Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zwak

Zoals ik al aannam op basis van het huidige technische beeld van de AEX, wist de graadmeter zich gisteren niet boven het niveau van de vorige toppen op 377 te handhaven. Hiermee blijft mijn scenario van kracht dat de index zijwaarts fluctueert in de bandbreedte 369 - 378.

De stijging afgelopen maandag tot net even buiten deze zone doe ik daarom af als een kortstondige flirt met hogere niveaus en ook niet meer dan dat. Het testen van de bovenkant van de handelszone impliceert dat de koers van de AEX nu weer kan gaan dalen binnen die bandbreedte.

Dit betekent dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter het niveau van 369 weer kan gaan opzoeken. Nadat vorige week steeds het niveau van 378 centraal stond als richtpunt in mijn analyses, wordt dat nu 369.

Gaps
Even iets heel anders: naar aanleiding van TA NY: Kwelling Qualcomm van Gökhan Erem is in de IEX.nl Koffiekamer een leuke discussie is ontstaan over gaps en gap-filling. Ik neem aan dat de AEX vandaag relatief zwak aan de dag begint. In de grafiek ontstaat een nieuw koersgat, als de index niet in staat is om 375,59 of hoger op het koersbord te krijgen.

Op 25 februari is ook zo’n gat gerealiseerd. Deze staat nog open, maar omdat ik uitga van een daling naar 369, wordt deze waarschijnlijk binnenkort gevuld. De combinatie van het koersgat van 25 februari en mogelijkerwijs die van vandaag vormt een meerdaagse island reversal. Dit leidde in het verleden na het einde van een sterke stijging wel eens tot een stevige correctie.

Voorlopig is het nog te vroeg om al te hard van stapel te lopen en daarom richt ik mijn blik in eerste instantie gericht op 369.

AEX
KT
MLT
LT
Trend
Zijwaarts
Opwaarts
Opwaarts
Steun(en)
369 - 366
356
340
Weerstand(en)
378
398
440
MLT en LT Visies AEX

Eurostoxx 50: Test
Mijn uitgangspunt dat de AEX zich niet handhaaft boven 377, baseerde ik onder andere op de mijn visie dat de Eurostoxx 50 zich niet staande houdt boven 3090. Nu de pan-Europese index inderdaad tot onder 3090 is afgegleden, reken ik in eerste instantie op een verdere verzwakking naar de horizontale barrière op 3055.

Een totale test van de onderkant van het middellange termijn opwaartse trendkanaal op 3040 lijkt mij momenteel echter een reëlere verwachting.

Koninklijke Olie: 46,50 en 45,65 euro
Het aandeel Koninklijke Olie liet in de afgelopen maanden een indrukwekkende stijging zien. Vanuit technisch oogpunt begin ik echter te twijfelen, of het aandeel deze krachtsinspanning weet voort te zetten. Ik vrees dat het antwoord nee is. Mijn belangrijkste punt van zorg is de groeiende negatieve divergentie die is ontstaan.

Al lange tijd ondersteunt de relevante indicator de stijging niet en de hellingshoek van de huidige beweging is een punt van zorg. Deze combinatie van factoren maakt het scenario van een correctieve beweging aannemelijk. De richtpunten hiervoor zijn respectievelijk 46,50 en 45,65 euro.

Eni: 19,60 en 18,80 euro
Een maand geleden kon ik een positief technisch beeld voor afgeven met als richtpunt 20,55 euro. Ik baseerde dit op een ascending triangle. De recente koersontwikkeling is echter aanleiding om dit aandeel weer tegen het licht te houden. Afgelopen maandag zette de koers een reversal day neer aan het einde van een sterke stijging.

Veelal is dit een technische opzet voor aanstaande zwakte. De koersbeweging van de afgelopen twee dagen lijken deze verwachting te ondersteunen. Het eerste richtpunt dat ik kan bepalen ligt op 19,60 euro en dit niveau is vanuit meerdere oogpunten van belang:

  • De vorige top van half februari ligt hier,
  • De steuntrendlijn vanaf half januari loopt hier,
  • Het eerste Fibonacci- correctieniveau van de meest recente stijging ligt hier.

    Breekt desalniettemin 19,60 euro, dan ga ik uit van een totale test van de bovenkant van de ascending triangle. De toppen van dit patroon liggen op 18,80 euro.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links