Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

I beg your pardon, AkzoNobel?

I beg your pardon, AkzoNobel?

 

Trefwoorden AkzoNobel, aap en mouw. Vandaar die koerszeperd van het concern vandaag op die ietsie beter dan verwachte KW2's?

 

 

Het Reuters bericht is ongelooflijk summier - dit is alles! - en dit is weer alles wat ik hierover vinden in de KW-rapportage zelf, pagina 7 onder Decorative Paints:

Recent developments have increased uncertainty in some countries, for example as a result of the UK referendum. Currency volatility has also increased, including for the pound Sterling. Volumes were slightly down in the region. Revenue was down 6 percent mostly due to unfavorable currencies and price/mix.

Gelet op de daggrafiek en volumes ben ik geneigd te denken, dat 'm hier de truc ziet. Iemand anders suggesties? Een keiharde regel in het persbericht voorbeurs of een terloopse opmerking van een bestuurder in de conference call had wel een rechte streep naar beneden op hoog volume opgeleverd. Nu daalde AkzoNobel geleidelijk.

 

 

Winstverdubbelaar

Tegenvaller zeker, maar u hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat Brexit even geen term is die beleggers graag horen bij een KW-rapportage. Onheilstijdingen genoeg over de Britse huizenmarkt en het is niet meer dan logisch dat huiseigenaren dan niet een verfbeurt als eerste prioriteit hebben. Dat kan iedereen en zelfs wij beleggers bedenken.

De ebit kwam alleen beter uit dan verwacht en is dit niet iets waar multinationals steeds mee te maken hebben? Er is altijd wel een land of valuta dat even tegenzit. Hoort erbij. Het is vooral hoe een bedrijf dit communiceert naar de markt. AkzoNobel tast blijkbaar in een VK-duister en moffelde het weg. Ja en dan kan je het juist vol in je gezicht krijgen.

Verder doet AkzoNobel waar het sinds de kredietcrisis al heel erg goed in is: meer winst halen uit minder of dezelfde omzet. Sinds 2009 is de winst verdubbeld en daarmee is de ook verdubbelde koers gerechtvaardigd (wat dat ook maar is). Dat is een beetje symbolisch voor de hele beurs en bij AkzoNobel heb ik er al regelmatig over geschreven.

In Reuters Eikon lees ik af dat voor de komende jaren de analisten 3% meer omzet per jaar verwachten en 5 à 6% meer winst. Met een koerswintverhouding van nu 14 is AkzoNobel de goedkoopste onder haar peers en het aandeel doet rond de 3% dividendrendement. Misschien niet al te veel fantasie in het aandeel, maar wel boter bij de vis.

Toch blijft het fonds 10% op de AEX achter dit jaar. Kan ook een kans zijn, zeker in deze tijd waarin iedereen hongert naar nog een beetje yield zonder al te veel risico. Nu is het aandeel offcieel cyclisch, maar ook een beetje een no-brainer. Over honderd jaar moeten we ons huis vast ook nog schilderen. Wie weet tegen die tijd zelfs de Britten weer eens :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. remedy73 19 juli 2016 22:52
    Akzo Nobel heeft een grote recall gehad op gejodeerd zout wat veel in de voedingsmiddelen wordt gebruikt. Er zouden stukken ijzer in zitten. Grote delen van de recall-partij waren al tot voeding verwerkt, wat dus allemaal is vernietigd. Schade voor Akzo is moeilijk in te schatten (misschien op totale omzet nihil, misschien substantieel). Merkwaardig dat dit nieuws niet in de media is geweest!

    bron: van de werkvloer
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links