Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL op roze wolk

PostNL op roze wolk

Jaja, roep maar dividend en u wordt beloond. PostNL riep afgelopen zaterdag: niet liken maar likken, maar de dividendbelofte wordt toch echt geliked

 

 

Wat mij betreft krijgt de copywriter van PNL levenslang voor deze quote. Hoe gekker hoe mooier, zullen we maar denken. In ieder geval, de KW2-cijfers van PostNL zijn door en worden goed ontvangen.

Valt niet mee

De cijfers an sich vallen niet meteen mee, maar bij PostNL zijn eigenlijk maar twee zaken relevant:

  • horen we nog wat van Bpost,
  • voor wanneer staat de hervatting van het dividend op de rol.

Op vraag 1 krijgen we nul op het rekest, al zou nabeurs, als Bpost zelf met de cijfers komt, er nog een aap uit de mouw kunnen komen, maar dat is niet aannemelijk. Over vraag 2 is CEO Herna Verhagen duidelijk: het wordt 2017.

 

 

Pensioenvoorzieningen

De zorgen over de lage rente zijn geadresseerd: na een herevaluatie blijkt dat er wat betreft de pensioenvoorzieningen na aanpassing van de IFRS-rente van 1,7% naar 1,5% zelfs nog ruimte naar beneden is zonder dat er direct een man overboord is.

Dan de cijfers zelf: de omzet valt wat tegen (824 miljoen euro) maar het blijft wat dat betreft vechten tegen de bierkaai. De volumedaling bij Post, en de prijsdruk bij de Pakketten zorgen ervoor dat de omzetstijging moeilijk te realiseren valt. Toch valt het eigenlijk mee. Kijk naar onderstaand overzicht uit het officiele persbericht vandaag:

 

 

Bij Post was de volumedaling 7,6% (8,3% na correctie werkdagen) maar daalde de omzet slechts met 2,1%. Het omgekeerde effect zien we bij Pakketten: een volumestijging van 16% (14% na correctie werkdagen) resulteert slechts in een omzetstijging van 6,3%.

Het dividend...

Goed, het dividend dan. Het is iedereen wel duidelijk dat een eventueel dividendbetaling de koers van PostNL het volgende zetje kan geven, nu een overname door Bpost van de baan is. Als voorwaarde voor dat dividend stelde men een positief geconsolideerd eigen vermogen en een betere credit rating van de creditratingboeren.

Dat laatste werd eind juni al verkregen, al moet Moody's nog even lief aangekeken worden. Uit het persbericht van 22 juni:

 

 

Altijd weer die rente

Dat positieve eigen vermogen (nu nog -177 miljoen euro) moet ergens volgend jaar behaald worden. Belangrijk hiervoor is het geld dat binnenkwam van Federal Express voor de verkoop van TNT Express (643 miljoen euro), de onderliggende winstgevendheid en geen verdere lekkage bij het pensioenfonds. 

Dat laatste punt wordt uitvoerig bij stilgestaan. Ik citeer Verhagen uit het persbericht:

"De wereldwijde en Europese macro-economische en politieke ontwikkelingen leidden tot een verdere daling van de rente. De invloed daarvan op onze pensioenpositie was in het tweede kwartaal echter beperkt. Het huidige lage renteniveau heeft geleid tot een nadere analyse van de financiële gevolgen van een verdere rentedaling voor onze vermogenspositie. Deze analyse laat zien dat er een comfortabele ruimte is voor het geval de rentes verder zouden dalen."

In het officiele, Engelstalige persbericht staat een verdere breakdown hiervan. Het komt erop neer dat de IFRS-rekenrente omlaag is gezet van 1,7% naar 1,5%, en de gevolgen van een eventuele verdere rentedaling te overzien zijn. Wat betreft die rente blijft het voor iedereen koffiedikkijken, maar voorlopig moeten we het hier maar mee doen.

Bpost nog geinteresseerd?

Dan nog even terug naar het Bpost-verhaal, overname-interesse is altijd leuk. Vrijdagmiddag 27 mei lekte het nieuws uit dat Bpost, de Belgische postbedeler, van plan was een bod te doen op ons eigen PostNL. De koers van PostNL eindigde die dag op 3,85 euro, 5% hoger dan de dag ervoor. 

Gedurende het weekend werd er nogal gespeculeerd over de hoogte van het bod. Op zondagavond werd echter duidelijk dat het feest niet doorging. Maandagochtend 29 mei stuurde PostNL een kattebelletje de wereld in waarmee de vrijage officieel werd verbroken. 

Bpost, dat zichzelf trouwhartig zonder hoofdletter weigert te schrijven, bleek vooral in aandelen te willen betalen (70%) en zou ongeveer 5,10 euro willen hebben betalen. Een premie van bijna 40% bovenop de koers van destijds (3,66 euro), ik heb ze wel voor minder van de beurs zien vertrekken. 

Geen exacte reden

Wat de exacte reden van de breuk was zullen we wel nooit te weten komen: de officieuze lezing is dat een oud-politicus zijn kans schoon zag de zaak in het honderd te laten lopen. Ik denk dat PostNL dat weekend nogal schrok van de politieke bemoeienissen in Belgie (Bpost is voor 50% van de Belgische Staat) en gedacht zal hebben: 'Dit moeten we onszelf niet aandoen'.

Toch valt er best iets te zeggen voor een samengaan, vooral van Belgische kant. PostNL is veel verder op het gebied van digitalisering en privatisering en dat zijn nou juist de twee piketpaaltjes die Bpost de komende jaren tegen gaat komen.

Digitalisering

Hier in Nederland krijgen we nog nauwelijks post, afgezien van wat blauwe brieven, een paar tijdschriften en de wekelijkse PostcodeLoterij-spam. In Belgie is men wat betreft de digitalisering nog lang niet zover.

Privatisering

Dan heeft Bpost nog te kampen met de Staat als aandeelhouder, wat o.a. inhoudt dat de werknemers nog als ambtenaren vertroeteld worden. Ook hier heeft PostNL inmiddels een iets andere reputatie...   

Twee vliegen

Door de overname met aandelen te financieren sloegen de Belgen sowieso twee vliegen in één klap: naast gebruikmaking van de hoge koers van het aandeel kon tegelijkertijd grootaandeelhouder Belgie verder worden teruggedrongen. U weet, als een bedrijf onder staatstoezicht is wil het maar één ding: van die staatstoezicht af. 

Wanneer je gezond bent wil je 1001 dingen, als je ziek bent wil je maar één ding: beter worden. Zo werkt het ook met staatstoezicht bij bedrijven. We zagen dat bij ING, Aegon en noem ze maar op. Alles is erop gericht die lastige meekijkers uit het gebouw te krijgen. Dat zal in Belgie niet anders zijn, of eerder: erger. 

Gepasseerd station

Maar goed, de vrijage met Bpost lijkt mij een gepasseerd station. Op BNR zei Verhagen er het volgende over vanochtend: 

 

 

Nettokaspositie

Als allerlaatste nog even gekeken naar de schuldpositie van PostNL, want daar valt nog wel wat geld te verdienen. Momenteel staat er rentedragende schulden open van 913 miljoen euro, terwijl er 987 miljoen in kas zit.

Dat geld in kas, of op de rekening, voor het merendeel (643 miljoen euro) afkomstig van de verkoop van TNT Express, zal wel niet al te best renderen, dus een flinke gedeeltelijke aflossing is gewenst. Dat kan de winst nog wat verder omhoog tillen de komende jaren.  

 

 

Conclusie: na jaren van geploeter, durft PostNL eindelijk een harde garantie af te geven voor het dividend. Impliciet is dat een teken van vertrouwen in de eigen toekomst. Meer nog dat dat dividend, is wat mij betreft vooral dát een opsteker. De afgelopen jaren is er een wilde koersrit geweest, pakweg tussen de 3 en 5 euro. Voorlopig kan het vizier weer even richting 5.

Vanmiddag nabeurs, om 17.45 u komt Bpost met de KW2-cijfers. 

Inberg heeft een longpositie in PostNL.    

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 augustus 2016 11:34
    moet wel snel gebeuren voordat men zich realiseerd dat men weer een mooie beloft is gedaan waarvan nog maar moet blijken dat deze ook echt wordt waargemaakt. Het feit is dat winst is afgenomen en omzet ook dus zo positief vind ik dit niet ben wel blij dat ik op dit niveau alles heb kunnen verkopen.
    realiteits zin zal snel terug komen, men heeft nu weer even roze bril op :)
  2. [verwijderd] 8 augustus 2016 11:35
    moet wel snel gebeuren voordat men zich realiseerd dat men weer een mooie beloft is gedaan waarvan nog maar moet blijken dat deze ook echt wordt waargemaakt. Het feit is dat winst is afgenomen en omzet ook dus zo positief vind ik dit niet ben wel blij dat ik op dit niveau alles heb kunnen verkopen.
    realiteits zin zal snel terug komen, men heeft nu weer even een roze bril op :)
  3. [verwijderd] 8 augustus 2016 12:14
    quote:

    Starbuck schreef op 8 augustus 2016 11:45:

    Mr_Baldy de tijd zal het leren, en je berichten van de afgelopen tijd hadden deze koerssprong ook niet voorzien toch. Het ziet er gewoon goed uit en ja er zijn aandachtspunten en daar wordt aan gewerkt.
    klopt had deze stijging niet verwacht wel gehoopt omdat ik nl nog van mijn stukken af wou en dat is gelukkig gelukt. Succes verder
  4. [verwijderd] 8 augustus 2016 18:15

    Post NL is niets en wordt niets. Gaat niet alleen maar om dividend, maar eerstens om winst. 2 Achillespezen.

    1. Prijs postzegel en ander politiek gedoe.

    Dat is politiek en dus wordt die te hoog dan blokkeert de politiek dat. Bij doelmatigheidsingrepen zal het ook zijn: mag niet van de politiek.

    2. Pakketbezorging.

    Ondanks volumestijging een echte omzetgroei. Dat duidt op gebrek in doelmatigheidsgebreken en het niet op kunnen tegen de concurrentie.

    Overigens vraag ik me wel af of het maatschappelijk bezien zo doelmatigheid als er 10 pakketjesbezorgers in mijn straat de pakjes bezorgen, maar goed how am I?

    Groet, Jonas

  5. [verwijderd] 8 augustus 2016 18:16

    Post NL is niets en wordt niets. Gaat niet alleen maar om dividend, maar eerstens om winst. 2 Achillespezen.

    1. Prijs postzegel en ander politiek gedoe.

    Dat is politiek en dus wordt die te hoog dan blokkeert de politiek dat. Bij doelmatigheidsingrepen zal het ook zijn: mag niet van de politiek.

    2. Pakketbezorging.

    Ondanks volumestijging een echte omzetgroei. Dat duidt op gebrek in doelmatigheidsgebreken en het niet op kunnen tegen de concurrentie.

    Overigens vraag ik me wel af of het maatschappelijk bezien zo doelmatigheid is als er 10 pakketjesbezorgers in mijn straat de pakjes bezorgen, maar goed: how am I?

    Groet, Jonas

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links