 11:23
    Binaire opties zijn zero-sum games, iemands winst is een anders verlies (minus nog de kosten voor de gebruiker). In die zin is het precies gelijk aan bv poker of andere gokactiviteiten.
    Beleggen is geen zero-sum game, jouw winst komt niet ten koste van die van een ander.
  8. forum rang 5 theo1 9 augustus 2016 11:44
    Beleggen is deelnemen in een bedrijf. Dat is heel iets anders dan gokken of de koers van een aandeel over een week hoger of lager is dan vandaag.

    Trouwens, als mensen zin hebben om te gokken, zie ik niet in waarom ze dat verboden zou moeten worden. Als mensen hun geld in de sloot willen gooien, dan mogen ze dat wat mij betreft gewoon doen. Slimme mensen vissen het er wel weer uit.
  9. Eventus docebit 9 augustus 2016 14:49
    quote:

    Steven O. schreef op 9 augustus 2016 11:12:

    Niet in de laatste plaats;
    doe eens een zoekopdracht naar 'binary options trading' op Google en Youtube.
    Kijk eens naar hoeveel tienertjes, 'get-rich-quick' gasten en ranzige cowboys je aantreft.
    Ja, dat is een simpel gegeven. Je hoort de succesverhalen, want daarmee loopt iedereen te koop. Maar je bent bij dit soort spelletjes alleen maar winnaar omdat je nog niet verloren hebt. Hoe klein die kans individueel gezien ook is, in de grote groep heb je er altijd wel een of twee tussen zitten. Net als met de Staatsloterij: er is gegarandeerd iemand die hem wint, de kans is alleen heel klein dat jij dat bent.

    Als het mis gaat, dan hebben die verliezers geen computer meer (alleen nog een tafel, stoel en bed, als ze mazzel hebben) en geen geld voor een internetaansluiting. Dus die hoor je nooit. Als ze al aan de grote klok zouden willen hangen hoe stom ze zijn geweest om te gaan gokken in een spelletje waar je op lange termijn niet kan winnen.
  10. [verwijderd] 9 augustus 2016 15:12
    quote:

    humansRunderrated schreef op 9 augustus 2016 11:23:

    Binaire opties zijn zero-sum games, iemands winst is een anders verlies (minus nog de kosten voor de gebruiker). In die zin is het precies gelijk aan bv poker of andere gokactiviteiten.
    Beleggen is geen zero-sum game, jouw winst komt niet ten koste van die van een ander.
    Is er bij normale opties geen koper en een schrijver?

    Dus een winnaar en een verliezer ?
  11. [verwijderd] 9 augustus 2016 15:16
    Steven O.

    Wow, dit heb ik nog nooit in een forum meegemaakt, zoals jij reageert op mijn toch wel iets wat "aanvallende" taal.
    Je gaat niet in de tegenaanval en geeft eerlijk toe dat je er nog eens naar gekeken hebt. Respect! Zou forums goed doen, als mensen dit vaker deden ( en mensen zoals ik niet zo aanvallend schrijven ;)

    En ja, ik ken de verhalen over hoe mensen gelokt worden door sommige Binaire Brokers en vind dit ook schandelijk.

    We zitten dus redelijk op 1 lijn ;)
  12. forum rang 5 theo1 9 augustus 2016 15:58
    quote:

    Speculant1971 schreef op 9 augustus 2016 15:12:

    [...]

    Is er bij normale opties geen koper en een schrijver?

    Dus een winnaar en een verliezer ?
    Gewone opties zijn ook derivaten en dus ook een zero sum game. Hij vergelijkt binaire opties met aandelen. Aandelen zijn géén zero sum game omdat het een deelbezit van een bedrijf is dat waardevoller kan worden. Derivaten zijn het bezit van de richting waarin een prijs zich beweegt: de één koopt de beweging omhoog, de ander de richting omlaag. Samen nul. Daarin verschillen gewone opties, CFD's en binaire opties niet wezenlijk. Het verschil zit meer in de marketing en de mate van regulering.

    Ik heb me nooit verdiept in binaire opties, maar ik neem aan dat er in de structuur een mechanisme is ingebouwd waardoor "het huis" een groter kans heeft om te "winnen" dan de klanten. Ongeveer als de nul bij roulette die niet meetelt in de combinaties.
  13. aad94 9 augustus 2016 16:54
    Voor mij is beleggen altijd blijven in je cirkel of competence.

    Ik heb een aantal stel regels waar bedrijven aan moeten voldoen voordat ik erin beleg, belangrijkste is dat ik het bedrijf zelf begrijp. Naast dit is REV, D/E ratio, stabiele winst groei, stabiele omzet groei en de hoogte van afschrijvingen ten opzichte van de brutowinst over 5+ jaar genomen van belang.

    De cijfers zijn ook pas het begin van beleggen, het bestuur neem ik altijd even onder loep, wat heeft de CEO en bestuur voor spannende dingen te melden en wat is zijn achtergrond en hoelang werkt die al bij het bedrijf etc.

    Als er aan alle voorwaarde is voldaan dan gaan we kijken of de huidige marktprijs voor het aandeel rechtvaardig is. Ik koop alleen tegen koers winst verhoudingen t/m 17. 20 Kan uitzondering zijn bijv. bij een bedrijf als MasterCard.
    Ook koop ik de aandelen met de gedachte om ze nooit meer te verkopen. Ook herinvesteer ik de dividenden altijd weer in nieuwe (of de zelfde) bedrijven. Hierdoor krijg je ook meer dat rente op rente effect.
    Ben nu ongeveer (pas) een jaartje bezig ook voor wat familie maar gaat nog altijd heel aardig.

    In de tussentijd lees ik alles over de wonderen wereld van de financieel markten en economie en verbaas ik mij weer iedere dag. Beleggen is ook gewoon heel erg leuk en ik heb het geluk dat ik mijn passie daarin heb gevonden.

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links