Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kritische note gestructureerde producten

Zijn beleggers alleen maar ongelukkig met gestructureerde producten?

Vorige week werd ik geconfronteerd met een gewetensvraag. Zoals u weet ben ik positief over de toegevoegde waarde van gestructureerde beleggingsproducten. Maar, zo werd mij voorgehouden, deze producten hebben de financiële wereld wel aan de rand van de afgrond gebracht.

In hoeverre is het mogelijk enthousiast te zijn over notes en certificaten, terwijl ze zoveel ellende hebben veroorzaakt? Het is altijd goed zo af en toe dit soort vragen op je af te krijgen.

Om er zelf nog maar een kritische noot aan toe te voegen: niet alleen Amerikaanse hypotheekconstructies, want daar werd op gedoeld, leidden tot ellende. Ook door de problemen met aandelenleaseconstructies en rentederivaten lijken beleggers eerder ongelukkig dan blij te zijn gemaakt met gestructureerde beleggingsproducten.

Juist nu

Dit is geen fraaie opsomming en het is duidelijk dat gestructureerde producten inderdaad voor (grote) problemen kunnen zorgen. Maar er is een aantal zaken dat het in mijn ogen nog steeds, misschien zelfs juist nu, rechtvaardigt gestructureerde producten als waardevolle aanvulling op een gespreide beleggingsportefeuille te zien.

Het belangrijkste punt om niet negatief te worden over de gehele groep gestructureerde producten: de vanuit de VS geïnitieerde crisis met geconstrueerde mandje met hypothecaire leningen betreft een specifiek soort gestructureerde producten.

De bron van de crisis was de Amerikaanse huizenmarkt. In de jaren voorafgaande aan 2008 zijn er, mede door de lage rente, enorm veel hypothecaire leningen versterkt. Veel houders van deze leningen konden deze nauwelijks betalen, zeker niet op het moment dat de rente zou stijgen.

Ten onrechte

De rente op veel Amerikaanse hypothecaire leningen is variabel. De rente steeg en de problemen bleven niet uit. De verschaffers van de hypothecaire leningen hadden hun risico's voor een belangrijk deel doorgespeeld naar andere partijen.

Dat deden zij via het verpakken van de hypothecaire leningen in gebundelde mandjes, de gestructureerde producten. De inhoud van die verpakking was volstrekt onduidelijk. Er ontstonden min of meer veilige gebundelde mandjes, maar ook zeer riskante.

Deze gestructureerde producten waren zo complex, dat zelfs ratingbureaus het onderscheid tussen safe en zeer riskant niet begrepen. Veel van die (zeer) risicovolle gebundelde mandjes kregen, naar later bleek ten onrechte, een hoge rating.

Geen laag risico

Beleggers dachten als gevolg daarvan dat het veilige beleggingsproducten waren met een laag risico. Toen de rente steeg en veel houders van hypothecaire leningen in de problemen kwamen, ging het fout. De risicovolle mandjes (b)leken niets meer waard. Achteraf viel dat  enigszins mee en hadden sommige producten meer waarde dan gedacht.

Maar door de in eerste instantie enorme koersdaling van deze producten, kwamen de houders van de mandjes in de problemen. Dat had een kettingreactie tot gevolg, met als dieptepunt de val van Lehman Brothers.

De koersdaling van die hypothecaire verpakkingen was mede zo fors, omdat bijna niemand begreep hoe de werkelijke waarde van deze gestructureerde producten berekend kon worden. Op deze wijze kunnen complexe ondoorzichtige gestructureerde beleggingsproducten tot financiële rampenscenario's leiden.

Verzamelnaam

Het gestructureerde product is echter een verzamelnaam. Er is een enorme hoeveelheid aan dit soort producten, van uiterst complex en ondoorzichtig, tot zeer transparant en eenvoudig van opzet. De eerste categorie wordt langzamerhand, terecht, verbannen uit de financiële wereld.

De tweede categorie wordt steeds populairder en kan voor beleggers veel toegevoegde waarde hebben. Natuurlijk, het vereist wel actief beheer van de portefeuille en het tijdig veranderen van posities als daar aanleiding toe is. Kijkt u maar naar mijn Handelende Tak portefeuille.

Met een negatieve score van 6%, dreigt het mijn slechtste jaar sinds 2008 te worden. Dat krijg je als je met een hoge volatiliteit in de markt niet tijdig producten vervangt die daar slachtoffer van kunnen worden...

Fluiten naar rendement

Zoals het ING Rendement Certificaat, dat mij een mooie opbrengst zou hebben gegeven als de koers van het onderliggende bankaandeel tot de aflosdatum boven de 10 euro zou blijven. Dat is niet gebeurd en nu kijk ik tegen een verlies aan van 23%.

Met een directe belegging in het aandeel ING zou ik 18% hebben verloren. Het extra verlies is de premie die ik betaalde om zelfs bij een 20% koersdaling van ING nog een mooi rendement te behalen.

Helaas, ING zakte door zijn hoeven en ik kan fluiten naar mijn rendement. Het ING Rendement Certificaat verkoop ik nu. De overige notes in mijn Handelende Tak portefeuille laat ik zitten omdat ze voldoende kans hebben nog een positief rendement uit te keren. De enige obligatie in de Handelende Tak, doe ik er wel uit.

Betere alternatieven

De Rabo certificaten zijn nog altijd mooi, maar ik ga op zoek naar betere alternatieven. Ik vind het rendement op het certificaat namelijk te laag in verhouding op wat met risicovolle producten van andere banken behaald kan worden. Ik neem even de tijd voor de zoektocht naar alternatieven.

De belangrijkste renden is dat op dit moment de volatiliteit op de aandelenmarkt vrij laag is en de aandelenkoersen relatief flink zijn gestegen. Ik wacht op wat meer beweging in de markt, zodat de aankoopprijzen van gestructureerde producten met een voorwaardelijke garantie gunstiger worden.

De tweede reden dat ik nog even wacht met mijn aankopen is een banale: ik neem twee weken vakantie. Na die tijd zal ik weer geheel fris mooie gestructureerde producten in mijn Handelende Tak portefeuille opnemen. Want die min in het resultaat moet snel worden weggewerkt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 28 juli 2016 10:22
    quote:

    schreef:

    Deze gestructureerde producten waren zo complex, dat zelfs ratingbureaus het onderscheid tussen safe en zeer riskant niet begrepen. Veel van die (zeer) risicovolle gebundelde mandjes kregen, naar later bleek ten onrechte, een hoge rating.
    Dat is wel heel positief gebracht.

    Je mag gerust stellen dat de ratingbureau's hun werk niet deden en nog steeds totaal niet werken. De ratingbureau's zijn voor hun financiering namelijk afhankelijk van de bedrijven waarvan de ze de producten raten. In andere woorden: WC-eend betaald een ratingbureau voor de rating van WC-eend.

    Dat systeem is natuurlijk door en door corrupt. Werkte toen niet en zal nu ook niet werken.

    Uitgangspunt nummer 1 in beurshandel: voorspellingen van guru's betekenen niets en bevatten 0 daadwerkelijk informatie.
    Uitgangspunt nummer 2 in beurshandel: ratings van ratingbureaus betekenen niets en bevatten 0 daadwerkelijk informatie.

  2. Met Effekt 28 juli 2016 10:42
    "De Rabo certificaten zijn nog altijd mooi, maar ik ga op zoek naar betere alternatieven. Ik vind het rendement op het certificaat namelijk te laag in verhouding op wat met risicovolle producten van andere banken"

    Ik heb vaak gezocht maar nog geen betere alternatieven gevonden. Met name dat het certificaat bij stijgende rente ook een hoger dividend uitkeert is erg aantrekkelijk. Los daarvan is het minimale dividend sowieso al hoog.
    Vergeleken met bankaandelen als ING en AAB is dit certificaat veel minder volatiel.

    Mijn angst is niet dat Rabo falliet gaat en ik mijn geld kwijt ben, maar dat de certificaten worden afgelost tegen 100% en ik daardoor koersverlies lijd.

    Marcel, ik ben benieuwd of er inderdaad betere alternatieven zijn.
  3. [verwijderd] 28 juli 2016 11:50
    Wat mij opvalt is dat ratingbureau 's tegenwoordig voor heel veel geld de koe in de kont kijken.
    Zodra er ergens iets goed of fout is gegaan reageren de rating bureaus een paar dagen later door vol de open deur in te trappen en te melden dat ze hun rating aanpassen (bv. de Brexit.) Volgens mij kan elke debiel dit en hebben ze geen enkele toegevoegde waarde.
    Tevens heb ik ze nog nooit betrapt op enige zinvolle informatie vooraf.
  4. fritscrach 28 juli 2016 13:41
    Voor lange termijn particuliere beleggers, ik denk dan aan mensen die tien jaar geduld kunnen opbrengen, hebben gestructureerde producten nauwelijks tot geen toegevoegde waarde en zijn ze dure schijn.
    Daarbij komt dat vrijwel niemand de wirwar aan regels, voorwaarden, effecten, correlaties snapt en de kans op teleurstelling erg groot is.
    Hoe Tak ook zijn deskundige best doet om het uit de doeken te doen.
  5. forum rang 9 objectief 28 juli 2016 13:52
    quote:

    fritscrach schreef op 28 juli 2016 13:41:

    Voor lange termijn particuliere beleggers, ik denk dan aan mensen die tien jaar geduld kunnen opbrengen, hebben gestructureerde producten nauwelijks tot geen toegevoegde waarde en zijn ze dure schijn.
    Daarbij komt dat vrijwel niemand de wirwar aan regels, voorwaarden, effecten, correlaties snapt en de kans op teleurstelling erg groot is.
    Hoe Tak ook zijn deskundige best doet om het uit de doeken te doen.
    De eerste zin begrijp ik niet zonder nadere uitleg van die "dure schijn".
    De producten zijn m.i. totaal niet ingewikkeld.
    Tak is een conservatieve belegger en weet waarover hij spreekt.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links